Declaration of Compliance – contacttijd in relatie tot temperatuur

Declaration of Compliance – contacttijd in relatie tot temperatuur

In een eerdere blog keek ik naar welke informatie moet worden opgenomen in een Declaration of Compliance. Eén van de vereisten in relatie met verordening 10/2011 is de specificatie van het gebruik van de band. Hierin staat hoelang en bij welke temperatuur het bandmateriaal in contact mag zijn met het voedsel. Ik krijg regelmatig vragen over de striktheid van deze verordening en of de toegestane contacttijd kan fluctueren op basis van andere factoren. Moet bijvoorbeeld het product, als dit langer dan de aangegeven contacttijd in aanraking is geweest met de transportband, vernietigd worden?

Contacttijd

De conformiteitsverklaringen van veel van ons bandmateriaal geeft een contacttijd aan van 30 minuten bij een voedseltemperatuur van 80°C. Verordening 10/2011 geeft aan dat als de temperatuur met 10°C afneemt de maximale contacttijd verdubbelt. Dit betekent dat:

  • Bij een temperatuur van 70°C geldt een maximale contacttijd van één uur.

De migratie testresultaten blijven dus van kracht. Het werkt ook de andere kant op, dus:

  • Bij een temperatuur van 90°C, zal de maximale contacttijd 15 minuten zijn.

Conformiteitsverklaring

Het gevolg hiervan is dat producten die dus langer dan de aangegeven contacttijd op de conformiteitsverklaring in aanraking zijn geweest, niet per definitie vernietigd te hoeven worden. Het is geheel afhankelijk van de temperatuur van het product.

Controleer altijd de testomstandigheden

Hoe langer de toegestane contacttijd, des te meer toepassingsopties de band kan bieden. De Premium TPU transportbanden van Habasit voor levensmiddelen bijvoorbeeld, maken langere contacttijden mogelijk dan standaard transportbanden voor levensmiddelen. Omdat de verordening 10/2011 aangeeft dat contacttijden kunnen variëren afhankelijk van de temperatuur, is het bij het vergelijken van verschillende banden van essentieel belang naar de exacte testomstandigheden te kijken die zijn vermeld op de conformiteitsverklaring (en houd er daarbij rekening mee dat niet alle producenten bij dezelfde temperatuur testen). Een voorbeeld:

  • Testtijd van 2 uur bij 70°C staat een contacttijd toe van 15 minuten bij 100°C
  • Een testtijd van 30 minuten bij 110°C staat een contacttijd toe van één uur bij 100°C

Product datasheets

Sommige ingenieurs hebben opgemerkt dat de maximaal toegestane temperatuur die wordt vermeld in het product datablad verschilt van de temperatuur op de conformiteitsverklaring. Waarom is dit het geval? Heel simpel: voor levensmiddelentoepassingen, moet de conformiteitsverklaring worden aangehouden. De temperatuur die is vermeld op het product datablad verwijst naar de technisch toegestane temperatuur, bijv. de temperatuur waartegen de las bestand is.

Heeft u vragen over de contacttijd van een voedseltransportband of een specifieke conformiteitsverklaring? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik help u graag.

 

2020 juni 5  |  Posted by

Editorial Team

Articles created by the Expert Blog Editorial Team

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published