Slimme vossen

Slimme vossen

In volksverhalen is de vos meestal een van de slimste bewoners van het dierenrijk, en ook de meest ondeugende. Met de wereld als hun speeltuin stappen ze tevreden door bossen en velden, terwijl ze dankzij hun scherpe oren en snelle ogen klaar zijn om zich in elk mogelijk avontuur te storten, zelfs als dat de vorm heeft van een oude achtergelaten transportband.

Dit ontdekte de Britse fotograaf Duncan Usher toen hij een onverwacht moment vastlegde op camera, nadat hij wekenlang een vossenfamilie had geobserveerd die onder een grote transportband woonde in een verlaten steengroeve op het Duitse platteland in de buurt van Bursfelde. Elke ochtend kwam de moeder terug naar deze plek, met een verse muizenvangst voor de hongerige jonge vossen die zich eronder verstopten. Na hun ontbijt betraden de welpen al zwalkend en scharrelend vanuit het duister het daglicht, uitgerust en klaar voor hun dagelijkse stoeipartij.

De pefecte glijbaan

De transportband werd niet alleen gebruikt als schuilplaats, maar ook als speeltuin voor de jonge vosjes. Ze renden naar het bovenste puntje van de transportband en gingen elkaar vervolgens achterna, weer naar beneden, in wat Usher beschreef als een vrolijk spelletje “pak me dan als je kan!”.

Pas nadat drie van de vosjes plezier hadden gemaakt, klom de vierde weer naar boven en ging zitten voor de afdaling; achterpoten recht de lucht in. Niet in staat zijn grijns te verbergen gleed deze pup met ezelsoren van de band.

Usher was toen al undercover en zette snel zijn statief en camera klaar om de actie vast te leggen. Het was een speelse voorstelling die de fotograaf niet gauw zou vergeten, terwijl hij de vos terug zag haasten voor een tweede ritje op de geïmproviseerde glijbaan.

De meest praktische speeltuin

Wij zijn altijd op zoek naar leuke verhalen uit de hele wereld over de nieuwste en meest bijzondere toepassingen van transportbanden. Maar geen mens heeft waarschijnlijk de waarde van de transportband gezien zoals deze kleine vos, die gewoon de perfecte speelplaats had ontdekt.

18 november 2019  |  Geplaatst door

Sonja Strimitzer is lid van het internationale Marketing and Communications Team en is werkzaam bij Habasit in Oostenrijk. Sonja is in 2011 in dienst gekomen in de functie van Marketing and Sales support en was verantwoordelijk voor de Oostenrijkse en centraal Europese markt. Sinds 2016 is ze de Editor-in-Chief van Highlights, Habasit’s populaire internationale relatiemagazine. Haar moedertaal is Duits maar ze spreekt ook vloeiend Engels en Zweeds. Ze houdt van de uitdaging en variëteit van haar werk en de samenwerking met de internationale collega’s.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies