De kat met de hoed

De kat met de hoed

Met transportbanden in alle vormen en maten die rond de hele wereld rollen, is Habasit een bedrijf dat, naar de behoeften van elke klant, veel verschillende hoeden op heeft. 

Of ze nu een comfortabeler bed bieden voor een koe, of een bewegend podium vormen voor de opera, of bagage transporteren voor intercontinentale vluchten; transportbanden lijken op te duiken wanneer u ze het minst verwacht, en gelukkig ook voor een ongelukkige kat die op zee strandde voor de kust van Turkije.

Maar voor het verhaal van de redding van deze wilde kat, moeten we eerst zeven jaar terug gaan in het hart van Istanbul, een stad met meer dan één miljoen katten die door haar straten zwerven (en soms over haar zeeën). Als de stad met de meest inwoners in Turkije, en één van de grootste ter wereld, grenst deze drukke metropool aan de Bosporus, tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee. Met meer dan twintig rivieren die door het landschap van de regio stromen, is het een prioriteit om het water schoon te houden voor alle mensen die er wonen.

Een perfecte oplossing voor waterverontreiniging

In juli 2011 zetten twee lokale engineers met een achtergrond in maritieme ondernemingen, het bedrijf EPS Marine and Environmental Services op, dat snel aan de slag ging om nieuwe oplossingen te vinden voor het reinigen van de waterwegen van Istanbul Terwijl ze trainingen verzorgden op het gebied van olie- en chemische verontreiniging in Turkije en de rest van de wereld, begonnen ze ook met het ontwerpen van hun eigen boten, die konden bijdragen aan het waterwegenonderhoud van hun eigen stad.  Hoewel ze toen nog niet aan katten dachten, waren ze zich er wel van bewust dat elke locatie zijn eigen unieke uitdagingen kent.

“Het schoonmaken van het zee-oppervlak is ieders probleem,” legt mede-oprichter Özer Özgeneci uit, “maar het is ook een maatwerk-business. Er moet rekening worden gehouden met het klimaat, de zee en zelfs de werkuren van een cultuur.

Met dit in gedachten zochten Özer Özgeneci en zijn partner Oytun Ulutas naar de meest efficiënte en effectieve methoden voor het reinigen van de waterwegen van Istanbul. Na het onderzoeken van verschillende transportbandfabrikanten, koos EPS Habasit als partner voor hun unieke bootontwerp.

“Je hebt een bedrijf nodig waar je op kunt vertrouwen wanneer je begint met onderzoek en ontwikkeling,” zegt Özgeneci.  “Juist in het begin moet je de grootste risico’s nemen en dus was het belangrijk om een goede klik te hebben met Habasit.”

EPS engineers kwamen erachter dat de technologie van de flush grid kunststof modulaire transportband van Habasit perfect was voor de taak. De sterke maar lichtgewicht transportband, die deels onder water ligt aan de achterkant van de boot, verwijdert afval door het aan boord te transporteren, terwijl het schone water terug wordt gefilterd in zee.

Door de ontwikkeling van deze boten kon de gemeente Istanbul van het waterwegenonderhoud een dienst maken die gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen.  Er is zelfs een stadshotline beschikbaar die men kan bellen wanneer afval, ongeacht hoe klein, wordt gespot in het water. Er kan dan een boot worden opgeroepen die dit afval gratis oppikt. Hoewel de boten zijn ontwikkeld voor het opruimen van kleine hoeveelheden afval, zijn operators erachter gekomen dat ze in staat zijn veel meer op te pakken, waaronder drijvende televisies, dode vis en ja, misschien begrijpt u al waar dit heen gaat, zelfs levende katten.

Toen een team van een schoonmaakboot een kat zag die rondjes zwom in zee, wisten ze precies wat ze moesten doen.  Met een net konden ze de kat begeleiden naar de transportband, waar ze op de ‘loopplank’ naar veiligheid kroop.  Het was een bijzonder voorbeeld van de onverwachte plaatsen waar de banden van Habasit opduiken, op land of op zee, in dienst van wezens van alle soorten en maten.

 

2018 maart 6  |  Posted by

Sonja Strimitzer

Sonja Strimitzer is a member of the Global Marketing and Communications Team at Habasit in Vienna. She joined the company in 2011 to provide Marketing and Sales support for Austria and Central Eastern Europe, but also quickly rose to become Editor-in-Chief of Highlights, Habasit’s popular customer and employee magazine. She is a native German speaker, as well as fluent in both English and Swedish. She enjoys strong cooperation with colleagues from around the world and values the unique international environment.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published