De geheime reis van uw bagage

De geheime reis van uw bagage

Als Industry Segment Manager van Habasit was ik blij om veel van onze klanten en nieuwe partners te ontmoeten tijdens de Inter Airport tentoonstelling in München vorige week. Experts wisselden ideeën uit, en er waren voorvertoningen van de nieuwste producten en toepassingen in de luchthavenindustrie.

De enorme hoeveelheid aan mogelijkheden wezen mij weer op het complexe en veelzijdige systeem van elke luchthaven. Habasit zoekt altijd nieuwe manieren om reisoperaties op elk niveau te ondersteunen, maar in deze blog wil ik graag licht schijnen op de rol van transportbanden in de onzichtbare wegen van de bagagetransport.

De eindstreep

Reizen per vliegtuig wordt vaak als een hindernissenparcours ervaren waarbij je tal van hordes moet nemen om door de luchthaven heen te komen voordat je uiteindelijk in het vliegtuig zit. De reis is pas geslaagd als je op je bestemming bent aangekomen, waar je met een jetlag en stijf lichaam van het zittend slapen op je bagage staat te wachten, om uiteindelijk jouw koffer op je af te zien komen. Dat is de finish, het moment waarop je een geslaagde reis kunt vieren.

Waar veel mensen niet aan denken is de afzonderlijke reis die hun bagage al heeft afgelegd voordat deze in het vliegtuig terechtkomt. Van de check-in tot de veiligheidscontrole, tot het inladen en de uitgifte. De bagage begint aan zijn reis vanaf die eerste zucht van verlichting wanneer jij je zware koffer eindelijk kunt achterlaten bij de check-in. De transportbanden van Habasit zorgen er mede voor dat je bagage weer veilig bij jou terechtkomt.

Terwijl jij staat te wachten in de rij bij de veiligheidscontrole, gaat je koffer al door een labyrint van transportbanden onder de luchthaven door. Langs het traject zijn er vele sensoren aangebracht die een alarm activeren wanneer je koffer verloren raakt tussen de korte periode van de ene sensor naar de volgende. Als je koffer te groot is, dan wordt deze automatisch omgeleid via een andere route. Daar staat een inspecteur klaar met een bomdetector, terwijl de overige bagage verdergaat in de richting van een enorm scansysteem. Op sommige grote luchthavens kan dit complexe circuit wel 80 kilometer lang zijn, met transportbanden die in alle richtingen bewegen.

Transportbanden voor bagagekeuring en detectiesystemen

In 2014 is er luchtvaartgeschiedenis geschreven met meer dan 100.000 geplande vluchten per dag, oftewel meer dan een miljard stukken ingecheckte bagage die de vele kilometers er tussenin hebben afgelegd. De transportbanden van Habasit zijn overal ter wereld te vinden. Recent zijn er banden geïnstalleerd op luchthavens in Rome, Istanboel, Singapore, Bangkok, Los Angeles en Las Vegas. Toonaangevende producenten van bagagekeuring- en detectiesystemen kiezen voor Habasit omdat zij hun klanten 100% zekerheid willen bieden wanneer zij hun bagage toevertrouwen aan het personeel van de luchthaven.

Met een compleet productenpakket inclusief vlamvertragende transportbanden, is Habasit volledig uitgerust om te voldoen aan de hoge specifieke eisen van de luchtvaartindustrie. Habasit biedt het perfecte bandmateriaal voor iedere fase van de bagagebehandeling, namelijk weefselbanden van topkwaliteit maar ook kunststof modulaire banden en tandriemen. Door ons grote wereldwijde servicenetwerk met een gespecialiseerde en oplossingsgerichte adviesverlening zijn onze klanten verzekerd van snelle 24/7 onderhoudssupport en korte levertijden.

Geen enkel detail wordt over het hoofd gezien; of het nu gaat om het gebruik van vlamvertragend materiaal, een verhoogde flexibiliteit, geluidsarme eigenschappen of het ontwikkelen van antistatische oppervlakken met een hoge grip. Een lange levensduur van de band, maximale sorteerprecisie en een zachte handling van de bagage, maken van Habasit de beste optie voor het gehele proces.

Eff-Line energiebesparende transportbanden

Eén van onze meest bijzondere ontwikkeling van de afgelopen jaren is de Eff-Line range energiebesparende transportbanden. Met kilometerslange energieverslindende circuits op iedere internationale luchthaven, is vermindering van de CO2-uitstoot een prioriteit geworden voor de luchtvaartindustrie. Door de wrijving van de band te verlagen levert de Habasit Eff-Line range een energiebesparing op tot 45% ten opzichte van standaard transportbanden. Hierdoor gaat de luchtvaartindustrie, die verantwoordelijk is voor 2% van de CO2-uitstoot in de wereld, er financieel en ecologisch enorm op vooruit. Omdat het de CO2-uitstoot verlaagt, is de Eff-Line range een hulpmiddel voor luchthavens in hun doelstelling naar een meer ecologische aanpak. Luchthavens die een Airport Carbon Accreditation aanvragen kunnen Eff-Line bijvoorbeeld gebruiken om hun uitstoot te verlagen.

De energiebesparende Eff-Line banden zijn een stap in de goede richting. Volgens Bagage Operation Manager Levent Bayram en BHS Maintenance Manager Ozan Kumral van TAV Istanbul Terminal Operations (waar de Eff-Line banden zijn geïnstalleerd) maken deze een duidelijk verschil. “In vergelijking met de reguliere transportbanden die wij in het verleden gebruikten, heeft de nieuwe energiebesparende Eff-line transportband in één van onze check-in-eilanden, gezorgd voor een energiebesparing van 30% sinds december 2013.” Vermenigvuldig dit resultaat met het aantal transportbanden op luchthavens wereldwijd, en deze energiebesparing biedt veel mogelijkheden voor de toekomst.

American Airlines heeft in het verleden een bezuiniging doorgevoerd door één olijf minder in iedere salade te doen. Het leverde het bedrijf $ 40.000 per jaar op, maar hierdoor serveerde het wel een kariger maaltijd aan haar passagiers. Habasit gelooft ook in de kracht van kleine veranderingen, maar ons doel is natuurlijk om uw vliegervaring te verbeteren in plaats van te verslechteren!

Wanneer u de volgende keer bij de check-in komt om uw bagage af te geven, denkt u dan even aan de kilometers die uw bagage zal afleggen voordat u deze weer terugkrijgt op uw eindbestemming.

Als u niet de kans had om ons te ontmoeten op Inter Airport, zoek ons dan op in maart tijdens de 2018 Passenger Terminal Expo in Stockholm. Of als u liever direct contact met mij opneemt, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Ik antwoord u zo snel mogelijk!

2017 oktober 19  |  Posted by

Craig Kenhart

Craig Kenhart is the Industry Segment Manager at Habasit with an expertise in Automotive/Tire/Battery and Airport industries. He is fluent in both English and German.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published