Declaration of Compliance – welke informatie is verplicht?

Declaration of Compliance – welke informatie is verplicht?

De Europese “Kader” verordening EC 1935/2004 geldt voor alle voedsel-contactmaterialen en vereist dat wij, als leverancier van voedseltransportbanden, onze klanten kunnen voorzien van een Declaration of Compliance (conformiteitsverklaring) om te bevestigen dat onze voedseltransportbanden voldoen aan de geldende Europese normen. Omdat een DoC een grote hoeveelheid data bevat, kan het lastig zijn om te bepalen welke informatie al dan niet noodzakelijk is. In deze blogpost maak ik duidelijk welke informatie moet worden opgenomen in een DoC.

De vereisten

  • Identiteit en het adres van de producent
  • Identiteit van de materialen/artikelen
  • Datum van de verklaring
  • Bevestiging van overeenstemming met (EC) Nr. 1935/2004
  • Informatie over migratierestricties en specificaties van stoffen
  • Informatie over stoffen met voedsel additieve restricties
  • Specificaties betreffende het gebruik van materiaal (soorten voedsel, temperatuur, tijd,minimale voedsel/ruimte-verhouding)
  • Aanwezigheid van gerecycled plastic (registratienummer)

Onderstaande informatie wordt niet vermeld in een DoC:

  • Migratiewaarden
  • Vervaldatum van de verklaring (niet verplicht)

Migratiewaarden

Ik krijg regelmatig vragen over het verstrekken van de migratiewaarden van onze transportbanden. Soms denkt men dat bedrijven die voedingsmiddelen verwerken de migratiewaarden moeten leveren om te kunnen voldoen aan de voedselveiligheidsstandaarden (BRC, IFS, ISO 22000 en FSSC 22000), maar volgens de Europese regelgeving vragen geen van de veiligheidsstandaarden om deze migratiewaarden te verstrekken.

Verordening (EU) Nr.10/2011, een specifieke kunststofrichtlijn binnen verordening (EC) nr.1935/2004, vermeldt dat “bewijsstukken” (migratiewaarden e.d.) expliciet bestemd zijn voor de bevoegde autoriteiten. Een transportband dient aan de Europese regelgeving te voldoen en hiervoor moet een DoC zijn opgesteld.

Recentelijk ontvingen we een aantal vragen over de manier waarop Habasit omgaat met de nieuwe Commissie Verordening (EU) 2016/1416 van 24 augustus 2016, die wijzigingen en correcties aanbrengt in de Verordening (EU) Nr. 10/2011 betreffende plastic materialen en artikelen gebruikt voor contact met voedsel. Verordening (EU) Nr. 2016/1416 is geen nieuwe regelgeving, maar één van de acht wijzigingen in verordening 10/2011. De DoC van Habasit voor voedsel-contactmaterialen refereert altijd naar de laatste update van deze verordening.

Binnen de recente updates krijgen fabrikanten de noodzakelijke tijd om hun producten aan de nieuwe vereisten aan te passen. Zonder deze overgang zouden producten binnen 20 dagen na publicatie van de wijziging illegaal worden.

Status bij Habasit

Het verwijzen van de ene regelgeving naar de andere in deze documenten kan leiden tot onduidelijkheid, maar u kunt er zeker van zijn dat alle voedingsmiddelentransportbanden van Habasit voldoen aan de actueel geldende regelgeving. Ik houd eventuele wijzigingen nauw in de gaten en voorzie de werknemers van Habasit snel van relevante informatie.

Heeft u aanvullende informatie nodig? U kunt de brochure downloaden of contact met mij opnemen via expert.blog@habasit.com.

2017 november 28  |  Posted by

Editorial Team

Articles created by the Expert Blog Editorial Team

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published