Waarom piepen POM-banden?

Waarom piepen POM-banden?

We hadden recentelijk twee gevallen van levensmiddelenproducten die problemen hadden met POM (ook wel bekend onder de naam acetal of polyacetal) kunststof modulaire transportbanden uitgerust met POM pennen die een piepend geluid maakten. Beide banden waren in gebruikt voor toepassingen in droge omgevingen. Dus dacht ik dat het een goede zaak zou zijn om eens te kijken naar het probleem van materiaalcombinaties en onze aanbevelingen toe te lichten.

Begrijpen van de regels

Ingenieurs weten als vuistregel dat het gebruik van hetzelfde materiaal voor delen die langs elkaar wrijven moet worden vermeden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het kan leiden tot overmatige slijtage. Deze regel is ook geldig voor de pen-module combinatie in een modulaire band.

Waarom piepen optreedt

Friction curve_Habasit Expert BlogNaast slijtage speelt er nog een probleem: wanneer POM op POM glijdt, is er sprake van een piepend geluid. Maar hoe gebeurt dit?Wanneer we kijken naar de wrijvings metingen bij zeer lage snelheid, is het duidelijk dat de wrijvingscurve omhoog en naar beneden gaat als een zaagtand. Dit gaat vergezeld met een tikkend geluid bij elke stap. Dit geluid is afkomstig van het zogenaamde “slip-stick” fenomeen Slip-stick betekent dat de beweging van twee oppervlakken afwisselt tussen het aan elkaar kleven en het over elkaar glijden. Slip-stick treed doorgaans op wanneer de statische wrijving hoger is dan de dynamische wrijving, en het treedt het meest op bij lage snelheden met hoge contactdruk.

Wanneer niet een POM-transportband met POM-pennen te gebruiken

Graphic-slip-stick-noise-HabasitZelfs wanneer beweging tussen de onderdelen alleen plaats vindt in het gebied van de aandrijving en bij de retour-sectie, is het over het algemeen geen goed idee om POM met POM te combineren. Zoals hierboven aangegeven kan er niet alleen slijtage optreden, maar ook een piepend geluid. Beide problemen treden vaak op wanneer de band draait onder droge omstandigheden – net als bij onze probleemgevallen. Het is een situatie die bijvoorbeeld vaak voorkomt bij bakkerijtoepassingen.

Wat als de band altijd nat is en/of het product vet afgeeft? In dat geval verdwijnen de problemen – en u kunt dan een POM-band gebruiken met POM-pennen. Er zijn veel voorbeelden van deze goede oplossing voor natte of vettige toepassingen in vleesverwerkingsinstallaties.

Waarom een POM-band en PA-pennen wel goed samenwerken

Om problemen in droge condities te voorkomen, is de beste combinatie een POM-band met PA-pennen. Dit biedt een zeer goede slijtvastheid, hetgeen op haar beurt resulteert in een lange levensduur van de band, met minder onderhoud en vervangingskosten. Maar hoewel dit een uitstekende combinatie is voor droge toepassingen, is het niet de voorkeursoplossing wanneer de band nat loopt.

Wanneer POM-transportbanden met PBT-pennen de voorkeur genieten

Zelfs in toepassingen die niet erg nat zijn, kunnen PA-pennen tot verlenging van de pennen, omdat PA hygroscopisch is. Om dit te vermijden adviseren we PBT pennen als de beste keuze voor deze toepassingen, hoewel ook prijsoverwegingen een rol spelen.

Kunnen POM-tandwielen op een POM-band piepen veroorzaken?

Dit gebeurt als een tand van het tandwiel de aangrijppositie in de band raakt bij lage snelheid en met hoge druk. De beweging wordt gestopt vanwege hoge statische wrijving. Vanwege de tandwielrotatie, veranderen de krachten op de band van richting, waardoor de tand van het tandwiel verder op de tandwielpositie op de band glijdt. Deze slip-stick treedt verschillende malen op totdat de tand van het tandwiel op de positie komt waar de statische wrijving hoger is dan de krachten die proberen de tand verder te bewegen. Dit zou normaal gesproken ook geluid geven, dat begint bij een bepaalde belasting en toeneemt bij een hogere belasting. Habasit maakt gebruikt van voorgesmeerd POM dat het piepen voorkomt dankzij het smerende effect, een oplossing die te duur zou worden voor POM-pennen.

Wilt u meer lezen over de materialen en karakteristieken van kunststof modulaire banden, raadpleeg dan mijn vorige blog over dit onderwerp: https://habasit.wpengine.com/2017/08/material-selection-when-using-a-plastic-modular-belt/

En wanneer u er zeker van wilt zijn dat u het juiste pen- of bandmateriaal heeft gekozen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw Habasit-specialist om de optimale materialen voor uw toepassing te kiezen. Vergeet niet om alle details van de omgeving te vermelden: alleen met een compleet overzicht kunnen we het beste advies geven.

2020 november 23  |  Posted by

Marco Hollander

Marco Hollander joined the Habasit Netherlands team in September 2000 and works as a Technical Manager. He specializes in modular belts, chains and profiles in the food and material handling industries. He is also well-versed in general conveying and spiral applications. Hollander is always ready to answer questions from customers or Key Account Managers with any technical issues. He speaks Dutch, English and German and enjoys the challenge and variety of his work.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published