Hoe een brede expertise leidde tot een voedselveilige

Hoe een brede expertise leidde tot een voedselveilige, zwarte brede tandriem voor een nieuwe verpakkingstoepassing

Een klant in Duitsland die is gespecialiseerd in maatwerkoplossingen voor verpakkingsprocessen gaf ons recentelijk een interessante uitdaging. Ze waren een nieuwe voedselverpakkingslijn aan het ontwikkelen waarbij gebruik werd gemaakt van tandriemen en weefseltransportbanden met een camerasysteem om afvaldelen op het transportelement te detecteren. Omdat de banden voedsel transporteerden, moesten ze FDA/EU-goedgekeurd zijn.

Zwarte band met voedselgoedkeuring

De meeste toepassingen met FDA/EU goedkeuring maken gebruik van witte of blauwe transportbanden. In dit geval echter, bestelde de klant een zwarte toplaag, om het hoge contrast tussen product en band te waarborgen dat nodig is voor optimale camera-tracking en dus zorgt voor een grotere nauwkeurigheid. Er mocht op de band niks worden gemist of verkeerd getracked. Maar zwarte banden met FDA/EU-goedkeuring zijn zeldzaam.

Exacte positionering is essentieel

Daarnaast, terwijl normaal gesproken dit type toepassing gebruikt maakt van vezelbanden, kunnen deze niet de precieze beweging realiseren die nodig is voor deze nieuwe oplossing. Tandriemen lossen het probleem op – hoewel in dit geval de nieuwe riemen bijzonder breed moeten zijn, hetgeen de uitdaging nog groter maakt.

Unieke gefabriceerde oplossing

Als antwoord op deze verschillende behoeften, baseerden onze ingenieurs zich op ons bestaande programma, om een unieke, volledig op maat gemaakte oplossing te creëren, met een tandriem die een aantal speciale kenmerken met elkaar combineert:

  • Zwarte toplaag
  • Extra brede tandriembreedte
  • FDA/EU-goedgekeurde toplaag
  • FDA/EU-goedgekeurde basisriem

Het resultaat is een nieuwe tandriemoplossing welke nauwkeurig cameragebruik mogelijk maakt, in combinatie met uitstekende stuureigenschappen en volledige FDA-goedkeuring. Het product is gebaseerd op onze T10 met 05 FDA-goedgekeurd 90ShA polyurethaan.

Hoe complex de uitdaging ook is, Habasit’s brede en diepgaande kennis is er om u te helpen om een oplossing op maat te vinden. Neem contact met ons op om na te gaan hoe we u kunnen ondersteunen.

2021 maart 4  |  Posted by

Lee Neureuther

Lee Neureuther is a Business Development Manager for HabaSYNC timing belts at Habasit in Germany. He has been with the company since 2007. His expertise is in belting applications across all industries served by Habasit with special focus on automation, ceramics, glass, materials handling and packaging. He is fluent in both German and English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published