Lus met doorhangende band of span-unit voor een modulaire band?

Lus met doorhangende band of span-unit voor een modulaire band?

In een eerder artikel keken we naar de basis aandrijfconfiguraties voor kunststof modulaire banden en legden we uit dat “één of meer lussen met doorhangende band nodig zijn voor de optimale ingrijping tussen band en tandwiel”. Deze lussen met doorhangende band bieden niet alleen de tegenspanning, maar compenseren ook voor de banduitrekking als gevolg van de slijtage tussen module en pen, de belasting en de effecten van temperatuur. Oftewel: lussen met doorhangende band zijn een essentieel onderdeel van transportbandsystemen.

Maar er kunnen situaties zijn waarin lussen met doorhangende band niet gewenst zijn. Een lus met doohangende band is bijvoorbeeld een potentieel gevaar voor de veiligheid van het personeel, en het kan zijn dat de retourband op een niveau is waarbij lussen met doorhangende band niet mogelijk zijn vanwege ruimtegebrek.

De oplossing in deze gevallen is een transportband met een verticale of horizontale bandspaneenheid. De verticale versie bestaat uit een zwaartekrachtrol die een bepaalde spanning creëert door het gewicht van de rol. De versie met een meestal horizontale spanrol duwt op de band in een specifiek gebied. Deze units maken een aanpassing van de transportband tot de daadwerkelijke bandlengte mogelijk. Beide zorgen voor een kleine hoeveelheid tegenspanning waar de band de aandrijfunit verlaat. De dynamisch geïnstalleerde rollen zijn in staat de banduitrekking te compenseren.

Als veiligheid een punt van zorg is, kunt u ook in dit specifieke gebied de span-unit afdekken en de banduitrekking bewaken.  De zwaartekracht span-unit is direct achter de aandrijving geplaatst, terwijl de spanrol meestal een vaste meelopende as vervangt.

Mijn ervaring is dat men de bewegingsafstand van de roller in de unit vaak te klein ontwerpt en dat de band al snel na installatie ingekort moet worden. Aangezien dit niet erg gewenst is, raden wij aan om bij het ontwerpen van de bewegingsafstand van de rol rekening te houden met een uitrekking van ca. 2% tot 3% van de totale bandlengte.

Wilt u hier meer informatie over? U kunt de HabasitLINK Plastic Modular Belts Engineering Guidelines downloaden, of contact met mij opnemen via expert.blog@habasit.com.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

2018 september 20  |  Posted by

Ulrich Hänggi

Ulrich Hänggi is an Application Engineer for the R&D Plastics department and has been working for Habasit since December 2000. He has extensive experience in various applications where plastic modular belts and chains are used. He enjoys hiking in the mountains. Ulrich speaks native German, as well as fluent English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published