Kent u de vele eigenschappen en toepassingen van polyurethaan?

Kent u de vele eigenschappen en toepassingen van polyurethaan?

Polyurethaan is een soort kunststof – een groep polymeren om precies te zijn. Deze chemische stof is essentieel voor verschillende producten van Habasit en veel van de objecten die we dagelijks zien en gebruiken.

Polyurethaan is een zeer flexibel materiaal met diverse nuttige eigenschappen, waaronder grote duurzaamheid tegen zowel hitte als slijtage. Het is gemakkelijk te kleuren, kan worden gecombineerd met andere materialen zoals glas en vele soorten additieven, en is te produceren in allerlei vormen en structuren. Kleding, schoenen, vloeren, sponzen, verf, meubels en isolatie zijn maar een aantal van de toepassingen. Omdat polyurethaan hard of zacht kan zijn, is het geschikt voor veel verschillende producten.

Polyester gebaseerd TPU en zijn eigenschappen

Thermoplastisch urethaan, TPU, komt voor in twee varianten: op basis van polyester en polyether. De eerste variant is heel flexibel (zelfs bij lage temperaturen), duurzaam en goed bestand tegen olie en vet. TPU op basis van polyester is bijna hydrofobisch en stoot vet, olie en andere vloeistoffen op effectieve wijze af.

Daarom worden polyester-transportbanden met name veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Behalve in transportbanden gebruikt Habasit TPU op basis van polyester ook in tandriemen en rondsnaren. Profielen en meenemers zijn eenvoudig aan te brengen op alle typen TPU-banden.

Polyether gebaseerd TPU en zijn eigenschappen

TPU op basis van polyether absorbeert water, hoewel in minuscule hoeveelheden. Het enige gevolg hiervan is een mogelijke omkeerbare afmetingstoename. TPU op basis van polyether is iets minder slijtvast dan Polyester TPU, maar is wel beter bestand tegen hitte en chemicaliën, waardoor het gemakkelijk te reinigen is.

Net als TPU’s op basis van polyester zijn transportbanden met een op polyether gebaseerde TPU-toplaag populair in allerlei industrieën, vooral de voedingsmiddelenindustrie. In tegenstelling tot andere transportbanden van Habasit zijn onze Cleandrive monolithische banden van TPU op basis van polyether volledig gegoten in kunststof zonder enige weefsellagen of bedekking. Aramide koorden in het afgietsel voorkomen dat de band uitzet bij het absorberen van vloeistoffen. Profielen en meenemers zijn eveneens eenvoudig aan te brengen op polyether TPU-banden.

Geëtst (gecrosslinkte) polyurethaan is minder flexibel dan thermoplastisch urethaan, maar wel duurzaam

Een uitzondering op de grote flexibiliteit van thermoplastisch urethaan is geëtst polyurethaan of PUR. Dit is een type urethaan dat chemisch is behandeld om bijzonder sterk en veerkrachtig te zijn. Omdat het niet thermoplastisch is, zal het niet beschadigen, smelten of op een andere manier worden aangetast, tenzij door extreme hitte of druk.

PUR wordt vaak gebruikt als een dunne toplaag op transportbanden die zeer zware, harde en/of scherpe producten transporteren, en in voorzieningen waar de fysieke impact van het product op de transportband krachtig is. Geëtst PUR is bestand tegen temperaturen tot 250 °C.

Kies de juiste soort polyurethaan voor uw toepassing

Voordat u een nieuwe band voor uw toepassing of transporteur bestelt of installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de band bestand is tegen de werkomstandigheden. Wanneer dit te weinig aandacht krijgt kan niet alleen de band beschadigen, maar ook de producten en andere apparatuur.

Neem voor meer informatie over onze transportbanden en hun eigenschappen contact met ons op.

2020 november 9  |  Posted by

Malin Post

Malin Post is a Product Expert who have been working at Habasit in Sweden since 2018. She speaks native Swedish and is also fluent in English. Malin specializes in the Habasit Monolithic and Fabric product ranges such as Cleandrive@ Monolithic belts, HabaSYNC@ timing belts and Habaflow@ Fabric conveyor belts. Her expertise is applicable in all types of industry sectors using Habasit products. Malin have previously worked in the textile industry and is a chemical engineer.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published