Speciale materialen voor kunststof modulaire banden

Speciale materialen voor kunststof modulaire banden

Voor bijna elke toepassing is wel een specifiek materiaal of product gemaakt, en kan het dus erg lastig zijn om het juiste type transportband te bepalen.In de blogpost van vandaag bespreek ik de speciale materialen die gebruikt worden voor kunststof modulaire banden in specifieke toepassingen.

Heeft u een sterkere modulaire band nodig?

Voor 80% van de toepassingen zijn standaard materialen als PP, PE of POM voldoende. Maar sommige toepassingen hebben speciale vereisten, zoals ovenprocessen die een band met een hoge temperatuurbestendigheid vereisen. Een ander voorbeeld is een auto-assemblagelijn waarbij elektrostatische ontladingseigenschappen (ESD) nodig zijn om de elektronische componenten te beschermen.

Sommige banden transporteren zware vrachtwagens, andere delicate bakproducten. Elke toepassing vereist andere speciale eigenschappen, die u kunt vinden in de Habasit portfolio. Hieronder bespreken we een aantal van de speciale kunststof materialen met voorbeelden van hun toepassing.

Elektrisch geleidend materiaal (+EC of +FC) om elektrostatische ontlading (ESD) te voorkomen

Bij het omgaan met elektronische componenten kan elektrostatische ontlading (ESD) het product beschadigen. Het is dus belangrijk ESD te voorkomen. Vooral in een auto-assemblagelijn is het belangrijk om goed +EC-materiaal te gebruiken, elke moderne auto bevat tegenwoordig elektronica. In sommige gevallen is het ook nuttig een vlamvertragend en geleidend +FC-materiaal te gebruiken, vooral wanneer lange transportbanden twee of meerdere gebouwen met elkaar verbinden. Sommige brandverzekeringen adviseren deze bandmaterialen zelfs, om te voorkomen dat vlammen zich van de ene naar de andere brandzone verspreiden.

Brandverspreiding voorkomen met vlamvertragend materiaal (+FR, +Fc, +ST)

De meeste materialen die gebruikt worden voor kunststof modulaire transportbanden branden gemakkelijk. Waar het ene materiaal giftige gassen en dichte rook afgeeft bij brandt, branden andere kunststoffen met een bijna onzichtbare vlam. Een brand kan leiden tot aanzienlijke schade en productie-uitval. Elk jaar beginnen er branden door brandende producten op transportbanden. Wanneer een product vast komt te zitten in de oven, is het oppervlak van de eerste transportband waarmee dit product in contact komt heeft van groot belang. Door deze vlamvertragend te maken, wordt voorkomen dat het product vlam vat en al brandend op de band wordt aangevoerd. Hierdoor kan het product geen verdere schade veroorzaken door de band in brand te zetten. Voor non-food producten is +FR of +FC het voorkeursmateriaal. Wanneer de band in direct contact met levensmiddelen komt, is de +ST band de beste keuze.

Detecteerbaar kunststof materiaal (+DE of +DX)

Het slechts denkbare scenario in de voedingsmiddelenindustrie is een terugroepactie van een product vanwege verontreiniging. Zo’n situatie kan veroorzaakt worden door defecte machines, maar in sommige gevallen is verontreiniging echt de oorzaak van de storing. Kritische productielijnen zijn voorzien van metaal- of röntgen-detectoren. Om het kunststof materiaal van een transportband detecteerbaar te maken, hebben we +DE en +DX materialen ontwikkeld met speciale vulstoffen die het oppervlak goed zichtbaar maken. De +DX vulstof is speciaal voor productielijnen met röntgen-detectoren gemaakt en geeft consistent de beste resultaten.

Voorkomen van vroegtijdige storing door moeheidbestendig materiaal (+JM)

Bij veeleisende toepassingen, zoals radiusbanden of zwaar belaste rechte transportbanden, slijt elke cyclus van de band het materiaal en neemt de moeheid toe. Hoe hoger de belasting op de band, des te groter het moeheidseffect. Zulke toepassingen vragen dus om duurzame, moeheidbestendige materialen. Voor toepassingen als deze beschikken we over een robuust, zeer moeheidsbestendig +JM materiaal dat over een periode van vele jaren en veeleisende toepassingen haar duurzaamheid heeft bewezen.

Slagvast en snijbestendig materiaal geeft verhoogde levensduur (+IM)

Heeft u de werkomstandigheden in een vleesuitbeenlijn wel eens gezien? Het is moeilijk om een zwaardere belasting of agressievere mechanische inwerking op het oppervlak van een band voor te stellen. Het vlees wordt direct op de band gesneden en uitgebeend met messen, vleesbijlen of roterende messen. Het bandoppervlak fungeert als uitbeentafel. Wanneer het verkeerde materiaal wordt gebruikt, kan de levensduur van de band behoorlijk kort zijn. +IM materialen worden aangepast om slijtagebestendig te zijn, zodat de levensduur verlengd kan worden tot maanden of zelfs jaren. Het evenwicht tussen stoot- en snijbestendigheid biedt een optimale levensduur tegen redelijke kosten.

Habasit biedt een grote keuze aan modulaire banden, geschikt voor vele toepassingen. U kunt onze Plastic Modular Belts Product Guide (de productgids voor kunststof modulaire banden) downloaden of contact met ons opnemen , dan vertellen we u graag meer!

 

2018 januari 23  |  Posted by

Editorial Team

Articles created by the Expert Blog Editorial Team

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published