Correcte voorspanning voor transportbanden en aandrijfriemen

Correcte voorspanning voor transportbanden en aandrijfriemen

Een correct geïnstalleerde transportband of aandrijfriem zorgt voor een significante verlenging van de levensduur van een product. Er zijn bepaalde richtlijnen die gemakkelijk gevolgd kunnen worden om het beste voor uw installatie te zorgen.

Omdat de meest kleine details van een installatie een dramatisch effect kunnen hebben op de prestaties, zal ik de technieken samenvatten voor de juiste transportbandspanning welke u de beste levensduur garanderen.

Correcte voorspanning voor transportbanden en aandrijfriemen

Er zijn een aantal basisvereisten waaraan voldaan moet worden voordat een transport- of vlakke band correct geïnstalleerd kan worden. Een correcte installatie omvat de volgende stappen:

Controleren van het systeem, installeren van de transportband en tot slot opstarten en uitlijnen.

Omdat de band en de onderdelen die deze aandrijven verschillende taken uitvoeren, moet de aanpak van de installatie voor elk product apart bekeken worden.

Situatie 1: Correcte installatie van een Habasit transportband:

De spanning van een transportband wordt in het veld vaak bepaald op gevoel. Het is belangrijk om te waarborgen dat de aandrijfpulley de band zonder slippen zelfs onder maximale belasting kan aandrijven.

De minimaal- en maximaal toegestane voorspanning (εo) varieert naar gelang de soort treklaag. Deze kunnen gemakkelijk gevonden worden in de Product Data Sheets op onze website.

Richtlijnen:

  • Polyester weefsel         min. uitrekking = 0,3% / max. uitrekking = ca.1,0%
  • Polyamide weefsel       min. uitrekking = 0,5% / max. uitrekking = ca.3,0%

Een ander alternatief voor het optimaal bepalen van de bandspanning is het berekenen van de benodigde omtrekkracht. Dit kan gemakkelijk worden berekend door de systeemparameters in te voeren en de band te selecteren in ons web-based calculatieprogramma Habasit SeleCalc.

Situatie 2: Correcte installatie van een Habasit aandrijfriem:

In tegenstelling tot transportbanden is de taak van de aandrijfriem het overdragen van kracht. Een onjuiste voorspanning (te veel / te weinig) kan de riem snel onherstelbaar beschadigen door oververhitting als gevolg van slippen of lagerschade door een overmatige asbelasting.

On een probleemloze werking te garanderen en te profiteren van de voordelen van een aandrijfriem, moeten de volgende factoren worden gedefinieerd:

  • Riemtype
  • Riembreedte
  • Voorspanning

Wanneer één van deze factoren wijzigt, moet er opnieuw een berekening voor de riem worden gemaakt.

Algemeen: Transportbanden / riemmontage – eerste installatie

Voorafgaande aan de installatie, adviseer ik om kleine markeringen aan te brengen op de ongespannen band met een tussenafstand van bijvoorbeeld 1.000 mm. Gebruik een balpen en markeer zo nauwkeurig mogelijk. Laat de meetlengte niet over de bandlas lopen.

Voorbeeld:

Vereiste initiële uitrekking εo = 2,0%
Meetmarkering afstand van ongespannen band: 1.000 mm
Meetmarkering afstand van gespannen band: 1.020 mm

Wanneer de band minimaal 1-2 omwentelingen heeft gemaakt, moet de afstand opnieuw worden gemeten en indien nodig gecorrigeerd.

Na het installeren van uw kwaliteitsapparatuur met nauwkeurigheid en precisie, kunt u nu vertrouwen op het volledige scala van voordelen van uw Habasit product. Aarzel niet om contact met mij op te nemen in geval van vragen of zorgen tijdens het installatieproces!

Lees onze brochure “Fabric Conveyor Belts Installation and Maintenance Guide” voor meer installatietips.

2017 juni 1  |  Posted by

Karl Gausterer

Karl Gausterer has worked at Habasit in Austria for 28 years. He is part of the Technical & Product Innovation Management team with an expertise in fabric division, materials handling, textile, fabrication and customer training. Gausterer finds that each new days bring an interesting challenge and he sees every customer inquiry as an opportunity to build relationship. He speaks both German and English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published