Zijn polyamide (PA) pennen toepasbaar in een natte omgeving?

Zijn polyamide (PA) pennen toepasbaar in een natte omgeving?

Mensen vragen vaak of polyamide (PA) pennen toegepast kunnen worden in een natte omgeving. Het antwoord is nee, het is niet het beste materiaal voor een natte omgeving en in de blog van vandaag leggen we kort uit waarom niet.

Polyamide (PA) is een uiterst taai en slijtvast materiaal. Vaak wordt dit materiaal voor pennen gebruikt in veeleisende aan slijtage onderhevige toepassingen om de levensduur van de transportband te verlengen. Het nadeel van PA is dat het hygroscopisch (wateraantrekkend) is en door opname van vocht wordt het materiaal zacht en zet het uit. Wanneer dit gebeurt worden de pennen meestal langer. Het kan daarbij gebeuren dat de pen dusdanig verlengt, dat deze langer wordt dan de breedte van de band waardoor de pen gaat uitsteken. Hierdoor kan de pen achter in de installatie blijven haken en veel schade veroorzaken. Dit kan in veel gevallen worden voorkomen door de pennen van beide kanten in te steken, en een ruimte tussen de pennen vrij te laten. Ze kunnen dan vrij uitzetten zonder uit de band te steken. Afhankelijk van de toepassing zijn er ook andere pen-materialen waaruit gekozen kan worden, bijvoorbeeld PP, PE, PBT of POM.

Wanneer u nog meer vragen heeft over uitstekende pennen, aarzel dan niet om ons te bellen of hieronder een commentaar te schrijven.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

24 juli 2018  |  Geplaatst door

Marco Hollander is onderdeel geworden van het Habasit team in Nederland in september 2000 en is nu werkzaam in de functie van Technical Manager. Marco is gespecialiseerd in kunststof modulaire banden, kettingen en profielen. Hij is ook goed onderlegd qua algemene kennis over weefseltransportbanden en spiraaltoepassingen. Hij staat altijd klaar om vragen van klanten en Account Managers over technische problemen te beantwoorden. Hij spreekt Nederlands, Engels en Duits en houdt van de uitdaging en variëteit van zijn werk.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies