De juiste transportband voor recyclingtoepassingen kiezen

De juiste transportband voor recyclingtoepassingen kiezen

Bij een brede, zware rubberen band kunnen het benodigde motorvermogen en de grotere mechanische belasting van het systeem leiden tot oplopende kosten, zowel qua energieverbruik als qua onderhoudsvereisten. Marcin Grzeszek, Manager Industry Segment Recycling, gaat hier in op de belangrijkste overwegingen bij de keuze van transportbandmateriaal voor een recyclingbedrijf om de kosten laag te houden en de efficiency optimaal te maken. We gaan er allemaal van uit, dat recycling altijd gunstig uitpakt voor het milieu. Hoe kan het immers verkeerd zijn om onze gebruikte, afgedankte producten om te zetten in iets nieuws? Wereldwijd worstelen recyclingbedrijven met dit grote probleem: door oplopende kosten en stijgend energieverbruik bij de exploitatie van recyclinglijnen is het proces binnenkort niet meer rendabel. Binnen de recyclingsector hebben veel mensen helaas niet in de gaten, dat zij zulke problemen uit de wereld kunnen helpen door gewoon het juiste bandmateriaal te gebruiken.

De traditionele band bij uitstek voor recyclingtoepassingen

Rubberbanden worden van oudsher het meest gebruikt voor recyclingtoepassingen. Dat gebeurt nog steeds op grote schaal, ondanks het feit dat nieuwe materialen gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Rubberbanden bieden een paar belangrijke voordelen, zoals een hoge mechanische sterkte, snijweerstand en hoge slijtvastheid. Ze zijn bijzonder geschikt voor het scheiden van gemengd afval, vooral materialen als baksteen, beton, glas en staal. Rubberbanden hebben echter óók grote nadelen. Zo lopen ze traag en zijn ze, vergeleken met andere opties, bijzonder energie-intensief. Dit komt voornamelijk door de grote dikte en het gewicht van rubberbanden ten opzichte van alternatieve materialen. De gemiddelde loopsnelheden voor een 3 m brede rubberband liggen tussen 1 m/s en 1,5 m/s, terwijl u met andere materialen snelheden tussen 4 m/s en 6 m/s kunt bereiken. Bovendien zijn er, vanwege hun gewicht, grotere bandschijven nodig om rubberbanden aan te drijven, vergeleken met banden van vergelijkbare grootte die van lichte materialen zijn gemaakt. En daar blijft het niet bij: de extra spanning op de bandschijven verhoogt de benodigde energie om de band aan te drijven en veroorzaakt extra slijtage van het systeem, waardoor de onderhoudskosten stijgen. Welke alternatieven zijn er dan, in het licht van alle uitdagingen met betrekking tot het traditionele bandmateriaal van de recyclingindustrie?

Alternatieven voor rubberbanden

Lichte materialen, zoals polyvinylchloride (PVC), zijn steeds meer in trek voor toepassingen als wervelstroomscheiders of gewone transportbanden. PVC-producten zijn een stuk lichter dan conventionele rubberbanden, terwijl de transportband geen zware constructie nodig heeft. Zij verbruiken ook minder energie wanneer zij in bedrijf zijn. Dankzij de geringere energiebehoefte van het systeem en de lichtere transportbandconstructie dalen de operationele kosten en vermindert de CO2-voetafdruk. Dat doel krijgt bij veel bedrijven steeds meer prioriteit. PVC-banden zijn weliswaar minder duurzaam dan rubberbanden, maar lenen zich uitermate goed voor het transport van bijvoorbeeld plastic en papier, waarbij de mechanische belasting op de band geringer is dan bij materialen als baksteen en beton. PVC werkt echter niet goed bij blootstelling aan zonlicht en zeer lage temperaturen onder -10 graden C.

Verlaag met TPU-riemen de levenscycluskosten

Een ander alternatief voor rubber- en PVC-banden is Thermoplastisch Polyurethaan (TPU). Van de drie materialen hebben TPU-banden doorgaans de hoogste aanloopkosten. De totale eigendomskosten zijn echter lager. TPU-banden zijn licht – ze wegen grofweg de helft minder dan even grote rubberbanden – en maken snellere en bredere recyclinglijnen mogelijk. Dit betekent dat de doorlopende energie- en onderhoudskosten van TPU-banden lager zijn dan die van rubberbanden, terwijl de doorvoercapaciteit toeneemt. Bovendien zijn TPU-banden buitengewoon duurzaam en hebben ze een hoge schuur- en snijweerstand. Daardoor zijn ze geschikt voor de meeste materialen, zonder dat gebruikers bang hoeven te zijn voor beschadiging van de band. TPU-riemen hebben echter ook hun eigen nadelen. TPU is minder goed bestand tegen extreem heet water dan PVC. Daarom zijn TPU-banden niet geschikt voor toepassingen met een hete spoeling, zoals de trommelscheiding van PET-kunststoffen, voor het verwijderen van overtollig vuil of etiketten.

Wij bespreken graag met u de beste oplossing voor uw recyclingtoepassing

Elk bandmateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Niet zo verwonderlijk dat de sector af en toe niet weet wat de beste oplossing is. Door het gesprek aan te gaan met een goed geïnformeerde partner op het gebied van transportbanden, zoals Habasit, kan elk bedrijf in de recyclingindustrie er op vertrouwen dat zij altijd het meest geschikte materiaal voor de toepassing gebruikt. U kunt te allen tijde contact met mij opnemen voor deskundig advies over uw specifieke behoeften, of om een afspraak te maken voor een locatiebezoek van een monteur.

2021 december 9  |  Posted by

Marcin Grzeszek

Marcin Grzeszek is Habasit’s Industry Segment Manager for the recycling industry and has been with Habasit since 2004. Based in Poland, Marcin is a native Polish speaker, and fluent in English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published