Krimpen van transportbanden - wat zijn de oorzaken en hoe lossen we dit op

Krimpen van transportbanden – wat zijn de oorzaken en hoe lossen we dit op

Ik hoor regelmatig van klanten van wie de transportband tijdens het gebruik is gekrompen, meestal binnen enkele weken na de ingebruikneming. Ze nemen contact met mij op voor advies over hoe ze dit probleem kunnen oplossen. Als een band krimpt, kan dat leiden tot ongeplande productieonderbrekingen en als de lijn eenmaal uitvalt, heeft dit gevolgen voor alles: uw productie en doorvoer, de kwaliteit en houdbaarheid van uw product en zelfs de tijd en productiviteit van uw werknemers.

Wat zijn de tekenen dat een band is gekrompen?

Wanneer u een transportband die is gekrompen ontspant, rolt deze vaak op of ziet hij er verbogen (banaanvormig) uit. Soms ziet u niet onmiddellijk dat de band gekrompen is en merkt u dit pas wanneer het vereiste motorvermogen toeneemt of de motor zelfs uitschakelt door oververhitting. Dit is het gevolg van een te hoge spanning in de transportband, waardoor extra wrijving ontstaat, vooral bij toepassingen met een vaste neusbalk of met kleine rollen die te ver doorbuigen en vast komen te zitten. Wanneer het krimpen gelijkmatig is over de breedte van de band, neemt de doorbuiging van de rollen toe als gevolg van de extra spanning. Dit kan problemen veroorzaken bij het volgen van de transportband. De spanning kan ook zo hoog oplopen dat de lagers overbelast raken en defect raken. Wanneer de krimp aan één of beide randen is gelokaliseerd, zal de band vaak in het midden gaan klapperen, wat kan leiden tot een verkeerde verplaatsing van het product en een slechte traceerbaarheid als gevolg van de onregelmatige spanning over de breedte van de band.

Waarom krimpen transportbanden?

Krimpen wordt vaak veroorzaakt door externe invloeden die de loopzijde van het weefsel beïnvloeden. Om dit volledig te begrijpen, moeten we eerst bekijken hoe standaard transportbandweefsel werkt. De dwarsbreedte (inslag) van de band heeft vaak dikke, enkele polyesterdraden (monofilament) die de band vlak houden. In de lengterichting (schering) bevinden zich gebundelde dunne polyesterdraden (multifilament). Deze houden de band soepel en bieden een goede treksterkte en dimensionale stabiliteit, zodat de band over kleine diameters kan lopen. Op de afbeelding ziet u dat het multifilament in een sinusvorm is ontworpen, en deze sinusvorm is een belangrijke factor bij het krimpen.

Krimpen van transportbanden

Wanneer schurend materiaal zoals zand, bloem, suiker, kruimels of zout via de onderzijde in het weefsel wordt geduwd (zie de rode gebieden in de afbeelding hieronder), wordt het multifilament (geel in de afbeelding) omhoog geduwd terwijl de rode verontreiniging zich rond het monofilament ophoopt. De sinusvorm wordt hoger en de afstand tussen de monofilamenten wordt kleiner, waardoor de band krimpt. Hetzelfde effect treedt op bij het reinigen van de band met water en chemicaliën. Wanneer stoffen zoals zout of suiker (een ingrediënt in veel reinigingsmiddelen) tijdens het reinigen oplossen en in het weefsle dringen, blijven deze vaste stoffen in het weefsel nadat het water is verdampt. Waarom kunnen transportbanden krimpen?Een andere oorzaak van krimp, die vooral optreedt bij gebruik van natuurlijke vezels zoals katoen, is de absorptie van vocht of olie in de multifilament-ketting. De bundel neemt toe in volume (wordt dikker), waardoor ook de sinusvorm hoger wordt (blauw in de afbeelding). Opnieuw wordt de afstand tussen de monofilamenten kleiner. Omdat krimp wordt veroorzaakt door een verandering in de structuur van het weefsel (de sinusvorm) door externe elementen, wordt deze vorm van krimp ook wel “mechanische krimp” genoemd.

In welke industrieën en toepassingen krimpen transportbanden het meest?

  • Koekjes, biscuits, suikerwerk en bakkerswaren: Door het gebruik van bloem, suiker, vet en olie
  • Agro-industrie: Op aanvoerlijnen wanneer producten zoals bieten en wortelen van het veld komen voordat het vuil en zand zijn weggespoeld
  • Tuinbouw: Bij vervoer van bloembakken met potgrond en zand
  • Productieomgevingen waar natte ontsmetting wordt toegepast, zoals op vlees- en gevogeltelijnen

Wat kan er worden gedaan om het krimpen van transportbanden te beperken of te voorkomen?

  • Gebruik een band met een geïmpregneerd weefsel (vooral wanneer vocht het probleem veroorzaakt). Als de verontreiniging zich echter onder de band ophoopt en de impregnering beschadigt, kunnen de gevolgen van mechanische krimp alleen worden vertraagd, niet volledig worden geëlimineerd
  • Verminder verontreiniging, bijv. door gebruik van bandschrapers of afgedichte randen
  • Zorg ervoor dat er geen scherpe, onafgewerkte randen zijn op het frame van de transportband of aan de achterkant van de neusbalk en de onder spanning staande rollen die slijtage kunnen veroorzaken aan het lopende bandweefsel
  • Gebruik indien mogelijk een bandtype met een gesloten coating aan de onderzijde (vooral als er vuil of zout in het spel zijn), bijv. de FNB-12EVCQ-W1 van Habasit
  • Kies een band met lage krimpeigenschappen, bijv. de FNB-5EZCH-P1 van Habasit. Deze band is gemaakt van gebreid weefsel en heeft geen sinusvorm. U kunt deze bandtypes vooral gebruiken op korte transportbanden met lichte producten.

Andere oplossingen kunnen een volledig geëxtrudeerde monolithische band of modulaire kunststofbanden zijn. Elk product heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom moeten we de toepassing, de omgevingsinvloeden en de technische vereisten kennen, zodat we u kunnen helpen de beste band voor uw behoeften te kiezen.

Habasit Premium TPU-riemen met krimparm weefsel en speciale impregnering

Mijn ervaring is dat de meeste problemen met het krimpen van transportbanden gemakkelijk kunnen worden opgelost door ervoor te zorgen dat het frame geen scherpe, onafgewerkte randen heeft en dat de achterkant van neusbalken en onder spanning staande rollen is afgewerkt met een radius en niet met een snijrand, of door over te stappen op een ander bandtype. In de bakkerij-industrie bijvoorbeeld heeft de overschakeling op Habasit Premium TPU-riemen, die krimparm weefsel combineren met een speciale impregnering, uitstekende resultaten opgeleverd. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor deskundig advies over uw specifieke behoeften, of om een afspraak te maken voor een bezoek van een technicus ter plaatse.

2021 augustus 10  |  Posted by

René Grevengoed

René Grevengoed is an Application Engineer who has worked at Habasit in the Netherlands since 1996. He speaks native Dutch and he is also fluent in English. Grevengoed specializes in general conveying, including fabric conveyor and power transmission belts. His expertise is applicable in several industries, including food, material handling, as well as printing and paper applications. Grevengoed’s experience began in workshops and onsite fittings where he was able to acquire the necessary special skills in order to progress to where he is today.

Contact us for personal support

Get advice