Weefsel een cruciale factor bij de keuze van transportbanden

Bij het kiezen van een transportband kijken klanten vaak alleen naar het oppervlak, maar in de blog van vandaag beschouwen we het belang van het in de transportband gebruikte weefsel.

Eigenschappen van transportbanden zijn afhankelijk van het weefsel

Het garenmateriaal, de weefselconstructie en de afwerking van het weefsel hebben allemaal grote invloed op de eigenschappen van de transportband. Kennis hierover is belangrijk, zodat u goed kunt bepalen welke transportband de juiste is voor uw toepassing.

Transportbandvereisten

Transportbanden worden voor vele toepassingen in elke bedrijfstak gebruikt, en de eisen verschillen. Zo moet een transportband niet alleen recht lopen en eenvoudig te sturen zijn, maar kan deze ook de volgende eigenschappen nodig hebben:

  • Schuurbestendig
  • Flexibel
  • Vlamvertragend
  • Chemisch bestendig
  • Geluidsarm lopend
  • Energiezuinig
  • Goedgekeurd door de EU of Amerikaanse Inspectie van Voedings- en Geneesmiddelen (FDA)

Als klant heeft u misschien ook specifieke wensen voor de buitenkant van de transportband. Om een ideale band te produceren moeten we tijdens het productieproces rekening houden met diverse factoren.

De eigen weeffabriek van Habasit

Habasit is uniek vanwege de eigen weeffabriek in Zwitserland. Deze helpt ons om aan bijna elke bandvereiste te voldoen, en zorgt voor maximale controle van de eigenschappen en kwaliteit van de weefsels die wij gebruiken. En omdat de weefselproductie begint met de keuze van hoogwaardige garens, onderhouden wij ook goede zakelijke relaties met onze garenleveranciers die ons consistent eersteklas stoffen leveren.

Weefselproductie – een geavanceerd proces

De garens gebruikt in verticale richting noemen we schering- of kettingdraden, of ook uiteinden. De garens die de ketting kruisen worden inslagdraden of vulling genoemd.

De eerste verwerkingstap bij de productie van een weefsel is het scheren. De garens worden vanaf spoelen op een kettingboom gewikkeld, waarbij de achtereenvolgende delen naast elkaar worden aangebracht totdat de hele weefbreedte is gevuld.

Scheren
Scheren

 

Na het scheren worden de scheringdraden over de gehele breedte op de kettingboom (de boom die op het weefgetouw wordt geplaatst) gewikkeld. De tweede stap is het inbrengen van de inslagdraden: het weven. De weefmachine (het weefgetouw) houdt de scheringdraden op hun plaats, terwijl de inslag- of vuldraden erdoor worden gewoven. Een weefmechanisme tilt de scheringdraden op of laat deze vallen, waardoor het weefpatroon ontstaat. Een spoel vult de ruimtes tussen de openingen van de scheringdraden op. Een kam (riet) die door de slagbeweging wordt bewogen, drukt de vulling tussen de scheringdraden aan. Het weefsel wordt op een buisdoekrol op het weefgetouw gewikkeld.De laatste verwerkingsstap is afwerking en kwaliteitscontrole.Tot de afwerking behoren onder andere verven, wassen en/of thermofixeren van het weefsel.

Weven
Weven

 

Kwaliteit in de stof weven

Tijdens al deze verwerkingsstappen zijn er belangrijke mogelijkheden om de prestatie van het weefsel en dus de transportbandeigenschappen te beïnvloeden. Zo kunnen we de k1% van de transportband versterken, de geluidsproductie van de transportband verminderen en ook de transportbandflexibiliteit beïnvloeden.

Met andere woorden: de productie van het weefsel voor een transportband is een gecompliceerd proces dat essentieel is voor het verkrijgen van de juiste eigenschappen van de transportband. Kies uw transportbandweefsel met aandacht, en zorg ervoor dat het aan de toepassingseisen van uw transportband voldoet.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een transportband? Neem contact met ons op!

2018 oktober 4  |  Posted by

Mathias Soderholm

Mathias Söderholm has been with Habasit since 1991 and is the Production Manager for Habasit AB in Sweden. His career with the company has ranged from customer service to sales. His experience has given him a storehouse of knowledge in many industries and applications. Söderholm is fluent in both Swedish and English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published