De "ups en downs" van het transporteren van dozen en koekjes: hoe problemen opgelost kunnen worden bij stijgende en dalende toepassingen

De “ups en downs” van het transporteren van dozen en koekjes: hoe problemen opgelost kunnen worden bij stijgende en dalende toepassingen

Als technisch manager van Habasit UK voor weefselbanden, nemen klanten vaak contact met mij op over productslip op hun stijgende of dalende transportbanden. Het resultaat van slip, die productbeschadiging, stilstand van productielijnen en verminderde productie kan veroorzaken, vragen om een directe oplossing.

Weefselbanden, zowel met als zonder coatings, zijn de voordelige werkpaarden voor een breed gamma aan sectoren. Maar in deze blog wil ik me richten op twee specifieke sectoren:

  • Droge voedselverwerking van biscuits, koekjes en crackers
  • Distributiecentra die te maken hebben met dozen en kratten

In veel gevallen ondervinden we dat de slip-problemen beginnen nadat de band vuil werd, of wanneer er een verandering was in de specificaties van de getransporteerde producten. Bijvoorbeeld:

  • Levensmiddelenverwerking: het type koekje dat werd getransporteerd wijzigde, hetgeen betekent dat het product vetter of olie-achtiger was, of er was nu zetmeel of suikerstof op de band terechtgekomen, hetgeen de wrijving van de band nadelig beïnvloed had. Een vaak over het hoofd geziene oorzaak van slip en verlies van positie kunnen ook de subtiele trillingen zijn die worden veroorzaakt door excentrische rollen, met name steunrollen, of rollen met productafzetting op het oppervlak.
  • Distributie: de dozen op de banden hadden nu minder inhoud en/of een lager gewicht (niet zo ongebruikelijk tegenwoordig), of het verpakkingsoppervlak van de dozen was anders, bijv. meer wasachtig, hetgeen het oppervlak van de structuur van de toplaag met grip wijzigde en de wrijving verlaagde.

Na te hebben bepaald wat de moeilijkheden veroorzaakt, of het duidelijk is dat het eenvoudig vervangen van de oude band met een identieke nieuwe niet het antwoord is, is de volgende stap het vinden van de meest kosten-effectieve manier van het aanpakken van het probleem.

Wat is uw hellingshoek?

Het eerste om naar te kijken is de hoek of de helling van de band, om na te gaan of deze gewijzigd kan worden. Een kleinere hoek zou het probleem op kunnen lossen zonder verdere maatregelen.

gradient or incline of the belt

Het is in feite heel simpel om de maximale mogelijke hellingshoek δmax te bepalen voor het transporteren van product X met band Y. Bevestig een monster van de band (1) op een vaste steun, zoals een houten plank (2), en plaats daarop één of meer van de goederen die getransporteerd moeten worden (3). Vergroot nu de hoek, totdat de goederen beginnen te glijden. Meet de hellingshoogte hT net voordat het glijden begint en deel deze hoogte door de lengte van steun lT. De formule voor de maximum mogelijke hellingshoek is:

Formula for the maximum possible angle of inclination

Droog voedsel toepassingen

Wij adviseren doorgaans een maximale hellingshoek van 12º tot 14º voor het transport van biscuits. Er zijn gevallen waar steilere hellingen van 15º of 16º werken, doorgaans met geweven weefselbanden met een coating, omdat het oppervlak dan een betere grip heeft. Dit omdat de pieken en dalen in het weefsel een fysieke gripeigenschap bieden en eventueel losse deeltjes in de diepte laten vallen. Echter, wanneer de productspecificatie wijzigt en het bandoppervlak meer verzadigd of bedekt raakt met olie of vetten, of er is sprake van wrijvingsverlies, dan kan het nodig zijn de hellingshoek te wijzigen, of dat een band met een coating of speciaal oppervlak nodig zijn.

Distributietoepassingen

Ook geldt dat terwijl dozen op hellingen tot wel 30º tot 35º gevoerd kunnen worden, wanneer het grondoppervlak van de doos hetzelfde blijft maar het gewicht afneemt, het zwaartepunt van de doos, en de grip op de band zullen wijzigen, hetgeen leidt tot slip. Ook hier kan een verandering van de hellingshoek van de band uitkomst brengen, hoewel heel vaak een nieuw bandoppervlak en accessoire zoals profielen of meenemers ook nodig zullen zijn.

Nieuwe bandcoatings, oppervlaktestructuur en meenemers

In die gevallen waar het aanpassen van de hellingshoek van de transportband ineffectief of onmogelijk is, is het tijd om te kijken naar het wijzigen van de bandcoating of -oppervlak, en/of het gebruik van accessoires zoals dwarsprofielen, welke op een band kunnen worden gelast waarbij gebruik wordt gemaakt van hetzelfde materiaal als de toplaag.

Levensmiddelenverwerking: Omdat meenemers of profielen vaak ongeschikt zijn voor levensmiddelenverwerking vanwege hygiëne en beperkingen in het ontwerp van de transportband, vormen in deze situaties coatings en oppervlaktestructuren een uitstekende manier om gemakkelijke reiniging, een goede lossing en betrouwbare positionering te realiseren zonder slip.

Er worden drie gangbare coatingtypes gebruikt voor levensmiddelenverwerking (andere zijn beschikbaar):

  • Thermoplastic polyurethaan TPU, dat een goede grip biedt, is zeer zacht, en kent een hoge flexibiliteit, uitstekende abrasiebestendigheid en slijtvastheid, bestendig tegen eetbare vetten en oliën
  • Thermoplastic polyolefine TPO, dat wordt gebruikt in het Habasit’s Cleanline programma, en een uitstekende chemische bestendigheid en uitmuntende productlossing biedt
  • Silicone, dat de beste grip biedt, met uitmuntende loseigenschappen, een hoge temperatuurbestendigheid en een goede hydrolyse en chemische bestendigheid. Silicone is echter minder slijtvast en ook het meest kostelijke.

Een breed gamma aan speciale oppervlaktestructuren van glad tot wafelstructuur is ook beschikbaar voor het ondersteunen van betrouwbaar transport. Zelfs een subtiel reliëf kan helpen om grip te krijgen op de onderkant van een cracker en slip te voorkomen. Hier kunt u illustraties van oppervlaktestructuren bekijken: https://www.habasit.com/en/Products/Fabric-Belts

Distributie:Terwijl meenemers en profielen gebruikt kunnen worden bij het helpen om productslip te beheersen, zijn vele bandoppervlakken met een betere grip beschikbaar, bijvoorbeeld met zaagtand of grip top struktuur. PVC-toplagen worden ook vaak gebruikt in deze situaties om de onderkant van zware dozen te grijpen. Lichtere dozen kunnen wellicht een gegroefde band (lengte groeven) nodig hebben met meer oppervlakte met een zachte materiaalbasis. Er zijn veel opties beschikbaar.

Heeft u problemen met uw weefselband bij het verwerken van droog voedsel of distributietoepassingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen om de juiste oplossing te vinden.

 

2021 maart 25  |  Posted by

Simon Cartwright

Simon Cartwright is a technical manager for Habasit in the UK. He has a wide variety of industry expertise and experience. While he is ready to answer any question regarding the full portfolio of Habasit products and applications, he specializes in fabric conveyor belts in the food industry. Mr. Cartwright is also fluent in English, making him a valuable asset to customers around the world.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published