De keuze van het materiaal bij het gebruik van een kunststof modulaire transportband

De keuze van het materiaal bij het gebruik van een kunststof modulaire transportband

Bij de keuze van een transportband voor uw toepassing is het erg belangrijk om te weten welke materialen geschikt zijn om een optimaal resultaat te behalen.

Naast het kiezen van het juiste band- of riemtype, zijn er vele andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden welke ik in de blogpost van vandaag zal bespreken.

De drie standaard materialen voor modulaire banden

Het meest algemeen toegepaste materiaal is polypropyleen (PP) welke de goede keuze is voor veel toepassingen. Het kent een goede prijs/prestatieverhouding en is geschikt voor hoge temperaturen, of zelfs heet water. Het kent ook een hoge chemische bestendigheid. Komt de temperatuur echter onder de 5 °C, dan wordt polypropyleen (PP) bros en kan het sneller breken. In dat geval zou polyethyleen (PE) of acetal (POM) een goed alternatief kunnen zijn. Deze materialen zijn geschikt voor zeer lage temperaturen en bieden daarom een betrouwbare oplossing. Hoewel polyethyleen een goede chemische- en stootbestendigheid kent, is het niet geschikt voor abrasieve omstandigheden. Wanneer de band slijtagebestendig moet zijn, dan is acetal (POM) de beste keuze.

Hieronder zijn deze drie standaard (meest voorkomende) materialen weergegeven met de bijbehorende specificaties.

Afkorting  PP  PE  POM
Chemische naam Polypropyleen Polyetheen of Polymethyleen Polyoxymethyleen
Gangbare naam Polypropyleen Polyethyleen Acetal, Polyacetal
Specifieke eigenschappen ten aanzien van gebruik in een transportband

+ Uitstekende chemische bestendigheid tegen zuren en alkaline

+ Goede prijs/prestatieverhouding

+ Stijfheid, hardheid en strekte zijn hoger dan bij polyethyleen

–  Stijfheid, hardheid en sterkte zijn lager dan bij polyamide

–  Zware stoten onder 10 °C (50 °F) moeten worden vermeden

+ Uitstekende chemische bestendigheid tegen zuren en alkaline

+ Slagvast, zelfs bij lage temperaturen

+ Betaalbaar materiaal

– Geringe slijtagebestendigheid

– Beperkte hoge temperatuur-bestendigheid

+ Grote stijfheid, hardheid en sterkte

+ Zeer slag-, snij- en slijtagebestendig

+ Lage frictiecoëfficiënt

+ Goede chemische bestendigheid tegen olie en alkalines

– Niet geschikt voor langdurig contact met een hoge concentratie zuren en chloor

Opmerkingen Het meest algemene materiaal voor kunststof modulaire banden Goed geschikt voor zeer lage temperaturen en/of toepassingen met veel stoten Geschikt voor toepassingen met zware belasting en lage temperaturen
Temperatuurbereik +5 to +105°C -70 to +65°C –40 tot +93°C
(tot +60°C in natte omstandigheden)

Omgevingsinvloeden

Het is belangrijk om zoveel mogelijk details van de toepassing te weten. Dit moet niet alleen de configuratie van de installatie en de informatie over het product dat getransporteerd moet worden omvatten, maar ook de milieu-invloeden, zoals temperatuur en vochtigheid, welke een belangrijke rol spelen. Polyamide pennen bijvoorbeeld, kunnen uitzetten als gevolg van vochtabsorptie.

De aanwezigheid van chemische stoffen, al of niet in schoonmaakmiddelen, kan tevens een grote invloed op het materiaal hebben. Stoffen zoals zetmeel of suikers kunnen slijtage veroorzaken. Daarnaast is de materiaalkeuze voor de bandsteun van belang, omdat vuil kan leiden tot abrasie van de band wanneer dit ingebed raakt in het steunmateriaal.

Op basis van de juiste informatie omtrent uw toepassing kunnen onze productspecialisten de beste band kiezen, evenals een combinatie van oppervlakte- en slijtstripmateriaal. Aarzel niet in geval van vragen en/of wanneer u aanvullende informatie wilt, om contact met ons op te nemen.

22 augustus 2017  |  Geplaatst door

Marco Hollander is onderdeel geworden van het Habasit team in Nederland in september 2000 en is nu werkzaam in de functie van Technical Manager. Marco is gespecialiseerd in kunststof modulaire banden, kettingen en profielen. Hij is ook goed onderlegd qua algemene kennis over weefseltransportbanden en spiraaltoepassingen. Hij staat altijd klaar om vragen van klanten en Account Managers over technische problemen te beantwoorden. Hij spreekt Nederlands, Engels en Duits en houdt van de uitdaging en variëteit van zijn werk.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies