Clear the stage!

Clear the stage!

Habasit speelt nu ook een rol in internationale operagebouwen. Voor de opera ‘Tri Sestri’ van Péter Eötvös in de Weense Staatsopera heeft de M2623 antislip kunststof modulaire band een hele nieuwe functie gekregen.

Het operagebouw is donker gemaakt. De coulissen zijn in sombere kleuren. Het toneel wordt door gedempt licht verlicht. Twee toneelspelers zingen een droevig lied. Daartussen staan bomen – hoge, dunne berken bewegen op drie banden. De zangers staan in een dun begroeid bos; alleen de coulissen bewegen. De bomen bewegen langzaam.

Altijd in beweging

Voor ‘Tri Sestri’ wilde de Weense Staatsopera een zeer speciale productie. Het toneel moest altijd in beweging zijn. Net zoals de opera, wilden zij herhalende elementen integreren – een transportband moest herhaaldelijk objecten en toneelspelers in beeld brengen. De kunststof modulaire banden van Habasit bleken daarvoor de perfecte oplossing. De creatieve geesten waren op zoek naar een betrouwbare partner met hoogwaardige producten en individueel advies, en dat vonden ze bij Habasit.

Het licht schijnt op een toneelspeler. De vloer rondom hem is verlicht. De anders monotone, grijze vloer toont plotseling een structuur. Kleine verhogingen worden zichtbaar. Het gehele toneel is voorzien van de antislip kunststof modulaire band. Het belangrijkste kenmerk was dat de transportband grijs moest zijn om perfect bij de coulissen te passen.

Een kijkje in het onbekende

De gehele toneelvloer moest worden bedekt met transportbandmateriaal, terwijl er maar slechts drie losse banen in beweging waren. Dit was een grote uitdaging voor het Habasit-team. Bij industriële toepassingen worden de voorwaarden en verwachtingen in detail vastgelegd. Ongeacht of het gaat om de verpakkingsindustrie of de productie van deegproducten, de specifieke eisen van de transportband zijn al uit ervaring bekend.

Daarom pakte het Habasit-team het project zorgvuldig aan en vond in de M2623 antislip kunststof modulaire band de juiste oplossing. De band is voorzien van antislip en is antistatisch; met andere woorden, de toneelspelers kunnen er met blote voeten op lopen. Naast de toneelvloer van de Weens Staatsopera wordt dit type kunststof modulaire band veel toegepast in de automotive industrie.

De toonaangevende rol van Habasit

Mannen in lichtgrijze officiersuniformen marcheren in de pas op de bewegende banden. Ze dragen zwarte, kniehoge laarzen. De vloer schudt licht bij elke stap.

Met de productie van ‘Tri Sestri’ heeft Habasit een onbekend terrein betreden. Artistieke aspecten moesten in een technisch product worden geïntegreerd. De opera bestaat uit drie delen die het verhaal vanuit verschillende perspectieven vertellen. Sommige delen van het verhaal komen terug. De interactie van kunst en technologie is zichtbaar op het toneel. De kunststof modulaire banden spelen een centrale rol bij het toneelontwerp door objecten en toneelspelers naar het toneel te transporteren.

Met deze opera heeft Habasit de kans gegrepen om zich van een geheel andere kant te laten zien. Het samenspel van technologie en creativiteit was succesvol. Toen het doek voor de productie van ‘Tri Sestri’ in Wenen voor de laatste keer viel, was al een encore gepland. In het najaar van 2016 viert de operette ‘Axel an der Himmelstür’ haar première in de Weense Volksoper, en ook daarvoor wordt ‘het toneel vrijgemaakt’ voor Habasit.

U kunt hier een indruk krijgen van hoe de Habasit transportbanden er in de Weense Staatsopera uitzien.

 

 

 

10 januari 2018  |  Geplaatst door

Sonja Strimitzer is lid van het internationale Marketing and Communications Team en is werkzaam bij Habasit in Oostenrijk. Sonja is in 2011 in dienst gekomen in de functie van Marketing and Sales support en was verantwoordelijk voor de Oostenrijkse en centraal Europese markt. Sinds 2016 is ze de Editor-in-Chief van Highlights, Habasit’s populaire internationale relatiemagazine. Haar moedertaal is Duits maar ze spreekt ook vloeiend Engels en Zweeds. Ze houdt van de uitdaging en variëteit van haar werk en de samenwerking met de internationale collega’s.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies