Wanneer gebruik je tandriemen met aangeschroefde profielen?

Wanneer gebruik je tandriemen met aangeschroefde profielen?

Tandriemen worden gebruikt in de verpakkings- en voedselverwerkingsindustrieën voor het sorteren, scheiden, invoeren en indexeren van producten. In sommige toepassingen, bijvoorbeeld bij een opwaartse transportrichting, kan een normale tandriem het product mogelijk niet transporteren zonder dat het gaat slippen of schuiven. In dit geval zijn profielen of meenemers een ideale oplossing. Meestal worden de profielen, verkrijgbaar in veel verschillende standaardvormen of in gepersonaliseerde vorm, op de transportkant van de tandriem gelast. Maar wat te doen als lassen onmogelijk is, bijvoorbeeld door de grootte of materiaaleigenschappen van het profiel, of bij zware belasting of hijstoepassingen?

Aangeschroefde profielen of meenemers

Valse tanden (‘false teeth’), waarop je met schroeven profielen of meenemers kunt bevestigen, zijn een uitstekend alternatief voor lassen. Valse tanden en vastschroefbare profielen bieden drie belangrijke voordelen:

  • Meer opties en flexibiliteit dan bij lassen, door de enorme keuze in profielen van verschillende materialen (standaard of custom made)
  • Bijzonder sterk en duurzaam
  • De profielen of meenemers kunnen eenvoudig worden vervangen of verplaatst, wat niet mogelijk is bij gelaste profielen

We zien zelfs steeds vaker dat tandriemtoepassingen profijt hebben van valse tanden en aangeschroefde profielen of meenemers.

Valse tanden maken

Valse tanden worden gemaakt tijdens de fabricage van de riem, wanneer groeven en gaten worden geproduceerd voor het aanbrengen van de valse tanden die de toepassing van de klant vereist. Door de grote verscheidenheid aan soorten valse tanden, evenals speciale oplossingen op aanvraag, kunnen we aan bijna elke behoefte voldoen. Als de riem eenmaal is uitgerust met de valse tanden, wordt deze verzonden voor installatie op de locatie van de klant.

Zware toepassingen

Omdat de metalen basis van de valse tanden zich over de gehele breedte van de riem bevindt, is het een sterke oplossing die vooral geschikt is voor zware toepassingen. Zo hebben veel klanten dankzij valse tanden hun stalen rollenkettingen kunnen inruilen voor tandriemen. Stalen rollenkettingen zijn vuil en vettig en vereisen een permanente spaninrichting, dus is het gunstiger deze te vervangen voor een schonere, onderhoudsarme oplossing.

Flexibiliteit

Door profielen of meenemers op de valse tanden van de tandriem te schroeven, oftewel een mechanisch bevestigingssysteem te gebruiken, kan de tandriem eenvoudig worden aangepast om verschillende productafmetingen te transporteren. Je vervangt simpelweg de profielen voor een andere afmeting, of past de afstand aan. Het is zelfs mogelijk om haken aan de tandriem bevestigen, zodat het als hijstoepassing fungeert. Het systeem met valse tanden is geschikt voor alle soorten tandriemen: eindloos gewikkeld (Flex), standaard (Open End), brede (Wide) of gegoten (Cast). Bovendien zijn ze door de roestvrijstalen constructie geschikt voor toepassingen voor FDA/EU-voedselverwerking.

Meer weten over de opties voor tandriemen met valse tanden en profielen of meenemers? Neem dan contact met mij op.

 

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

2020 februari 6  |  Posted by

Andreas Ebhart

Andreas Ebhart is a Product Manager for HabaSYNC and HabaCHAIN in Wien, Austria. He has been with Habasit for the last five years. His expertise is timing belts in wood, tire and MH. Fluent in both German and English, Ebhart is always eager to answer any questions you might have!

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published