Kleine overgangen tussen banden een probleem? Lees hier enkele oplossingen

Kleine overgangen tussen banden een probleem? Lees hier enkele oplossingen

Een goede uitlijning van producten is van groot belang in veel fasen van het productieproces. Problemen treden vaak op bij het overdragen van producten van de ene transportband naar de andere. Kwetsbare producten kunnen breken, en zelfs robuuste artikelen kunnen glijden of vast komen te zitten tussen de transportbanden. Met name kleine overgangen voor kleine objecten vormen een uitdaging.

Eén manier om dit op te lossen is het gebruik van zogenaamde ‘dead plates’ (overgang-glijstrippen), die doorgaans zo dicht mogelijk tegen de assen zijn geïnstalleerd. Helaas bewegen deze platen de producten niet (de naam zegt het al), dus kunnen de producten blijven steken en problemen veroorzaken voor de productielijn.

Wat is de beste manier om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw producten soepel en betrouwbaar worden overgedragen tussen twee transportbanden? De oplossing is het gebruiken van de kleinst mogelijke meskant-diameters, de assen zeer dicht bij elkaar te installeren en de lengte van de ‘dead plates’ te reduceren of zelfs te elimineren.

Lange en grote transportbanden

Kunststof modulaire banden met eindrollen van 18 mm in diameter, of zelfs 12,7 mm, maken het mogelijk om lange en grote transportbanden te ontwerpen die betrouwbaar zware lasten kunnen transporteren en overdragen. Dankzij het brede programma van materialen en functies dat beschikbaar is voor deze banden, kon Habasit klanten helpen dergelijke systemen te bouwen in vrijwel alle sectoren, zoals houtverwerking, material handling, verpakking en levensmiddelen. Er zijn zelfs oplossingen beschikbaar voor bottelarijen of 90°-overdrachten waarbij gebruik wordt gemaakt van ActiveXchange bandtypen, die vanwege de vorm van de plaat zeer dicht bij de andere transportband kunnen komen.

Kleine en delicate producten

Maar wat gebeurt er wanneer u hele kleine, instabiele of kwetsbare producten moet overdragen? De oplossing is om eindrollen te gebruiken met een diameter vanaf 6 mm, wat een meskant-radius van 3 mm betekent. Dit maakt zo’n kleine spleet mogelijk dat de kleinste producten veilig worden overgedragen, positioneringsproblemen geminimaliseerd worden en er geen enkele noodzaak is voor ‘dead plates’.

Kunststof modulaire banden zijn de beste oplossing

Waar sprake is van korte lengten en grote breedtes, kunnen banden van weefselmateriaal vaak onbetrouwbaar blijken als gevolg van bandsturingsproblemen. Aan de andere kant gebruiken kunststof modulaire positieve tandwielingrijping, waardoor ontsporen wordt voorkomen. Kleine geleide profielen kunnen indien nodig op de zijkanten worden gemonteerd. Voor toepassingen in de levensmiddelenindustrie, waar agressieve reinigingsmiddelen worden gebruikt, bieden kunststof modulaire banden ook de voordelen van een hogere chemische resistentie en een verbeterde levensduur.

De twee kunststof bandseries van Habasit, Minipitch (voor langere transportbanden) en Micropitch (voor kortere transportbanden), zijn ontworpen voor toepassingen waarbij een kleine overgang en nauwkeurige productpositionering is vereist. Ze bieden een breed scala aan oppervlakken, zoals een vlakke bovenkant, open structuur, diamantvormige bovenkant of conusbovenkant, om te voldoen aan de vereisten van talloze toepassingen, bijvoorbeeld in de levensmiddelen-, verpakkings- of material handling-sectoren.

Download onze gratis HabasitLINK Engineering Guide voor meer technische informatie over kunststof schakelbanden, of neem contact met ons op. We helpen u graag bij uw bandoverdracht-uitdagingen.

 

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

2019 oktober 31  |  Posted by

Frederic Schoen

Frederic works as a Product Specialist for plastic modular belts at Habasit France. He has broad experience in belting applications across all industries served by Habasit. He speaks French, English, and German.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published