Wat is het polygoon effect bij kunststof schakelbanden?

Wat is het polygoon effect bij kunststof schakelbanden?

Ik krijg vaak vragen over het polygoon effect. Vandaag leg ik de betekenis van dit effect uit en geef ik een aantal suggesties om dit effect te reduceren.

Polygoon betekent ‘veelhoek’. Module en kettingschakels die rond de radius van het tandwiel bewegen leiden ertoe dat de lineaire bandsnelheid varieert. De draaipen beweegt op de steekcirkeldiameter van het tandwiel terwijl de module wordt verplaatst door de kleinere koordradius, waardoor er een horizontale stijging en daling van de module optreedt. Dit polygoon effect is kenmerkend voor alle modulaire bandsystemen. De grootte van de snelheidsvariatie hangt af van het aantal tandwieltanden.

Tandwielen met een kleiner aantal tanden vertonen een grotere snelheidsvariatie (5 tanden tot wel meer dan 14%). Daarom adviseren we altijd een tandwiel met minimaal 12 tanden, teneinde het polygoon effect te limiteren. Zoals de grafiek weergeeft is het effect kleiner bij meer tanden. Dit heeft overigens niet alleen invloed op de tandwielen. U zult hetzelfde zien bij alle meeloop-, overdracht of steunrollen. Kies om dit effect te minimaliseren de diameter voor de roller gebaseerd op de nominale steek van een 12 tanden tandwiel van de bandserie die uw voorkeur heeft.

Over het algemeen adviseren wij bij het ontwerpen van de conveyor om de grootst mogelijke diameter te gebruiken waarbij erop gelet wordt dat de afstand tussen het hart van de rollers geen meervoud is van de bandsteek.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen wanneer u meer vragen heeft over het polygooneffect! Download onze HabasitLINK® Engineering Guide voor meer technische informatie over kunststof schakelbanden.

2017 juni 1  |  Posted by

Marco Hollander

Marco Hollander joined the Habasit Netherlands team in September 2000 and works as a Technical Manager. He specializes in modular belts, chains and profiles in the food and material handling industries. He is also well-versed in general conveying and spiral applications. Hollander is always ready to answer questions from customers or Key Account Managers with any technical issues. He speaks Dutch, English and German and enjoys the challenge and variety of his work.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published