Heb ik een FDA-verklaring of een Declaration of Compliance nodig?
Ik word regelmatig door een klant gevraagd een FDA-verklaring te sturen voor een transportband. Hoewel dit geen formulier is dat gebruikt wordt in Europa, is de verwarring begrijpelijk.
Nog voordat de Europese regelgeving zoals verordening EC 1935/2004 en verordening EU 10/2011 van kracht waren, bestond de FDA regulering in de VS al. Als een transportband destijds aan de FDA regelgeving voldeed, wist men dat deze geschikt was voor de voedingsmiddelenindustrie. In de wereld van transportbanden en voedingsmiddelenverwerking werd FDA dus een bekend begrip. Een FDA-goedgekeurde transportband voldeed aan alle voedingsmiddelenregelgeving. Tegenwoordig is dit niet meer zo.
USDA en FDA
Net als USDA is FDA een Amerikaanse regelgeving die relevant is voor materialen die in contact komen met voedsel. Maar deze twee regelgevingen zijn niet van toepassing in de Europese Unie. In plaats daarvan wordt een Declaration of Compliance gebruikt om te verklaren dat een band voldoet aan de geldende wetgeving bij contact met voedingsmiddelen.
Voedseltransportband
Een voedseltransportband welke wordt toegepast binnen de Europese Unie, moet aan de Europese wetgeving voldoen. Hoewel de FDA en de Europese regelgeving veel gemeen hebben, heeft verordening EU 10/2011 veel strengere eisen met betrekking tot migratiewaarden. Een voedseltransportband voldoet dus in de meeste gevallen zowel aan de Amerikaanse als aan de Europese wetgeving. Deze informatie is ook terug te lezen op onze Declaration of Compliance.
Ondanks de uitgebreide geschiedenis van de FDA, krijg ik steeds vaker de vraag naar een Declaration of Compliance. Voedselregelgeving begint een steeds grotere rol te spelen in Europa. Hoewel regels zoals de regelgeving EU 10/2011 bekender raken, wordt ik nog vaak gevraagd naar een FDA-verklaring.
Wat erin zit, krijg je er nu eenmaal niet zo gemakkelijk meer uit.