Hoe de overdrive te meten op uw low-tension spiraaltoren

Hoe de overdrive te meten op uw low-tension spiraaltoren

Vele duizenden spiraaltorens worden ingezet in de wereldwijde voedselverwerkende industrie in toepassingen van koelen, rijzen en vriezen in de bakkerijsector, tot vriezen in de vis-, gevogelte- en rood vlees sectoren, tot gepasteuriseerde en conditioneringstoepassingen voor fabrikanten van sauzen en blikconserven. De redenen zijn duidelijk: vergeleken met standaard transportsystemen, minimaliseren spiraaltorens de benodigde ruimte, elimineren ze meerdere overdrachten, handhaven ze de productoriëntatie, maken ze een gereguleerde omgeving voor consistente productkwaliteit mogelijk, verlagen ze energiekosten, reduceren ze de hoeveelheid handmatige handling en verhogen ze de productdoorvoer.

Het gevolg is dat ons specialistische spiral-team een volle planning heeft voor het afronden van nieuwbouw en retrofit-projecten. Maar we worden ook frequent benaderd wanneer producenten van levensmiddelen problemen ervaren met een onregelmatige bandloop (ook wel slip-stick genoemd), wanneer de band niet soepel wil lopen, of wanneer de band te strak is en omhoog komt aan de buitenkant (ook wel het kerstboom-effect genoemd). Het schokken van de band en productbeweging zijn ook uitdagingen waarbij verwerkers van levensmiddelen onze ondersteuning vragen.

Deze nieuwe reeks blogs geeft uitleg over de mechanica van low tension spiraaltorens en hoe ze werken en biedt richtlijnen over hoe optimale prestaties te waarborgen en jaren van doelmatige en betrouwbare productie.

Dit eerste blog concentreert zich op de overdrive: wat is het, en hoe kan het worden beheerst voor een maximale levensduur van de band en de beste operationele prestaties.

What is overdrive

Wrijving is essentieel

Low tension spiraaltorens bestaan uit een helix curve. Ze maken gebruik van de wrijving tussen de bewegende drum (of kooi) en de binnenste bandrand om te voorzien in de aandrijfkracht. De hoofdaandrijving moet de wrijvingskracht overwinnen tussen de belaste band en de steunrails. De efficiëncy van de aandrijving hangt af van de wrijvingscoëfficiënt tussen de bandrand en drum en de onderzijde van de band en steunrails.

Wrijving is essentieel

Low tension spiraaltorens bestaan uit een helix curve. Ze maken gebruik van de wrijving tussen de bewegende drum en de zijkant van de band op de binnenzijde om te voorzien in de aandrijfkracht. De hoofdaandrijving moet de wrijvingskracht overwinnen tussen de belaste band en de band ondersteuning. De efficiëncy van de aandrijving hangt af van de wrijvingscoëfficiënt tussen de bandrand en drum en de onderzijde van de band en band ondersteuning.

Overdrive is positieve slip

De belangrijkste relatie is die tussen de snelheid van de band en de oppervlaktesnelheid van de drum die langs de binnenste zijkant van de band loopt. Het drum-oppervlak moet iets sneller bewegen dan binnenste zijkant van de band, om zo positieve slip te bieden, en dit wordt overdrive genoemd.

Overdrive is nodig om een wrijvings-aandrijfkracht voor de band te ontwikkelen. Zonder overdrive, of erger, met negatieve slip, zou de drum fungeren als een rem en de band ernstig beschadigen.

De juiste hoeveelheid overdrive is geen precieze waarde, dit hangt af van de wrijvingsfactoren tussen de band en de drum, band-onderzijde en band ondersteuning, en productbelasting. Een reductie in de wrijving tussen de onderzijde van de band en band ondersteuning leidt tot een grote verbetering van de operationele prestaties en helpt bij het handhaven van een optimale overdrive-instelling. Maar hoe kan dit worden gerealiseerd? Experimenteren zal nodig zijn – omdat alle systemen weer anders zijn. De eerste stap is het meten van de overdrive.

How to measure overdrive on a low-tension spiral conveyor system
Spiral system onderdelen
 1. Constructie opgebouwd uit
  – kolommen en
  – balken
 2. Drum
 3. Drum ribben
 4. Drum profielen
 5. Drum-aandrijving
  (of primaire aandrijving)
 6. Radiusband
 7. Inloop
 8. Uitloop
 9. Bandaandrijving, (spanner aandrijving)
 10. Retourpad
 11. Spaninrichting
 12. Spangewicht
 13. Bandondersteuning

Hoe de overdrive te meten

 • Ga bij een statisch element staan (bijv. een kolom van de constructie) als uw startlocatie, plaats een object op de band, direct in lijn met een identificeerbaare punt op de drum (maak een markering op de drum indien nodig) en observeer het systeem gedurende één omwenteling terug naar uw startlocatie.
 • De markering zal eerder terugkeren naar de startlocatie dan het object; de afstand die deze eerder is is de hoeveelheid overdrive.
 • Als uitgangspunt is het aan te raden de slip in te stellen op een afstand gelijk aan een meervoud van 3 of 4 maal de verticale spoed (tier pitch).
 • Wanneer het object op de buitenrand van de band werd geplaatst, stel dan een afstand gelijk aan een meervoud van 4 tot 5 maal de spoed van overdrive aan. De optimale overdrive wordt doorgaans gespecificeerd door de fabrikant of bandleverancier.
 • Houd er rekening mee dat elk systeem een andere slip heeft, die afhangt van vele factoren. Omgevingstemperatuur bijvoorbeeld en wijzigingen in de ingrediënten kunnen alle invloed hebben op de slip. Wanneer de resultaten buiten de hierboven genoemde parameters bevinden, dan kan het zijn dat u uw overdrive besturingselementen moet aanpassen.

Waarom het van vitaal belang is om de overdrive regelmatig te controleren

De overdrive moet regelmatig worden gecontroleerd. Wanneer deze suboptimaal is, dan kan dit leiden tot een scala aan problemen, zoals hierna besproken.

Overmatige of hoge overdrive

 • Ongelijkmatige bandsnelheid (surging) omdat de band zo lost komt te zitten dat deze het contact met de drum verliest en kort stopt totdat de bandaandrijving in de spanrichting de band strak genoeg om de drum trekt om weer aan te drijven.
 • Deze onregelmatige bandsnelheid kan leiden tot problemen met het product, als gevolg van overmatige beweging.
 • De slijtage van de binnenrandmodule, welke in contact is met de drum of kooispijlen, neemt toe.

Lage overdrive

 • Hogere bandspanning waardoor de band de neiging krijgt omhoog te komen, hetgeen leidt tot een kortere levensduur of zelfs breuk van de band.

De optimale hoeveelheid overdrive is daarom een compromis tussen een soepele werking en een lage spanning. Zoals hierboven reeds aangegeven, is elk systeem anders en vraagt om een speciale behandeling. Bij het gebruik van geribde UHMW kooispijlkappen bijvoorbeeld, is minder overdrive nodig omdat de geribde drumprofielen meer aandrijfkracht van de drum geven. Minder overdrive is tevens nodig bij het gebruik van een massief stalen drum, omdat de aandrijfkracht van de drum toeneemt vanwege een hogere wrijvingscoëfficiënt tussen de zijkant van de band en de drum.

Het belang van reinigen

Zoals hierboven al uitgelegd, is wrijving essentieel en dus is grondig reinigen van de band, drum en spiraaltoreninstallatie extreem belangrijk. Het is inderdaad zo dat de belangrijkste factor die invloed heeft op de slip en de prestaties van de spiraal het niveau van verontreiniging is doordat dit de wrijving enorm beïnvloed.

Soms lijken de band en installatie schoon voor het blote oog, maar kan er in realiteit nog een film van vet of olie op de drum aanwezig zijn en dit zal invloed hebben op de wrijving. In mijn volgende blog zal ik het belang uitleggen van het reinigen en tips geven over hoe u uw spiraaltoreninstallatie op de meest efficiënte en doelmatige manier kunt reinigen.

Complexiteit vraagt om input van een expert

Onze ervaring is dat vele problemen met spiralen opgelost kunnen worden door de overdrive instellingen te wijzigen. Onze zeer ervaren spiraaltoren-ingenieurs assisteren graag klanten waarbij het vertrouwen ontbreekt om dit zelf te doen. Daarnaast biedt Habasit volledige technische ondersteuning voor het optimaliseren van de werking van de spiraaltoren, van het oplossen van loopproblemen tot het vervangen van banden, tot het adviseren over retrofits en nieuwe constructies.

Kijk hier voor meer informatie hoe u de juiste loop van uw low tension spiraaltoren kunt waarborgen. Wij zijn van plan meer technische blogs te posten over dit belangrijke onderwerp. Aarzel niet contact met ons op te nemen voor deskundig advies over uw specifieke behoeften, of regel een afspraak voor een bezoek van een lid van het spiraaltoren-team op uw locatie.

 

2021 februari 9  |  Posted by

Steve Harker

Steve Harker is Head of Spirals EMEA and has been working for Habasit since 2014. With over 35 years of experience working in the food industry, he has the knowledge and expertise of many different applications, but he is specialized in spiral conveyor systems and project management for new and retrofit systems. In his spare time Steve is a volunteer Blood Bike Rider for the emergency services, helping the NHS with emergency blood samples.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published