Välja den bästa tryckduken för roterande- eller digitala textiltryckpressar

Välja den bästa tryckduken för roterande- eller digitala textiltryckpressar

Här på Habasit har vi arbetat med globala textiltillverkare och OEM-företag inom textiltryckindustrin under decennier, så vi förstår de många utmaningar våra kunder ställs inför. Det spelar ingen roll om du arbetar med roterande eller digitala tryckpressar, målet är ju alltid att få så hög noggrannhet och hastighet som möjligt i trycket, på kortast möjliga produktionstid, med ett ständigt växande utbud av tyger och mönster. Tryckduken är avgörande för att detta ska lyckas, och det är det jag vill fokusera på i den här bloggen.

Vad är en tryckduk?

Habasit definierar tryckduk för screen- eller digitaltryckpressar som det transportband som vävar (eller substrat) vidhäftas mot för att transporteras framåt och få färger applicerade. Tryckduken är normalt tillverkad i ett, två eller tre lager, med TPU på transportsidan, ett dragskikt av PET eller aramid, och impregnerad väv på driftsidan.

Varför är tryckduk så viktig?

Tryckduken är hjärtat i alla screen- och digitaltryckpressar av bläckstråletyp. Eftersom textilier inte har tillräcklig egen stabilitet för att kunna passera genom tryckpressen limmas de fast på ett stabilt transportband (tryckduken) som korrigerar positioneringen genom hela tryckprocessen. Tryckprocessen kan omfatta upp till 24 olika färgscreener eller tryckstationer.

Precision är avgörande

Eftersom varje droppe färg måste hamna på exakt rätt plats vid alla typer av textiltryck måste tryckdukenTextiltryck med precisionstryckdukar klara mycket höga krav. Jämn tjocklek och ytnoggrannhet samt inre konstruktion (det ”neutrala skiktet”) är de viktigaste parametrarna för trycknoggrannheten. Jag kommer att prata mer om det neutrala skiktet i min nästa blogg. För digitaltryck gäller särskilt höga precisionskrav. Våra kunders krav på trycknoggrannheten handlar ofta om några få tusendels millimetrar över en tryckyta som ofta är större än flera kvadratmeter. Dessutom används allt fler färger, och tygerna blir både lättare och tunnare. För att klara dessa utmaningar måste ytan vara klanderfritt jämn och slät, skarvarna perfekta och tryckdukens tjocklek enhetlig över hela dess yta.

Viktiga skillnader mellan en tryckduk för roterande- och en tryckduk för digitala tryckpressar

Traditionella plana- och roterande tryckpressar är i allmänhet längre än de digitala. Detta betyder att tryckpressar över en viss längd behöver styrkan i en tryckduk med aramid-dragskikt för att säkerställa optimal repeterbarhet. En annan skillnad: Roterande tryckpressar går ofta med högre hastighet än digitala. Vid digitaltryck är tryckdukens släthet och tvärstyvhet av yttersta vikt för att säkerställa att tryckhuvudet kan placeras nära den textil som körs genom tryckpressen. Digitala Multi-pass tryckpressar måste också klara täta start och stopp. En annan punkt: Rullens (drivrullens) diameter är mindre vid digitaltryck, varför tryckdukens konstruktion måste vara anpassad till detta.

Väsentliga egenskaper

Tryckdukar finns med en mängd olika egenskaper anpassade för olika tryckpressar. Dessa kan bl a vara: Homogen tjocklek, dimensionsstabilitet, kemikaliebeständighet, hög nötnings- och repbeständighet, temperaturbeständighet och frånvaro av märkning eller åldring i skarvområdet. Dessa egenskaper är väsentliga för hög repeterbarhet vid tryckning, driftsäkerhet, högt flöde och lång bandlivslängd.

Välja rätt tryckduk

Tryckdukens exakta egenskaper beror i varje enskilt fall på den aktuella tryckpressen och användningsområdet. Vårt team har omfattande erfarenheter i rådgivning vid val av band. Det är mycket viktigt att man förstår hela maskinsystemet. Därför kan t ex den mest avancerade tryckduken vara alltför krävande för en enklare tryckpress. Den dyraste tryckduken är inte nödvändigtvis den bästa eller ens nödvändig. För korta digitaltryckpressar med skanning är det viktigt att hitta ett mindre starkt band, som minimerar bandkrafterna och därmed sparar kostnader för rullar och lager. Generellt gäller att breda och långa applikationer kräver andra bandegenskaper än smala och korta applikationer.

Expertråd

Habasits beprövade tryckdukar är optimerade för alla slags digitala textiltryckpressar, från plottrar till högproduktiva multi- och singelpasstryckpressar med hög precision, men också traditionella screentryckpressar med plant tryckbord eller roterande tryckning. Mycket breda tryckdukar kan också anpassas. Hitta rätt design och kostnad: Korrekt positionering av tryckduk och maskin är en utmaning som Habasits team gärna hjälper till med. Kontakta mig gärna om du vill råd och hjälp, t ex genom att lämna ett meddelande här nedan. Om du vill veta mer om textiltryck och våra lösningar kan du lyssna på vår pod där jag pratar om trender och utmaningar inom textilindustrin.

2021 november 16  |  Posted by

Mario Buchs

Mario Buchs is the Habasit Global Application Engineer for the textile printing, nonwovens, and manufacturing & packaging sectors. Having worked for many years in the textile printing and paper print finishing industry as a service engineer, project technician and service manager, he joined Habasit in 2014 as Technical Services Manager (Australia & New Zealand). He took on his current role in 2017, assisting OEMs around the world and offering broad and deep expertise across the wide range of belting solutions for the industries he specializes in. As a Swiss/South African citizen and resident of Australia and the world, Mario Buchs is a trail- and ultra-runner, and a running coach at club level, accredited by Athletics Australia. He speaks English and German, with some French and Italian.

Contact us for personal support

Get advice