Modulaire banden gebruiken als radiusbanden

Modulaire banden gebruiken als radiusbanden

Modulaire banden worden zeer gewaardeerd vanwege hun flexibiliteit en ze worden in veel accessoires, vooral in de voedingsmiddelenindustrie, gebruikt als radiusbanden op transporteurs met bochten.Lees verder voor een aantal belangrijke zaken bij het gebruik van modulaire banden als radiusbanden.

Modulaire radiusbanden kunnen over de hele transporteur lopen, inclusief de bochten.

Standaard modulaire banden bestaan uit modules die bij elkaar worden gehouden door pennen, die door ronde gaten worden gestoken aan de zijkanten van de modules. Bij radiusbanden zijn de gaten aan één zijde van de modules langwerpig, waardoor de pen kan bewegen en de band in- en uit elkaar kan schuiven wanneer deze de bocht in gaat op de transporteur. Dit betekent dat een enkele modulaire band kan worden gebruikt voor de gehele transporteur, over rechte stukken maar ook in de bochten.

Weefselbanden zijn ook geschikt als radiusbanden, maar omdat ze niet dit soort flexibiliteit hebben zijn er aparte transporteurs en aandrijvingen/motoren nodig voor rechte en gebogen secties. Dit resulteert in een groter aantal overgangen door het hele transportproces heen, wat een negatieve invloed kan hebben op zowel de producten als de toepassingen. Het gebruik van een weefselband kan ook een duurdere oplossing zijn, omdat deze meer motoren en transportcomponenten nodig heeft.

De ‘collapse factor’ berekenen, en waarom dit belangrijk is

Een radiusband moet in staat zijn in elkaar te schuiven en zich aan te passen aan een nieuwe stabiele modus wanneer het de bocht ingaat. De modules op de binnenkant van de band – in de binnenbocht – schuiven in elkaar terwijl de modules op de buitenkant van de band op de normale steek zullen blijven. Om ervoor te zorgen dat dit goed werkt, moet u de zogenaamde ‘collapse factor’ van uw band weten. Dit is de factor waarmee u de breedte van uw band moet vermenigvuldigen om de correcte minimale binnenradius van de bocht te vinden.

Een gangbare standaard collapse factor is 2,2 – wat betekent: 2,2 x de breedte van de band = de binnenradius van de bocht. Maar de waarde 2,2 geldt uitsluitend bij een bepaalde bandbreedte. Onder deze breedte wordt de collapse factor meestal kleiner, daarboven groter. Terwijl andere transportbandfabrikanten dit geometrische feit negeren, maakt Habasit goede ontwerpen van transporteurs mogelijk door deze correlatie in tabellen op het specificatieblad te tonen.

Vaak wordt dit ten onrechte geïnterpreteerd als een mogelijke minimum radius, alsof elke band met een radius groter dan dit vermeende minimum gebruikt kan worden. Maar een band die door een grotere radius dan het minimum loopt, wordt instabieler en luidruchtiger en slijt ook sneller. Ideaal gesproken komt de binnenradius van de transporteur overeen met de minimale radius van de band die is berekend met de relevante collapse factor.

Minimaliseer radiusbandslijtage door rekening te houden met de belastingverdeling

Radiusbanden van Habasit kunnen hoge belastingen transporteren, omdat de buitenste schakels zijn ontworpen om grote krachten in een bocht te weerstaan. Maar de kracht die een radiusband kan weerstaan is groter, omdat de kracht gelijkmatig is verdeeld over de band. Daarom is de algemene aanbeveling om de bocht dicht in de buurt van het begin van de transportband (lagere kracht in het radiusgebied) te hebben, en niet aan het einde.

De reactiekracht van de trekkende kracht door de bocht genereert een significante hoeveelheid druk tegen de slijtstrip. Wanneer de combinatie van snelheid en druk te hoog wordt, kan het kunststof smelten. Met behulp van SeleCalc, ons Habasit-engineering programma, kunt u de belasting op uw radiusbelt berekenen. U kunt ook nagaan op basis van het aantal bochten in de transporteur hoelang uw banden kunnen zijn. In het geval van kritische toepassingen (hoge snelheid en -kracht), neem vooral contact op met een specialist van Habasit.

Eenvoudige reparatie van de modulaire banden van Habasit

Door een modulaire band als radiusband te gebruiken is deze gemakkelijk te repareren. Een defecte of versleten module kan simpelweg door een nieuwe worden vervangen – en de band is binnen enkele minuten weer operationeel. Ter vergelijking: een beschadigde weefselband moet wellicht helemaal worden vervangen, wat zowel kostbaar als tijdrovend is. Indien kapot, dan kunnen de pennen die de modules bij elkaar houden gemakkelijk worden vervangen door gebruik te maken van de speciale pennenlichter (rod puller) van Habasit of in het geval van de met patent beschermde Smartfit-pen met schroevendraaier.

Modulaire radiusbanden hebben per definitie een open structuur

Omdat modulaire radiusbanden in elkaar moeten kunnen schuiven, hebben ze een open structuur. Zo kunnen er lucht en vloeistoffen doorheen gaan. Maar let op: wanneer de radiusband een dicht oppervlak moet hebben – ook wel bekend onder de naam “flat top” – dan moet u een weefselradiusband gebruiken zonder gaten of andere onregelmatigheden op het oppervlak.

U kunt hier meer lezen over onze modulaire banden in het Habasit Expert Blog. Als u vragen heeft over radiusbanden, of welke oplossing u moet kiezen voor uw transportband, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

2020 maart 17  |  Posted by

Anders Nilsson

Anders Nilsson is a Product Expert who have been working at Habasit in Sweden since 2017. He speaks native Swedish and is also fluent in English. Anders specializes in the Habasit Plastic product range such as HabasitLINK Modular Belts, HabaCHAIN plastic chains for conveying and Habiplast wearstrips and guides. His expertise is applicable in all types of industry sectors using Habasit products. Anders has previously worked with thermoset plastics and robots and is an automation engineer.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published