Krachtverdeling in modulaire radius banden

Krachtverdeling in modulaire radius banden

Modulaire banden vormen een belangrijke productgroep binnen Habasit. De typen die geschikt zijn om door een bocht te lopen, noemen we radius banden.

In deze blog bespreek ik een aantal belangrijke ontwerpaspecten waarmee rekening gehouden moet worden voor deze reeks transportbanden. Allereest geef ik een uitleg over de belangrijkste krachten die worden uitgeoefend op de band en de bijbehorende geleiding.

Radiale- en tractiekrachten

Bij een rechte transportband wordt de trekkracht evenredig verdeeld over de breedte van de band. Wanneer het ontwerp goed is, is er geen sprake van transversale krachten. Maar bij een radius band is dit anders. Als de band door een bocht wordt getrokken, schuiven de rijen aan de binnenkant in elkaar. Wanneer dit gebeurt, moet de trekkracht FS1 (welke evenredig is verdeeld over de band in het rechte stuk) naar de buitenkant van de bocht verschuiven. Deze verschuiving heeft tijd nodig en is al begonnen voordat de bocht begint. Uitsluitend de buitenste schakels van de curve dragen de tangentiale kracht FT. In de onderstaande afbeelding kunt u zien dat één reactiekracht van de tangentiale kracht FT de radiale kracht FRi is.

De radiale kracht FRi neemt toe in het bochtgedeelte. De hoogste tractiekracht ligt dicht bij de aandrijving (aan het uiteinde) omdat het gehele bandgewicht met belasting voorgetrokken moet worden. Omdat de sterkte van een radiusband altijd hoger is bij een recht traject dan in de radius, is het aanbevolen ontwerp voor een transportband met een bocht aan het begin, gevolgd door een lang, recht traject.

Tussen twee tegenover elkaar gelegen bochten verschuift de radiale kracht FR2 van de ene kant van de band naar de andere. Om een soepele verschuiving mogelijk te maken, is een rechte afstand l1 van minimaal 2 x de bandbreedte bo vereist.

Voor een goed aangrijpen van de tandwielen is een uniforme krachtverdeling over de gehele bandbreedte nodig. Dit kan worden bereikt met een rechte lengte van de rechte secties l0 en l2 van 1,5 x de bandbreedte b0. (zie onderstaande afbeelding).

Maar wat te doen wanneer de rechte sectie L2 bij de invoer korter moet zijn dan 1,5 x b0? In dit geval moeten in plaats van tandwielen, rollers worden toegepast. Omdat de band niet gespoord kan worden door rollers moet een goede geleiding met slijtstrips worden toegepast. De minimale lengte mag hierbij echter nooit korter zijn dan 1 x b0.

Inkorten van de sectie voor de aandrijving is moeilijker, omdat hier de tandwielen voor de aandrijving nodig zijn. In principe kunnen hier ook rollers worden gebruikt, maar uitsluitend wanneer de aandrijving is gepositioneerd als een verlaagde kop aandrijving. Neem vooral contact op met onze lokale ondersteuning wanneer u gedetailleerdere vragen heeft over dit onderwerp.

Zijgeleiding door een bocht

Zoals eerder beschreven, is er altijd sprake van de radiale kracht FRi wanneer een radius band door een bocht loopt. Om ervoor te zorgen dat deze kracht geen probleem veroorzaakt, is een goede bandgeleiding aan zowel de binnen- als buitenzijde vereist. Habasit biedt verschillende oplossingen, zoals Hold Down Tabs of Side Tabs. Er kan ook een slijtstrip boven de band worden gemonteerd. Het retourontwerp moet er hetzelfde uitzien. Hieronder vindt u enkele ontwerpvoorstellen.

Samenvattend

Het ontwerp van een radius bandtransporteur is veel complexer dan die van een rechte transportband. Er moet rekening worden gehouden met diverse krachten. In deze blog zijn slechts enkele ontwerpaspecten besproken, maar u kunt nog meer informatie vinden in onze Engineering Guide. Gebruik in geval van twijfel over de maximale kracht die is toegestaan onze web-based LinkSeleCalc calculatietool. Via Application Engineers bieden we ondersteuning en advies wanneer u meer vragen heeft over transportbandontwerp; zij zijn altijd met een telefoontje of e-mail te bereiken.

2017 september 5  |  Posted by

Marco Hollander

Marco Hollander joined the Habasit Netherlands team in September 2000 and works as a Technical Manager. He specializes in modular belts, chains and profiles in the food and material handling industries. He is also well-versed in general conveying and spiral applications. Hollander is always ready to answer questions from customers or Key Account Managers with any technical issues. He speaks Dutch, English and German and enjoys the challenge and variety of his work.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published