Mestband in varkensstal zorgt voor 70% minder ammoniak

Mestband in varkensstal zorgt voor 70% minder ammoniak

Aangezien soms een beetje vies worden de enige manier is om een oplossing te vinden, onderzoeken we in de blog van vandaag de wereld door de ogen van een varken. Onze transportbanden worden in onverwachte toepassingen gebruikt, en de varkensstal is geen uitzondering.

Er is geen twijfel mogelijk, het is een uitdaging om een varken te zijn. Je moet geen watje zijn als je de hygiëne van een modderige varkensstal met al de ongewenste dampen en geuren wilt handhaven. Varkens zijn misschien meer bezorgd over hun reinheid dan men in eerste instantie zou denken. Ze zijn nogal kieskeurig voor wat betreft hun badkamergewoonten en doen hun behoefte altijd op een zekere afstand van waar ze gaan liggen. Zelfs biggetjes, slechts uren nadat ze geboren zijn, zullen hun nest verlaten en een geschiktere modderpoel zoeken om hun behoefte te doen.

Ondanks de beste bedoelingen van varkens, hebben varkensboeren nog steeds te maken met onaangename geuren en een ongezond klimaat dat door hun zwijnen wordt geproduceerd. Met bijna twee miljard varkens die de wereld bevolken, is dit geen gering probleem. De varkenssector is op zoek naar manieren om hun productie te verbeteren door innovatieve behuizing en daar is waar Habasit om de hoek komt kijken. Het bedrijf heeft transportbanden die niet bang zijn voor een beetje vies werk – zelfs als dat rollen door de mest en modder betekent.

Transportsysteem

StarPlusstal is een nieuwe, integrale, duurzame varkensstal, met meer ruimte voor het natuurlijke gedrag van de dieren, terwijl ook waardevolle mineralen uit het afvalproduct worden gehaald en energie wordt bespaard. Door middel van ventilatie en het gebruik van Habasit transportbanden, wordt een optimaal klimaat gecreëerd zodat de ammoniak in de atmosfeer wordt gereduceerd met 70%.

Ammoniak ontstaat wanneer urine en mest zich vermengen. Hans Hutten, bedrijfsleider van Wopereis Staalbouw: “Dat willen we voorkomen, en dus willen we de urine en mest zo snel mogelijk van elkaar scheiden. Voor dit doel hebben wij een transportsysteem bedacht voor de opvang van het afval, dat onder de roosters, waarop de varkens lopen, doorloopt. De mestband heeft de vorm van een soort ‘goot’ en door de lichte dalingshoek loopt de urine vanzelf naar een opvangbassin. Urine kan prima worden hergebruikt, want in urine zit stikstof, dat goed is voor het grasland.”

De mest wordt door het mestbandensysteem afgevoerd naar een minivergister. Zuivere, vast mest is goed transporteerbaar en omdat het geen urine bevat, bevat deze mest 40% meer gas dan de oude mest mét urine. Dat betekent dat er meer gas beschikbaar is voor de mestvergister en dus kan er meer energie mee worden opgewekt”.

Eén van de samenwerkende partners in het project is Wopereis Staalbouw uit Doetinchem, die onder andere stallen voor de agrarische sector ontwerpt en bouwt. “Varkens krijgen meer ruimte in de StarPlusstal, zowel binnen als buiten,” legt Hans Hutten uit. “De hele stal wordt op een natuurlijke manier geventileerd en voorkomt schadelijke uitstoot, zoals ammoniak. Kortom, geen ammoniak en geen energieverslindende afzuiginstallatie nodig.”

De juiste band om goed te kunnen ademhalen

Het vinden van de juiste band bleek nog een best lastige klus, aldus Hutten. “Zo’n band moet bestand zijn tegen extreem slechte invloeden, zoals mest en urine. Maar moest wel betaalbaar blijven, want de marges in de varkensbranche zijn laag”. Wopereis nam contact om met Habasit en daar is een nauwe samenwerking uit voortgevloeid. “Samen hebben we nagedacht over oplossingen en uiteindelijk bleek één van onze bestaande banden volledig te voldoen aan de wensen van Wopereis,” aldus de Accountmanager van Habasit. “Met als extra voordeel dat we geen grote investering hoefden te doen in extra productontwikkeling. In plaats daarvan waren we in staat te investeren in het ondersteunen van Wopereis bij het testen van de eerste stallen.”

Door op deze manier samen te werken, lieten Habasit en Wopereis zien dat ze niet bang zijn voor innovatief denken. Hutten benadrukt, “Het is duidelijk dat deze mestoplossing ook heel goed kan werken in andere stallen, zoals voor kippen. Wij hebben ook al een kalverstal met mestbanden opgeleverd.  De mestbanden van Habasit voegen aan onze stallenbouw dan ook een duidelijke meerwaarde toe.’

Boeren zijn niet de enigen die blij zijn met deze samenwerking. Men kan zich voorstellen dat varkens een beetje gemakkelijker ademen (en een beetje luider knorren) met al die frisse lucht in hun varkensstal.

2017 oktober 3  |  Posted by

Editorial Team

Articles created by the Expert Blog Editorial Team

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published