Optimale aandrijfconfiguratie voor kunststof modulaire banden

Optimale aandrijfconfiguratie voor kunststof modulaire banden

Kunststof modulaire banden worden in principe net zo aangedreven als een fietsketting – maar dan door een elektromotor in plaats van door spieren.
In de meeste gevallen hangt de ketting na de aandrijving in meerdere lussen door catenary sags, elk met een vrijhangende bandafstand tussen de 0,8 m en 1 m in lengte. Deze caternary sag zorgt door haar gewicht voor een kleine spanning op de aandrijftandwielen. Dit wordt ook wel “back tension” genoemd, en is belangrijk voor een goede aangrijping van de band in het tandwiel.

Als Application Engineer zie ik vaak situaties waarin sprake is van slechte aangrijping van de tandwielen. In de meeste gevallen komt dit door het gebrek aan “back-tension”, waardoor de band gemakkelijk over de vertanding van het tandwiel springt en niet meer goed aangrijpt. 

Optimale aandrijfconfiguratie

Gebruik voor een optimale aandrijfconfiguratie de juiste tandwielmaat om het polygooneffect te minimaliseren (zie eerder artikel: Wat is het polygooneffect?). Middelgrote tandwielen met 12 tot 28 tanden hebben meestal de voorkeur. Grotere tandwielen met meer dan 36 tanden worden niet aanbevolen, omdat de combinatie van bandsteek en toleranties van het tandwiel kunnen leiden tot problemen bij het aangrijpen.

Om de band goed in de vertanding te houden, moet deze een omslagen hoek van 180°(minimaal) tot ongeveer 200° om de tandwielen hebben. U kunt de band makkelijk een grotere aangrijping geven, door een insnoerroller toe te voegen of “geleiderollers” dicht bij de tandwielen te installeren.

Caternary sag

Vooral voor configuraties met de aandrijving onder de koprol en middenaandrijving moet de afstand tussen de tandwielen en insnoerroller(s) zo klein mogelijk zijn. Let op dat de band hier niet tussen klem komt te zitten. De slechtste configuratie is wanneer de de aandrijftandwielen ver naar beneden zijn geplaatst en de caternary sag heel klein is Het probleem is dan dat het gewicht van de caternary sag minder is dan het gewicht van de bandsectie rond de tandwielen. Hierdoor gaat de band rond de tandwielen door hangen, waardoor de aangrijping wordt verstoort.

Wilt u hier meer informatie over? U kunt de HabasitLINK Plastic Modular Belts Engineering Guidelines downloaden, of contact met mij opnemen via expert.blog@habasit.com.

2021 januari 12  |  Posted by

Ulrich Hänggi

Ulrich Hänggi is an Application Engineer for the R&D Plastics department and has been working for Habasit since December 2000. He has extensive experience in various applications where plastic modular belts and chains are used. He enjoys hiking in the mountains. Ulrich speaks native German, as well as fluent English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published