Statische neusovergang of neusrollers onder spanning? Wat u moet weten

Statische neusovergang of neusrollers onder spanning? Wat u moet weten

Neusovergangen (ook wel mesranden genoemd) spelen vooral een cruciale rol in de voedingsmiddelenindustrie. Hier worden ze gebruikt om goederen over kleine afstanden aan de toevoer- en afvoerzijde van transportbanden te verplaatsen. Neusrollers, ook wel ‘geassembleerde rollenbank’ genoemd, worden om dezelfde reden gebruikt.Ons team wordt vaak om hulp gevraagd door operators die problemen ondervinden met transportbanden met neusovergangen of neusrollers. Vaak denken ze aanvankelijk dat het probleem te wijten is aan de band en dat ze een nieuwe en sterkere uitvoering nodig hebben. Hoewel we altijd graag vertellen hoe uitgebreid ons assortiment banden is, is het meestal niet de band die de problemen veroorzaakt, maar andere delen van de transportband.

Natuurlijk zijn we altijd graag van dienst. Ik wil deze blog dan ook gebruiken om de meest voorkomende problemen te bekijken en enkele belangrijke concepten te delen om u in de eerste plaats te helpen problemen te voorkomen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende uitdagingen:

We zijn overgestapt van een onder spanning staande rol-eenheid naar een statische neusovergang, en sindsdien slipt de band op de aandrijving en slaat hij af. Waarom gebeurt dat? Wat kunnen we doen?

Geassembleerde rollenbanken bestaan uit een of een reeks rollen met een kleine diameter die op een gemeenschappelijke as zijn gemonteerd. Ze hebben meer onderhoud nodig dan statische neusovergangen omdat ze lagers of composietlagermaterialen gebruiken die onderhevig zijn aan slijtage en verontreiniging. Daarom kiezen operators er vaak voor om hun geassembleerde rollenbanken te vervangen door een statische neusovergang van roestvrij staal, die geen onderhoud nodig heeft. Statische neusovergangen kunnen ook een kleinere radius (3 tot 4 mm) bieden in vergelijking met 10 mm of meer bij een geassembleerd rollensysteem. Het lijkt een perfecte oplossing. Wanneer de neusovergang echter wordt ingevoerd, verhoogt de frictie tussen de band en de statische neusovergang de loopspanning van de band en moet de aandrijfrol dit aankunnen. Als de stalen trommel van de aandrijfrol op de transportband geen afdekking heeft of blijft hangen, zal de band waarschijnlijk slippen en aandrijfkracht of tractie verliezen. Het resultaat is een volledig of sporadisch verlies van de aandrijving waardoor de band heen en weer schommelt of boven de aandrijfrol zweeft en beschadigd raakt. In deze gevallen adviseren wij om de wrijving tussen de aandrijfrol en de band te vergroten door een rubberen of andere frictiekap op de rol te plaatsen. Als dit niet voldoende is, is de volgende oplossing om de contactboog tussen de band en de aandrijfrol te vergroten. Door bijvoorbeeld een verhoging van 180 naar 270 graden, wordt de efficiëntie van de aandrijfrollen aanzienlijk verbeterd. Het resultaat is dat de transportband in deze verbeterde staat veel hogere bedrijfsspanningen aankan en dat de problemen zijn opgelost. Hoe kan de contactboog worden vergroot? Breng een demperrol in en plaats deze op de transportband. Mogelijk is een aangepaste diameter van de aandrijfrol nodig om ervoor te zorgen dat de demperrol kan werken zonder door of af te buigen. Dit komt omdat de diameter van de demperrol vaak veel kleiner is dan de diameter van de aandrijfrol, want dat is nodig om een maximale bandoverlapping over de aandrijfrol te bereiken. Vergeet niet: de efficiëntie van de aandrijving wordt bepaald door het aantal graden dat de band rond de aandrijfrol loopt, NIET door de grootte van de aandrijfrol. Het is duidelijk dat de ‘gemakkelijke oplossing’ van een overstap op een statische neusovergang een aanzienlijk technisch probleem kan worden. In sommige gevallen, wanneer technici geassembleerde rollenbanken aan beide uiteinden van de band willen vervangen, is het beste compromis om slechts één uiteinde te vervangen door een statische neusovergang. In andere gevallen kiezen operators ervoor om weer terug te grijpen op hun oorspronkelijke rollensysteem en het extra onderhoud te aanvaarden.

Onze transportband verloor efficiëntie, slipte over de aandrijving en raakte beschadigd aan de randen. We vervingen de band, maar dat loste het probleem niet op. Wat is er aan de hand?

In deze gevallen bekijken we eerst of de transportband een statische neusovergang heeft. Als dat het geval is, moet vervolgens naar de aandrijfrol gekeken worden. In de meeste gevallen is de slecht werkende aandrijfrol na verloop van tijd uitgehard. Hoewel frictiekappen beginnen met een hoge wrijvingscoëfficiënt, worden ze na 12 tot 24 maanden (deze tijdsduur kan zelfs nog korter zijn bij arbeidsintensieve toepassingen met hoge spanningen, een hoog aantal stopstartcycli of hoge temperaturen) erg hard. De frictie neemt af, de efficiëntie daalt en het resultaat is een draaiende aandrijving met een slippende band. De oplossing: stel de aandrijfrol gewoon weer opnieuw in.

Onze band krimpt: hij is strakker aan de randen en vervormd in het midden, met slappe punten waar het product niet meer plat ligt. Wat moeten we doen?

Het is onze ervaring dat dit meestal voorkomt bij een statische neusovergang met een scherpe achterrand. Constant schrapen langs deze rand beschadigt het oppervlak van de achterkant van de band, waardoor het product in het weefsel kan binnendringen en de vezels worden vastgedrukt. Dit levert een krimpende band op. Het probleem begint bij de randen, omdat daar het meeste vuil uit het product terechtkomt. De oplossing: vervanging van de beschadigde band en de achterkant van de neusovergang instellen met een soepele radius. De meeste werkplaatsen kunnen dit.

We hadden twee statische neusovergangen, maar de aandrijfrol slipte. Daarom hebben wij beide neusovergangen vervangen door een geassembleerde rollenbank om de spanning van de band te verminderen. Nu hebben we problemen met de geleiding. Wat kunnen we doen?

In de meeste gevallen zou het vervangen van een statische neusovergang aan de invoerzijde, indien uitgevoerd volgens de aanbevelingen hierboven, geen grote problemen mogen veroorzaken. Er kunnen echter problemen ontstaan bij het installeren van een geassembleerde rollenbank aan de uitvoerzijde, omdat hierdoor de volgeenheid minder effectief kan worden als deze zich onder de transportband op het traject van de retourband bevindt. De afstand tussen de volgeenheid en de geassembleerde rollenbank is nu te kort. De oplossing: plaats de volgeenheid op grotere afstand van de geassembleerde rollenbank. Het is ook mogelijk om de geassembleerde rollenbank aan de uitvoerzijde bovenop de transportbaan naar de volgeenheid te plaatsen, voordat de geassembleerde rollenbank ‘onder de band’ terechtkomt (als deze optie is geselecteerd, moet de rol voldoende nalopen om de frictie met de onderkant van de band te vergroten en zo veel mogelijk overlapping/contact met de band mogelijk te maken).

Hulp nodig bij het ontwerp van een transportband?

Problemen met een bepaalde transportband? U kunt gerust contact met mij opnemen of onze Engineering Guide downloaden over banden van textiel.

16 september 2021  |  Geplaatst door

Simon Cartwright is Technical Manager voor Habasit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hij beschikt over een breed spectrum aan kennis en ervaring in vele industrieën. Hoewel hij klaar staat om elke vraag te beantwoorden met betrekking tot de gehele portfolio van Habasit, is hij gespecialiseerd in weefseltransportbanden voor de voedingsmiddelenindustrie. Cartwright spreekt vloeiend Engels waardoor hij van grote waarde is voor klanten wereldwijd.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies