Kunststof modulaire banden bij hoge temperaturen – een goede keuze?

Kunststof modulaire banden bij hoge temperaturen – een goede keuze?

Mensen denken vaak dat het niet mogelijk is om kunststof modulaire banden of kettingen te gebruiken in toepassingen met hoge temperaturen. Ze vrezen dat het materiaal gaat smelten of branden. Kunststof is echter verrassend duurzaam bij hitte. Er is daarnaast een verschil tussen het standaard kunststof en het kunststof dat we gebruiken voor onze modulaire banden en kettingen. In de blogpost van vandaag sommen we een aantal van deze verschillen op en bespreken we welke materialen het meest geschikt zijn voor toepassingen voor hoge temperaturen.

Hier volgt een lijst van onze standaard materialen met hun bijbehorende warmteparameters.

Polypropyleen (PP) +5 tot +105 °C
Polyethyleen (PE) -70 tot +65 °C
Polyoxymethyleen (POM) -40 tot +93 °C (tot +60 °C voor natte toepassingen)
Polyamide (PA) -46 tot +130 °C

Een aantal speciale materialen kan, dankzij de toevoeging van specifieke componenten, hogere temperaturen weerstaan tot wel +200 °C (+240 °C voor korte perioden):

Polyamide (PA+GF) -40 tot +145 °C (+175 °C voor korte perioden)
Polyamide (PA+HT) -40 tot +170 °C (+200 °C voor korte perioden)
High Temp Material (+ST) 0 tot +200 °C (+240 °C voor korte perioden)

Krimpfolieoven

Een krimpfolieoven opereert doorgaans met een luchttemperatuur tussen de 170 en 220 °C. Als  de band en het product door deze tunnel worden geleid, zullen ze niet dezelfde temperatuur bereiken als de lucht. In de meeste gevallen bereikt de band een gemiddelde temperatuur van 120 – 140 °C. Toch is het bij de keuze van het materiaal erg belangrijk om te weten wat de werkelijke temperatuur van een product en het bandoppervlak wordt. Wanneer het verkeerde materiaal wordt gekozen, kan de levensduur van de band behoorlijk kort zijn.

Neem bijvoorbeeld een krimpfolieoven waar lucht met een temperatuur van ca. 160-170 °C gebruikt wordt. Tijdens het draaien koelt de band af, waardoor deze niet dezelfde temperatuur kan bereiken als de lucht. Dit maakt het materiaal PA+GF ideaal voor een dergelijke oven, en is het niet nodig om het duurdere +ST materiaal te gebruiken.

+ST materiaal

+ST is een zeer speciaal materiaal, dat geschikt is voor direct levensmiddelencontact. Het is vlamvertragend en kan een continue temperatuur van 200 °C weerstaan. Dergelijk bandmateriaal wordt vaak gebruikt in “fryers” en ovens, en is zelfs geschikt voor magnetrontoepassingen. +ST wordt ook toegepast in voedings- en industriële toepassingen waar andere materialen niet langer voldoen.

PA en POM materiaal

De materialen PA en POM zijn gelimiteerd tot natte toepassingen met temperaturen boven de 60 °C, omdat zij anders achteruitgaan en snel bros worden. In natte omgevingen onder 60 °C absorbeert PA vocht, wordt het zacht en kan zelfs de maat veranderen.

Raadpleeg voor meer informatie onze HabasitLINK Product Guide, die een gedetailleerd overzicht geeft van onze bandtypen en hun maximale temperatuurbereik. En zoals altijd; aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

2019 maart 7  |  Posted by

Marco Hollander

Marco Hollander joined the Habasit Netherlands team in September 2000 and works as a Technical Manager. He specializes in modular belts, chains and profiles in the food and material handling industries. He is also well-versed in general conveying and spiral applications. Hollander is always ready to answer questions from customers or Key Account Managers with any technical issues. He speaks Dutch, English and German and enjoys the challenge and variety of his work.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published