Nieuwe kijk op de loopband: sneller

Nieuwe kijk op de loopband: sneller, sterker en gekker dan je verwacht

Misschien ken je het wel, de in een vlaag van enthousiasme gekochte loopband die in een mum van tijd verandert in een vergeten – of consequent vermeden – stoffige machine in de kelder. Maar voor diegenen die vervolgens dan wel de sportschool weten te halen; zelfs een professionele loopband, een van de meest gebruikte machines op de markt, heeft binnen de eerste een tot twee jaar uitgebreide reparaties nodig.

Toen Martha en Mark White begonnen met Tuff Tread in 1999, vroegen ze zich af: “Hoe kunnen we een duurzame loopband maken die vele jaren meegaat?” Deze eenvoudige vraag liet de traditionele grenzen van de loopband exploderen en bracht het stel in gebieden waar ze 20 jaar geleden niet over hadden kunnen dromen.

Raak je nu al moe of verveeld van het idee van een loopband? Ga rustig zitten en bereid je voor op een herwaardering van deze machine.

De juiste match vinden

Toen de oprichters van Tuff Tread besloten een nieuwe soort loopband te maken, begonnen ze met het onderzoeken van transportbanden gebruikt voor zware industriële lasten. Deze sector geeft niet alleen de voorkeur aan onverwoestbaarheid, hij vereist deze zelfs. De klantaanvragen voor dit model met extreem uithoudingsvermogen stroomden binnen, en plotseling hadden ze te maken met meer dan alleen de traditionele ‘sportschool’-loopbanden. Het olympisch team van China wilde weten of Tuff Tread een loopband kon leveren die sneller liep dan 50 km/h, bedoeld voor hogesnelheid atletische training. De marine had een machine nodig voor soldaten in hun “Warrior Performance Lab”, een klimaatkamer met temperaturen variërend van -30°C tot 60°C. Pretparken, filmstudio’s, dierentrainers: Martha en Mark werden elke keer weer verrast door de ongebruikelijke vragen van klanten, die altijd op zoek waren naar een zowel robuuste als betrouwbare maatwerkmachine.

In eerste instantie was het niet gemakkelijk voor Tuff Tread om een bandleverancier te vinden die geschikt was voor hun unieke markt. Ze hadden een flexibele leverancier nodig die kon samenwerken om creatieve oplossingen te vinden. Na twee verschillende bandleveranciers, een die geen product met voldoende levensduur kon leveren en een ander die niet kon inspelen op de variërende vraag, probeerde Tuff Thread Habasit.

“Vanuit het perspectief van de klantenservice is het alles wat je kan wensen,” legt Mark uit. “Habasit heeft niet alleen een heel goed product, maar óók de service. Dat heeft alles veranderd.”

De kritische factor voor maatwerktoepassingen

Hoe ongebruikelijker de aanvragen, hoe meer Martha en Mark zich bewust zijn van elk kritisch aspect van de band. Van groeven tot patronen, basislagen en oppervlaktebehandelingen, elk detail maakt een verschil. Of het nu gaat om het vinden van geschikt materiaal voor hoge snelheden of het selecteren van een oppervlak dat niet zacht wordt onder extreme temperaturen, Habasit werkt nauw samen met Tuff Tread voor het construeren van ideale, op maat gemaakte toepassingen.

“Bij hogesnelheidstraining gaat de atleet van 0 tot 40 km/h in een fractie van een seconde,” vertelt Mark. “Daarom moet de band zowel supersnel kunnen lopen zonder enige belasting, als met de op en neer bonkende 110 kg van een atleet. Zelfs als er maar de minste aarzeling is, of de voet van de atleet ook maar een klein beetje glijdt wanneer deze de band raakt, kan dit zijn of haar spieren beïnvloeden en werkt de training gewoon niet.”

Van Hollywood tot cheeta’s

Het op snelheid en sterkte afstemmen van de machine met zo’n extreme nauwkeurigheid is de voortdurende taak van Tuff Tread. Boston Dynamics, een high-end engineering bedrijf, benaderde Martha en Mark met het verzoek voor een loopband om robots te testen. In een poging om de snelheid van een wilde cheeta te simuleren, creëerden engineers bij het bedrijf een robot die over de band zou racen, maar daarbij de band zou krassen met zijn mechanische poten en hydraulische olie zou lekken op de apparatuur. De tractie- en oppervlaktecoating van de band was essentieel om te voorkomen dat de robot zou uitglijden. Met een complexe elektronische interface moest de machine in staat zijn te accelereren van 0 tot 95 km/h in 2,8 seconden, en tegelijkertijd robuust genoeg zijn om de zware abrasie te weerstaan.

Wanneer het niet druk is met cheetasnelheden, werkt Tuff Tread regelmatig voor de amusementsindustrie. De graphics-afdeling van Marvel Comics Studio vroeg een machine van drie meter breed en negen meter lang, waarop acteurs als een groep kunnen rennen in een gecomputeriseerde omgeving, zodat het lijkt alsof de gesimuleerde actie direct rondom hen plaatsvindt. Met zo’n grote machine was het een uitdaging om de snelle acceleratie en graadveranderingen te faciliteren, maar Tuff Tread nam contact op met Habasit en kon zo alle benodigde onderdelen binnen korte tijd verkrijgen.

“Wanneer de amusementsindustrie besluit om iets te doen, heb je geen tijd meer,” legt Mark uit, “dus komt het erop neer wie het snelste kan leveren.”

Media Monks, het grootste creatieve digitale productiebedrijf ter wereld, nam contact op met Tuff Tread voor de bouw van speciale loopbanden die onderdeel zouden uitmaken van een avatar-videogame. De Game of Go verscheen in het Staples Center in Los Angeles, California tijdens een Nike-evenement. Deelnemers konden al rennend op de loopband hun eigen snelheid en kracht testen, met een avatar op een scherm dat reageerde op elke beweging.

“We bestelden veel onderdelen voor dit project, en van alle leveranciers was Habasit de eerste die leverde. En dat terwijl het ging om drie moeilijk te construeren, grote banden,” zegt Mark. “Ze wisten hoe belangrijk het voor ons was.”

Te veel om op te noemen

Habasit_expert_blogEén blog is niet genoeg voor alle verhalen van Tuff Tread over de onverwachte plekken waar de banden van Habasit worden ingezet. Een compleet hondenslee-team sprint over een band van 20 meter, mariniers rennen meer dan 80.000 kilometer per jaar op loopbanden die zijn geïnstalleerd op Amerikaanse vliegdekschepen, een machine racet met 330 km/h in een onderzoeksproject voor Hyperloop, en verlamde kinderen krijgen hun kracht terug op speciale trainingsloopbanden.

“Het is bizar hoe onze banden onderling van elkaar verschillen, maar Habasit levert ze allemaal,” zegt Mark. “Habasit is wat dat betreft echt verbazingwekkend. Ze zorgen ervoor dat we de specificaties krijgen die we nodig hebben. En zoals je kunt zien, veranderen onze specificaties bij elke opdracht weer enorm.”

Lees meer en bekijk video’s over de interessante innovaties van Tuff op: www.tufftread.com en www.youtube.com/TuffTread.

2020 december 18  |  Posted by

Sonja Strimitzer

Sonja Strimitzer is a member of the Global Marketing and Communications Team at Habasit in Vienna. She joined the company in 2011 to provide Marketing and Sales support for Austria and Central Eastern Europe, but also quickly rose to become Editor-in-Chief of Highlights, Habasit’s popular customer and employee magazine. She is a native German speaker, as well as fluent in both English and Swedish. She enjoys strong cooperation with colleagues from around the world and values the unique international environment.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published