Hoe een tandriem met een mechanische verbinder de stilstand met 85% reduceerde

Hoe een tandriem met een mechanische verbinder de stilstand met 85% reduceerde

In veel synchrone transporttoepassingen moeten tandriemen zo snel mogelijk worden vervangen.
Voor de gebruikers is het dus een continue uitdaging om de tijd die hiervoor nodig is te reduceren. Elk uur dat gebruikt wordt voor het demonteren van machines en het vervangen of installeren van een tandriem is tenslotte een uur productieverlies, en dat kost tijd en geld.

Er moet een betere manier zijn

Ik wil hier eens kijken naar de oplossing die we hebben aangeboden toen een OEM-klant ons vroeg hoe hij de stilstandstijd kon reduceren bij het vervangen van tandriemen in zijn machines.

Deze machines worden verkocht aan eindgebruikers voor de productie van houten deuren. De tandriemen moeten zorgen voor een exacte positionering van deurelementen tijdens het frezen. Wanneer deze tandriemen het einde van hun levensduur naderen, moeten ze worden vervangen. Dit duurde eerst tussen de vijf en zeven uur. Waarom zo lang? Omdat klanten hiervoor assen, pulleys en machineonderdelen moesten demonteren.

De OEM vroeg Habasit om een oplossing die de stilstandstijd zou reduceren, maar wel de integriteit van de verbindingen en de tandriemprestaties kon behouden.

Mechanische verbinder zorgt voor significante afname stilstandstijd

Het was voor de hand liggend om een mechanische verbinder aan te bieden, maar dan moesten we wel zeker weten dat de tandriemsterkte, pulleydiameters en hoeveelheid tandriemdoorbuiging hiervoor geschikt waren. Na het analyseren van de machinedata zagen we dat de mechanische verbinder inderdaad gebruikt kon worden, en we stuurden een monster van de tandriem met een stalen scharnierende verbinding (Hinge Joint) naar de OEM. De OEM gaf deze vervolgens door aan de eindgebruiker.

Het bewees een perfecte oplossing: de eindgebruiker was in staat de tandriem in minder dan een uur te vervangen – en reduceerde daarmee de stilstandstijd met 85%.

Niet alleen was de eindgebruiker blij met deze nieuwe en doelmatige oplossing, ook is de OEM nu beter in staat zijn klanten te ondersteunen door het aanbieden van tandriemen met een Hinge Joint als reserve-onderdeel voor vervangingen.

Waarom Hinge Joints een uitstekende oplossing zijn

Hinge Joints worden stevig gepositioneerd in de tandriem, met beide uiteinden van de roestvaststalen verbinding geïntegreerd in de riem, verbonden door een metalen pen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van deze verbindingsmethode.

  • De verbinding van het scharniergewricht is eenvoudig, gemakkelijk en snel – en dat reduceert de stilstandstijd.
  • Door het ontwerp van de verbinding blijft elke tand goed in de pulley lopen.
  • Op de transportzijde is maar een kleine snede zichtbaar, waardoor het oppervlak glad blijft en de prestaties van de tandriem niet beïnvloed worden
  • Hinge Joints kennen een hoge laterale en transversale stijfheid, terwijl ze extreem flexibel zijn in vergelijking met andere typen van mechanische eindverbindingen.
  • Hinge Joints zijn toepasbaar op speciaal gefabriceerde tandriemen, waardoor tandriemen met deklagen, profielen en modificaties ook gebruik kunnen maken van deze mechanische verbindingsmethode.

Verschillende manieren voor het verbinden van tandriemen

Afhankelijk van de vereisten van de toepassing en de transporteur kunnen tandriemen op verschillende manieren eindloos geleverd worden, zoals eindloos gewikkeld, eindloos gelast of met behulp van een mechanische verbinder. Hoewel veel bestaande systemen eindloze tandriemen gebruiken, is het misschien tijd om naar alternatieven te kijken.

Ik heb de voordelen van de Hinge Joint hierboven opgesomd. De methode is geschikt voor vele verschillende sectoren, toepassingen en situaties, vooral omdat er ook een keuze is uit mechanische verbinders voor specifieke behoeften:

  • Stalen scharnierverbinding – Hinge Joint
  • PA (polyamide) scharnierverbinding – PA Hinge Joint
  • Penverbinding – Pin Joint

Breed scala aan toepassingen en sectoren

Overal waar tandriemen in gebruik zijn en weinig stilstandstijd belangrijk is, is het de moeite waard om te kijken naar mogelijkheden voor een mechanische verbinder, zoals een Hinge Joint, als alternatief voor een eindloze tandriem. Van de voedingsindustrie tot material-handling, hout, aluminium, papier, automotive en meer, vrijwel elke industrie kan van deze oplossing profiteren – en vele doen het al. Daarnaast is deze oplossing zelfs mogelijk voor brede tandriemen.

Bezoek voor meer informatie over mechanische verbindingen onze website of neem contact met mij op voor het vinden van de optimale oplossing.

2019 mei 21  |  Posted by

Valentin Daniljuk

Valentin Daniljuk has over 8 years of experience on timing belts in industry segments covering Food, Materials Handling, Paper, Hygiene Products, Wood, Ceramics, Aluminium and Glass. He joined Habasit in 2010 as Application Engineer to later take on the role of Timing Belt Product Specialist. Valentin speaks German, English and Russian and is keen on sports. Privately, he is a proud father to his son.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published