Is de HACCP regelgeving van toepassing op transportbanden?

Is de HACCP regelgeving van toepassing op transportbanden?

Omdat Habasit in het productieproces niet werkt met voedingsmiddelen, geldt de regelgeving ook niet voor onze producten. Toch zijn we ons, namens onze klanten, constant bewust van deze overwegingen. Omdat mensen vaak vragen of de HACCP regelgeving geldt voor transportbanden in de voedingsmiddelenindustrie, leg ik in deze blog uit voor wie dit controlesysteem voor hygiëne wel en niet geldt.

HACCP en transportbanden

HACCP, wat ook wel uitgesproken wordt als Hessep, staat voor Hazard Analyses Critical Control Points en vindt zijn oorsprong bij de NASA. HACCP heeft veilige voedingsmiddelen als doel. Regels voor HACCP zijn opgenomen in de warenwet. Bij het toepassen van HACCP wordt een gevarenanalyse uitgevoerd, en kijkt men naar wat er fout kan gaan en welke besmettingen kunnen ontstaan.  Besmetting kan door uiteenlopende oorzaken ontstaan, van een verloren haar tot het niet goed kunnen reinigen van een machine. De ene besmetting heeft grotere gevolgen voor de gezondheid van de consument dan de andere. Daarom is er naast de gevarenanalyse ook een risicoanalyse nodig, waarna maatregelen genomen kunnen worden. Het werken volgens HACCP is wettelijk verplicht voor iedereen die werkt met voedingsmiddelen. Habasit werkt niet met voedingsmiddelen en dus is de HACCP regelgeving niet bij ons van toepassing, ook niet op onze producten. Maar door het uitgeven van Declaratons of Compliance (DoC) aan onze transportbanden voor voedsel, ondersteunt Habasit klanten bij het voldoen aan de HACCP-vereisten voor veilige voedselproductieapparatuur.

Besmetting

Maar wij denken wel mee met onze klanten op het gebied van voedselveiligheid, en houden dan ook altijd rekening met de HACCP. Ik heb recent een klant geadviseerd die problemen had met het adequaat reinigen van de machine. Het ging om een modulaire band die men bij de pennen niet goed schoon kreeg. Deze zaten strak in de gaten en de voedselresten die daar tussen gingen zitten, werden tijdens het schoonmaakproces niet goed weggespoeld. Dit gaf risico op een besmetting. Ik heb de klant geadviseerd om de band te vervangen voor een modulaire band, voorzien van ovale gaten. Door de vorm is er ruimte om deze door te spuiten en zo de band goed schoon te houden en besmetting te voorkomen.

Kortom, Habasit werkt niet direct in overeenstemming met HACCP, maar we staan klaar om u te helpen een oplossing te vinden om te voldoen aan deze regelgeving. Neem in geval van vragen en/of aanvullende informatie omtrent voedselveiligheid contact met ons op voor persoonlijk advies of download de flyer EU Food Regulations.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

2018 augustus 9  |  Posted by

Editorial Team

Articles created by the Expert Blog Editorial Team

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published