Hoe bepaal ik de sterkte van een transportband of aandrijfriem
Wat zijn k1%, kadm en nominale omtrekkracht? Sommige mensen krijgen het gevoel dat ze een vreemde taal lezen, maar in de blog van vandaag zal ik hun betekenis uitleggen.
De k1% is een terminologie van transportbanden en aandrijfriemen en een term die veel voorkomt in onze technische documentatie. Het is een manier om de elasticiteitsmodule uit te drukken voor synthetische aandrijfriemen en transportbanden. De k1% waarde geeft de trekkracht (in Newton) per specifieke bandbreedte (in mm) die benodigd is om deze band 1% uit te rekken. De k1% waarde is een indicatie van de relatie tussen kracht en verlenging (of tussen spanning en rek) van een band (de kracht die nodig is om een band 1% uit te rekken).
Het volstaat ook om te zeggen bij welk percentage (%) de band elastisch gespannen moet worden om een specifieke trekkracht te verkrijgen.
Er zijn verschillende k1% waarden: k1% static (statisch), k1% relaxed (gerelaxeerd) en k1% a.r.i. (after “running in”, oftewel na inlopen). De statische waarde maakt deel uit van de technische specificaties, en de k1% statisch wordt meteen gemeten nadat de testband is uitgerekt, zonder daarbij de relaxatie in ogenschouw te nemen.
Omdat de relatie tussen kracht en verlenging van synthetisch materiaal wordt beïnvloed door tijd (relaxatie), is het belangrijk om de k1% waarde na de relaxatie te weten. Zowel k1% statisch als relaxt zijn een betrouwbare maatstaf voor transportbanden en machine tapes.
Krachtoverdracht met vlakke banden is een zeer dynamisch proces. Hoge lading en hoge snelheid creëren een cycli van aanspannen/ontspannen met hoge frequentietussen het strakke en slappe part. Dit veroorzaakt complexe spanningen in de band. Voor een nauwkeurige berekening van vlakke aandrijfriemen is het daarom noodzakelijk om de exacte correlatie tussen kracht en verlenging na de relaxatie te weten, respectievelijk na de inloop periode.
Deze waarde wordt k1% a.r.i. (na inlopen) genoemd. Dit heeft ook betrekking op folder-gluer banden.
De k1% is géén indicatie van de bandsterkte. De bandsterkte wordt gedefinieerd als “Toelaatbare kracht (kadm)” bij transportbanden, en als “Perifere kracht” bij aandrijfriemen. Kadm definieert de toelaatbare kracht per breedte eenheid [N/mm], die kan worden toegepast op een band op weefselbasis bij standaard klimaatcondities (23 °C / 73 °F, 50% relatieve vochtigheid), eindloos gemaakt met de voorkeurs-lasmethode (master joint).
De nominale perifere kracht duidt de capaciteit voor krachtoverbrenging aan van de eindloze band. Uitgedrukt als een kracht per breedte eenheid [N/mm] die kan worden overgedragen door een 1 mm brede band met een contactboog van 180° en een gedefinieerde frictie coëfficiënt, zonder de maximaal toelaatbare verlenging te overstijgen. Deze toelaatbare trekkracht mag niet worden overschreden.
De treklaag zal deze waarden voor de toelaatbare kracht natuurlijk beïnvloeden. Het verschillende materiaal dat we gebruiken, bijvoorbeeld Polyamide en Aramide, hebben een verschillende sterkte (E-modules) en verlenging. Waar polyamide kan rekken, kan een Aramide vezel dit nauwelijks. Wij gebruiken dit in ons voordeel, door banden te ontwerpen die vergevend zijn (hoge schoklading voor banden op polyamidebasis) of heel stabiel (hoge nauwkeurigheid drukdeken voor aramide banden).
De weving van de treklaag is ook van groot belang omdat het gebruik van verschillende patronen de overblijvende verlenging en elastische verlening zal beïnvloeden verlenging van het weefsel onder druk). De elastische verlenging is de reden dat wij altijd vragen om het ontspannen van de transportband, met voor een polyesterband een minimumwaarde van 0.3%, en 0.5% voor polyamide banden.
Ik hoop dat deze blog u heeft geholpen om dit complexe onderwerp te verduidelijken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen wanneer u meer vragen heeft.