Gör det själv med Habasit

Gör det själv med Habasit

Visste du att du själv kan anpassa vissa av våra band och remmar till önskad bredd och längd? Detta är möjligt tack vare vårt omfattande sortiment specialmaskiner, verktyg och tillbehör. Det handlar bara om att välja rätt maskiner och verktyg och sätta igång med det praktiska hantverket.

På vår webbsida finns instruktioner och videor som beskriver de flesta metoderna och vissa saker du behöver känna till.

Tillskärning och kapning  till rätt bredd och längd 

Du kan själv kapa alla Habasits transportband och drivremmar till önskad längd med ett kapverktyg. Om du vill anpassa bredden använder du en hantverkarkniv (Stanley), linjal och ett bord eller bänk.

Hur gör man en skarv?

Habasits transportband och drivremmar med övre lager och mellanlager av termoplast skarvas på fabriken med fingerskarvstekniken Flexproof. Börja med att stansa eller klippa ut fingrarna i bandet/remmen. Smält sedan samman materialet med en värmepress, så att det bildas ett ändlöst band/rem. Habasit erbjuder ett system för detta, komplett med tillbehör för band och remmar med en bredd från 10 till 4 000 mm.

Habasits transportband av väv och drivremmar med polyamidkärna skarvas initialt med avfasning och limning. Även här har vi ett komplett system med de verktyg och tillbehör du behöver för att själv kunna tillverka ändlösa band och remmar i alla bredder.

Våra monolitiska produkter Cleandrive, med och utan positiv drift, kan också kapas utan vår hjälp. Dessa produkter är lätta att hantera eftersom den nödvändiga längden kan trimmas och skarvens kanter smältas ihop i en värmepress. Det färdiga resultatet blir en stark och praktiskt taget osynlig skarv. 

Habasits monolitiska rund- och V-remmar skarvas på i princip samma sätt. Kapa remmen till önskad längd med en vanlig sax. Placera sedan remmen i en tång och tryck ändarna mot varandra med rätt kraft. En lödkolv med en speciell värmeplatta ger rätt smälttemperatur innan man klämmer ihop ändarna.

Våra drivremmar med dragskikt eller mellanlager av termoplasten hamid hanteras på samma sätt. Kapa remmen till önskad längd med lämpligt skärverktyg, antingen rakt av i 90 grader eller med små fingrar. Placera sedan remmen i en fixturlock för bredden på den rem som ska skarvas. Tryck ihop kanterna eller fingrarna, och lägg sedan ett lock över skarven. Placera värmepressen över skarven. Remmen är klar att tas i bruk efter ungefär 10 minuter.

Vi arbetar ständigt med att förenkla vardagen för våra kunder. Våra metoder måste vara enkla, men aldrig på bekostnad av kvaliteten. Detta betyder att vi själva använder alla maskiner, verktyg och tillbehör som vi erbjuder dig i vårt dagliga arbete med tillverkning av transportband och drivremmar åt tusentals kunder över hela världen.

 

2018 december 19  |  Posted by

Mathias Soderholm

Mathias Söderholm has been with Habasit since 1991 and is the Production Manager for Habasit AB in Sweden. His career with the company has ranged from customer service to sales. His experience has given him a storehouse of knowledge in many industries and applications. Söderholm is fluent in both Swedish and English.

Contact us for personal support

Get advice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Vi publicerar inte din e-postadress