Habasit voldoet aan de EU-hygiënevereisten voor voedseltransportbanden

Habasit voldoet aan de EU-hygiënevereisten voor voedseltransportbanden

Alle bandmaterialen die bedoeld zijn om in contact te komen met voedingsmiddelen moeten voldoen aan bepaalde EU-vereisten.

Habasit blijft op de hoogte van alle actuele protocollen omtrent proces- en transportbanden voor de voedingsmiddelenindustrie. In de blog van vandaag zal ik een aantal van de actuele regelgevingen bespreken.

Wat zijn de EU-regelgevingen?

De EU-regelgeving geldt voor al het bandmateriaal dat bedoeld is om in contact te komen met voedingsmiddelen. Dit kunnen onder andere weefselbanden, kunststof modulaire banden, kunststof kettingen en tandriemen zijn. Er zijn drie relevante documenten voor bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelenindustrie:

Raamwerk

Europese verordering EC nr.1935/2004 specificeert definities, beperkingen en vereisten voor bijvoorbeeld algemene veiligheid en traceerbaarheid van materiaal. Het vereist van elke transportbandleverancier in de voedingsmiddelenindustrie, dat aan klanten een conformiteitsverklaring (Declaration of Compliance) wordt overhandigd. Een conformiteitsverklaring vermeldt de correcte condities voor het gebruik van de materialen, en bevat alle informatie die nodig is voor het identificeren van de materialen en de fabrikant.

Good manufactoring practice (GMP)

Productie van materialen en producten die bedoeld zijn om in contact te komen met voedingsmiddelen moeten voldoen aan de verordering voor “good manufactoring practice”, de EC nr.2023/2006. Deze regelgeving vereist van de producent om een kwaliteitsveiligheid en regelsysteem te handhaven.

Kunststof regelgeving

De EU Nr 10/2011, ook wel de plastic verordering genoemd, informeert over de maatregelen voor de introductie van kunststof materialen. Het betreft migratie-onderzoek, zoals het verplicht evalueren van de stoffen waaruit het kunststof bestaat en of deze stoffen later worden afgegeven door het kunststof, evenals welke ondersteunende documenten nodig zijn.

Habasit kent de regels

Habasit handhaaft actief een good manufactoring practice bij de productie en montage van onze voedingsmiddelentransportbanden. Er worden uitsluitend materialen gebruikt in onze banden voor voedingsmiddelen die voldoen aan de actuele EU-regelgeving. Onze Product Data Sheets vermelden duidelijk of de materialen al dan niet zijn bedoeld om in contact te komen met voedingsmiddelen.

Onze R&D-teams, alsmede ons productie team, zijn verantwoordelijk voor het continu alert zijn omtrent de regelgeving zodat we altijd op de hoogte zijn. Transportbanden voor voedingsmiddelen van Habasit voldoen ook aan de Amerikaanse vereisten van de FDA en USDA.

Wist u dat u certificaten van al onze voedseltransportbanden kunt downloaden van onze website?

Vind alle informatie die u nodig heeft op onze site of neem contact met ons op via de telefoon of per e-mail. Wij horen graag van u.

2017 juli 25  |  Posted by

Editorial Team

Articles created by the Expert Blog Editorial Team

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published