De zeven voordelen van kunststof modulaire banden in industriële vriezertoepassingen

De zeven voordelen van kunststof modulaire banden in industriële vriezertoepassingen

Pizza’s, snacks, kant-en-klare maaltijden, vlees, vis en kip – alle toepassingen voor voedseltransport hebben banden nodig die niet alleen werken in de vrieskou, maar ook op een betrouwbare manier het product verplaatsen van kamertemperatuur naar -30°C (of lager). Jarenlang waren draad- of gevlochten stalen banden de belangrijkste oplossing voor industriële vriezertoepassingen voor voedsel. Maar al sinds meer dan een decennium zien we dat kunststof geleidelijk staal verdringt op dit vlak. Waarom is dit het geval?

Kunststof modulaire banden hebben veel voordelen: gemakkelijke installatie, snellere reparaties en minder stilstand, geen risico op het ‘blackening effect’ (zwart afgeven van staal op het product), minder gewicht, lager energieverbruik en vele maatwerkopties. Laten we elk van deze factoren eens beter bekijken.

1. Gemakkelijke installatie

Of het nu in een spiraal, rechte of radiusopstelling is, modulaire banden kunnen veel gemakkelijker worden geïnstalleerd dan stalen banden. Dit is vooral belangrijk door de vaak zeer lange bandlengten (tot wel 1,6 km voor spiralen). Plastic modulaire banden zijn namelijk lichter in gewicht.

Let op: berekening van de bandlengte
Hou er rekening mee dat kunststof krimpt onder vriesomstandigheden. De bandlengte verandert daarom meestal na installatie, wat ook invloed heeft op de ‘catenary sag’ (doorhangen van de band), die nodig is voor een optimale aangrijping van de tandwielen in de band (zie onze blogs over dit onderwerp). Wanneer bijvoorbeeld een plastic modulaire band wordt gebruikt bij -30°C nadat deze op kamertemperatuur is geïnstalleerd, krimpt de band tenminste een halve meter op een spiraal van 100 meter, en meer wanneer de band langer is. Maar een goede planning vooraf kan hier rekening mee houden.

2. Snelle reparaties, weinig stilstand

In een ideale wereld gaan banden nooit kapot en hoef je ze nooit te vervangen. In de realiteit zijn reparaties helaas regelmatig nodig. Maar bij plastic modulaire banden is het vervangen van versleten of beschadigde delen gemakkelijk en snel. Het enige wat je meestal nodig hebt is een schroevendraaier – dus houdt het reparatieproces eventuele productieverliezen minimaal. Onze blog geeft hier meer informatie over. Stalen banden daarentegen zijn veel gecompliceerder en vragen soms om lassen, waardoor het proces veel langer duurt en onvermijdelijk tot productieverliezen leidt.

3. Geen risico op het blackening effect

Staal verliest in reactie op vettige producten koolstof, waardoor er zwarte afzettingen achterblijven op het product en op de band. Dit kan soms zelfs leiden tot afval. We noemen dit het blackening effect. Plastic heeft deze chemische reactie natuurlijk niet.

4. Minder gewicht, minder energie

Een groot voordeel van plastic modulaire banden is dat ze, met name in radiustoepassingen, in het hele systeem een lage spanning hebben. Ook kunnen ze doordat ze lichter zijn kleinere motoren gebruiken, wat leidt tot minder energiekosten. (Wanneer u gaat retrofitten kunt u er natuurlijk voor kiezen om niet de oorspronkelijke aandrijving te vervangen, maar dan zijn er alsnog kleine energiebesparingen).

5. Snel en simpel reinigen

Zijn er redenen om geen plastic modulaire banden toe te passen? Niet echt. Maar er is één gebied dat om speciale aandacht vraagt. Plastic, en in het bijzonder POM en PA, is gevoeliger voor chemische middelen dan staal, dus is het belangrijk om in zware reinigingsomstandigheden het juiste plastic materiaal en de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken. Voorkom eventuele problemen met advies van deskundigen.

6. Materiaalkeuze

Bij plastic modulaire banden voor industriële vriezertoepassingen is er een keuze uit twee materialen: polyethyleen (PE) of polyoxymethyleen (POM).

  • PE is zeer geschikt voor lage temperaturen en toepassingen met hoge impact, en kent uitstekende chemische resistentie tegen zuren en basen. Het kan worden gebruikt bij temperaturen vanaf -70°C, maar is niet geschikt voor abrasieve omstandigheden. N.B.: onder de -40°C (-40°F) is voor de thermisch bandkrimp een aanpassing van de tandwielsteek nodig. Hou er ook rekening mee dat vanwege beperkte sterkte, PE niet geschikt is voor spiraaltoepassingen.
  • POM is geschikt voor lage temperaturen, en biedt een hoge sterkte en lage wrijvingscoëfficiënt (lager dan van metalen banden). Het heeft een goede chemische bestendigheid tegen olie en basen, maar is niet geschikt voor langdurig contact met hoge concentraties zuren en chloor. Het impact- en snijbestendige oppervlak maakt het geschikt voor banden die abrasieve of scherpe producten transporteren. POM behoudt haar flexibiliteit van -40°C tot +90°C.

Over het selecteren van de juiste materialen vindt u meer in onze blog – De keuze van het materiaal bij het gebruik van een kunststof modulaire transportband.

7. Individuele ontwerpen

Dankzij een grote keuze uit materialen en het brede scala aan modules en accessoires dat beschikbaar is voor plastic modulaire banden, kan elke band individueel worden ontworpen en samengesteld om te voldoen aan de specifieke behoeften van zijn industriële vriezertoepassing. Met hun langere levensduur, snelle onderhoud, lager energieverbruik, gemakkelijke reiniging en verbeterde betrouwbaarheid en efficiëntie, zijn plastic modulaire banden absoluut de juiste oplossing.

Nieuwe installatie of retrofit gepland? Vervang staal door plastic

Gebruikt u nog steeds draad- of stalen gaasbanden in uw vriezertoepassingen, maar bent u nieuwsgierig of u deze kunt vervangen door plastic modulaire banden? Profiteer van onze expertise en ervaring om de optimale oplossing te vinden voor uw industriële vriezertoepassingen. We helpen u graag.

2019 juni 18  |  Posted by

Peter Todt

Peter works as a Product Specialist for plastic modular belts at Habasit Austria since 2007. He specializes in Food, Materials Handling and Automotive industries, supporting our sales team and customers in the selection of best solutions for their application. He speaks German and English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published