Waarom hebben tandriemen geleiding nodig?

Waarom hebben tandriemen geleiding nodig?

De meeste mensen weten dat weefselbanden een bepaald stuurmechanisme nodig hebben om recht te blijven lopen. Maar ik merk dat niet al onze klanten weten dat ook tandriemen geleiding nodig hebben.

Dit komt misschien omdat het robuuste thermoplastisch polyurethaan ervoor zorgt dat tandriemen er stug en sterk uitzien. Waarom zouden ze niet recht lopen op een transporteur? 

De waarheid is dat alle tandriemen een afwijking naar links of rechts hebben. Dit komt door de stalen of aramide treklaag, oftewel koorden, in de riem. Aangezien de filamenten van deze koorden naar links of naar rechts zijn gedraaid (S of Z), ontstaat er een kracht die naar een van beide kanten duwt. Om dit effect te verminderen, worden de koorden tijdens de fabricage in een wisselend SZSZ-patroon gelegd (links, rechts, links, rechts), zodat er een balans ontstaat. Helaas kan het effect niet volledig worden voorkomen. Geleiding van de tandriem is dus altijd nodig om ervoor te zorgen dat de tandriem recht blijft lopen.

Een ander belangrijk punt: laden of lossen op tandriemen vanaf de zijkant zorgt voor een zijwaartse kracht op de looprichting van de riem. Om dit tegen te gaan is daarom een geleiding essentieel.

Welke manieren zijn er voor het geleiden van tandriemen? Er zijn twee hoofdmethoden, die beiden heel anders zijn dan de methoden gebruikt voor weefselbanden.

Pulley-flenzen

Een veelgebruikte oplossing voor scheeflopende tandriemen is het plaatsen van flenzen op de pulleys. Hoewel deze methode vaak werkt, kunnen er ook problemen ontstaan met de getransporteerde producten, omdat de flenzen meestal hoger zijn dan de riem. Wanneer het product, bijvoorbeeld een plank, wordt verplaatst van de ene naar de andere riem, kunnen de pulley-flenzen worden geraakt. Een oplossing hiervoor is het dikker maken van de riem, zodat het product hoger op de tandriem ligt en de pulley-flenzen niet worden geraakt. Maar het probleem is dat een dikkere riem de algehele constructie van de riem kan beïnvloeden, en de pulley waarschijnlijk een grotere diameter nodig heeft. Het veranderen van de eigenschappen van de riem moet met aandacht worden gedaan.

Stuursnaren en geleiders

Als pulley-flenzen of een dikkere riem niet mogelijk zijn, is het plaatsen van stuursnaren aan de kant waar de tanden zich bevinden een goed alternatief. De snaren worden ofwel op de riem gelast, of ze vormen een integraal onderdeel van de riem en worden geëxtrudeerd tijdens de fabricage. Zowel stuursnaren als geleiders zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen. De meest populaire geleiders zijn de U-vormige, en die met een een V-vormige groef in het midden waar de stuursnaar in loopt.

Welke vorm van geleiding moet ik kiezen?

Dit hangt af van de soort toepassing, de opstelling van de transporteurs, de laadplek van de goederen, en of er transfers naar andere transporteurs zijn. Bijvoorbeeld:

  • U-vormige geleiders worden veelal gebruikt in standaard transporteurontwerpen
  • V-vormige geleiders met een trapeziumvormige groef in het midden ondersteunen vlakke of open transporteurs tussen de paralellel lopende tandriemen, waardoor pulley-flenzen niet nodig zijn. Voor deze oplossing zijn wel pulleys met een groef nodig
  • Voor maximale flexibiliteit is een tandriem met een groef in het midden die over een geleider met strip loopt, een goede optie
  • Als de riem niet 100% vlak loopt, maar in een hoek van 90 graden, zijn geleiders met groef de beste optie

Alle industrieën en toepassingen

HabaSYNC tandriemen worden tegenwoordig gebruikt in bijna elke industrie, en in een divers en groeiend aantal toepassingen.

Geleiders bieden ondersteuning voor elke situatie, zorgen voor een verminderde wrijving, zijdelings-laden, transfers, banden in een bepaalde hoek of ondersteboven, en zorgen ervoor dat uw tandriem niet alleen precies en betrouwbaar is, maar ook recht loopt. Vraag ons vanaf het begin van uw ontwikkelingsproces om advies over de geleiding van tandriemen. Wij helpen u graag.

2019 januari 31  |  Posted by

Andreas Ebhart

Andreas Ebhart is a Product Manager for HabaSYNC and HabaCHAIN in Wien, Austria. He has been with Habasit for the last five years. His expertise is timing belts in wood, tire and MH. Fluent in both German and English, Ebhart is always eager to answer any questions you might have!

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published