Ontwerpen met een transportband – keep it simple!

Ontwerpen met een transportband – keep it simple!

Installaties met een transportband kunnen eenvoudiger en goedkoper ontworpen worden door rekening te houden met een aantal factoren. In deze blog bespreek ik hoe u onnodige, prijsverhogende toevoegingen die de productie moeilijker maken kunt vermijden. Twee van de meest voorkomende verkeerde berekeningen zijn een overmatig aantal assen en stuursnaren. De engineer voelt zich wellicht zekerder over de toepassing, maar de toevoegingen maken de installatie gevoeliger voor storingen en minder hygiënisch.

Eenvoudig ontwerp

Hier volgen een aantal gemakkelijke manieren om een eenvoudige productie te waarborgen:

  • Voorkom overmatig gebruik van assen en stuursnaren
  • Kies niet een onnodig complexe band
  • Installeer geen overschot aan conische assen

Ik zie vaak machines overladen met stuursnaren in eenvoudige installaties voor recht transport. Hierdoor wordt niet het optimale uit de installatie gehaald. Voor weefseltransportbanden is elke as van invloed op de bandsturing. Door het ontwerp aan te passen kan het aantal worden gereduceerd, hoewel u wel rekening moet houden met de minimale rollerdiameters. Als deze te klein zijn, veroudert de transportband sneller.

Wanneer een band met speciale eigenschappen en materialen is gekozen, kunnen er onnodig hoge kosten ontstaan. Kijk kritisch naar de gewenste eigenschappen en omgevingscondities.

Kleinere roldiameter

Neem, om het gebruik van extra stuursnaren te voorkomen, een gereduceerde roldiameter voor een kleinere overgang. Voor veel toepassingen zijn stuursnaren niet nodig wanneer de installatie stevig genoeg is en de keerrollen de juiste vorm hebben (cilindrisch of gebolleerd). De breedte van de as en de vorm van bollering zijn ook van invloed op een goede bandsturing.

SeleCALC rekenprogramma’s

U kunt meer advies vinden omtrent het ontwerp van uw toepassing in de Engineering Guide van Habasit. We zijn verheugd dat we ons SeleCALC online calculatieprogramma kunnen introduceren, dat snel de sterkte van een transport- of transmissieband kan evalueren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

23 augustus 2018  |  Geplaatst door

René Grevengoed is Application Engineer en werkzaam bij Habasit in Nederland sinds 1996. Zijn moedertaal is Nederlands en hij spreekt ook vloeiend Engels. Grevengoed is gespecialiseerd in weefseltransportbanden en aandrijfriemen. Zijn expertise is van toepassing op verschillende industrieën, waaronder voedingsmiddelen, materials handling en drukkerijen en papierverwerking. Grevengoed's ervaring begon in de werkplaats van Habasit en als Service Monteur op locatie, waar hij in staat was de noodzakelijke speciale vaardigheden op te doen om zich te ontwikkelen tot waar hij nu is.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies