Hoe kan je instabiele bandsturing voorkomen?

Hoe kan je instabiele bandsturing voorkomen?

Transportbanden en aandrijfriemen met instabiele sturing kunnen leiden tot grote productieproblemen. Transportbanden kunnen slijten en breken, producten kunnen (onherstelbaar) beschadigd raken en in het slechtste geval kan de productie stil komen te liggen. Hier volgen een aantal tips over hoe u dit kunt voorkomen.

Oorzaken van het uit de koers raken van transportbanden en aandrijfriemen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom transportbanden of aandrijfriemen uit koers gaan lopen, bijvoorbeeld wanneer rollen en pulleys niet zijn uitgelijnd, of wanneer de bandspanning te hoog of te laag is.

Make sure that the pulleys and rollers are aligned correctly

Het kan ook komen doordat de transporteur niet goed is ontworpen. Door dwarsmeting, d.w.z. diagonale meting van de ene kant van de keerrol naar de andere, en dan te vergelijken met een diagonale meting vanaf de tegenoverliggende zijde, is het mogelijk te bepalen of er een probleem is met de parallelle situatie van de transportband. Indien dit het geval is moet het frame worden afgesteld.

Cross measuring

Hoe instabiele bandsturing te voorkomen

Om te voorkomen dat transportbanden en aandrijfriemen uit koers gaan lopen, kunt u pulleys gebruiken die in het midden dikker zijn. Hierbij is de diameter van de rol of pulley in het midden dikker dan aan de uiteinden. Het heeft een licht gebogen oppervlak. Hierdoor blijft de riem op zijn plek omdat het altijd de neiging heeft naar de grootste diameter te lopen tijdens rotatie.

Een andere manier om te voorkomen dat banden uit koers gaan tijdens zijwaartse belastingen is het gebruiken van geïntegreerde stuursnaren en slijtstrips. Een transportband of aandrijfriem zal altijd een beetje van de ene naar de andere kant bewegen en is nooit geheel recht. Door het gebruik van geleiders is het mogelijk te regelen hoeveel de band beweegt in een dwarsbeweging. De geleiders helpen u bij een juiste bandsturing en de slijtstripranden voorkomen dat de band van de rol glijdt.

De geleiders zijn vooral nuttig voor verticale transportbanden waar zwaartekracht ertoe kan leiden dat het product gaat glijden. Wanneer de getransporteerde items zwaar zijn en ondersteuning nodig hebben, dan zullen de geleiders helpen bij de bandsturing en voorkomen dat producten eraf glijden of vastlopen.

Eén bijkomend voordeel van de geleiders is dat ze zijn versleten voordat de band is versleten. Omdat u de band niet zo vaak hoeft te vervangen, wordt de levensduur verlengd en nemen de operationele kosten af.

Heeft u nog meer vragen over een doelmatige bandsturing? Aarzel niet contact met ons op te nemen, of download de brochure Installation and Maintenance Guide.

2017 juni 1  |  Posted by

Simon Cartwright

Simon Cartwright is a technical manager for Habasit in the UK. He has a wide variety of industry expertise and experience. While he is ready to answer any question regarding the full portfolio of Habasit products and applications, he specializes in fabric conveyor belts in the food industry. Mr. Cartwright is also fluent in English, making him a valuable asset to customers around the world.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published