8 tips voor een goede bandsturing

8 tips voor een goede bandsturing

Heeft u problemen met het sturen van uw transportband? Vaak wordt gedacht dat de band zelf het probleem veroorzaakt, maar dit is meestal niet het geval.

In deze blog bespreken we problemen waar u tegenaan kunt lopen, en een aantal nuttige tips voor het sturen van uw transportband.

Oorzaken voor problemen bij transportbandsturing

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een transportband sturingsproblemen heeft, zoals een onjuist uitgelijnde transportinstallatie of band, een verkeerd glijbed, verkeerde montage van de bandpulleys en rollen, verkeerde spanning, een verkeerd profiel, slechte bescherming tegen verontreiniging of een verkeerd bandtype.

Hoe kunt u de sturing van uw transportband verbeteren?

De volgende basisfactoren zorgen voor een aanhoudende efficiëntie van uw transportband:

1. Kies de juiste transportband voor de toepassing

De transportband die u kiest moet gemaakt zijn van een materiaal dat geschikt is voor het te transporteren product. De band moet daarnaast bestand zijn tegen een bepaald gewicht, spanning, reinigingsmiddelen, reinigingstechnieken en omgevingstemperaturen. Het verkeerde type band geeft niet alleen sturingsproblemen, maar kan ook leiden tot slijtage van de transportband en een onjuiste producthandling.

2. Lijn de transportband correct uit

Een transportband moet nauwkeurig zijn uitgelijnd voor een optimale prestatie. Door de montage van de transportband te controleren, evenals de kalibratie van de bandpulleys, rollen, spindels, bandframe en glijbed zorgt u ervoor dat de band zo soepel mogelijk loopt.

3. Monteer de bandpulleys en rollen recht

Bandpulleys, wielen en rollen moeten haaks op de as van de bandrichting worden gemonteerd. Zonder parallelle montage zal het niet lang duren voordat de band in één richting er af gaat lopen, door meer naar de ene dan naar de andere kant te trekken. Soms is het opnieuw afstellen nodig.

4. Span de band correct

Het is belangrijk dat weefseltransportbanden de juiste spanning hebben. Een te lage spanning heeft invloed op de bandsturing. Er is een hoger risico op slip tussen de band en de aandrijfpulley wanneer de tractie wordt gereduceerd. De modulaire band kan door gaan zakken en onderdelen kunnen eronder raken, waardoor de levensduur van de band vermindert. Wanneer de spanning te hoog is, kunnen lagers defect raken, spindels buigen en kan de band uit koers raken. De kans bestaat ook dat de modulaire band uit elkaar gaat en scheurt.

5. Stel uw band in zonder producten op de band

Omdat belasting invloed heeft op de spanning, moet de transportband worden ingesteld zonder producten op de band. Span en stel de lege band in aan de hand van de aanbevelingen die uw bandleverancier u heeft verstrekt. Zet vervolgens producten op de band en voer indien nodig de laatste afstellingen uit.

6. Zorg ervoor dat het profiel haar werk doet

Producten die worden getransporteerd op de band moeten zoveel mogelijk gecentreerd zijn. Soms is een profiel nodig om de bandsturing te ondersteunen. Een versleten profiel moet of worden gerepareerd of worden vervangen met de band, en het is belangrijk om de oorzaak van een gebroken profiel te vinden.

7. Zorg voor bescherming tegen verontreiniging

Alle delen die in contact komen met de transportband hebben regelmatig een reiniging nodig, en kunnen  worden beschermd tegen verontreiniging. Verontreiniging kan leiden tot breuk of veranderingen in de structuur, wat vervolgens invloed kan hebben op de bandsturing.

8. Zorg ervoor dat uw transportband goed loopt, gebruik de Habasit “installation guides”

Om problemen met uw transportband te voorkomen, adviseren wij u om regelmatig inspecties uit te voeren. Routinematige controles leiden tot minder stilstand, een langere levensduur van de band, een verhoogde betrouwbaarheid en een verbeterde productiezekerheid.

Met behulp van de Habasit Installatie- en onderhoudsgids (6040) en Installation Guide HabasitLINK® Plastic Modular Belts Installatiegids HabasitLINK (6001) kunt u nagaan waar u op moet letten en hoe u eventuele problemen kunt corrigeren. U kunt ook contact opnemen met uw lokale vertegenwoordiger.

Heeft u hulp nodig met de installatie of onderhoud? Habasit beschikt over eigen servicemonteurs die u helpen wanneer dat nodig is. Wij zijn experts op het gebied van technische service en hebben een customer support divisie die graag al uw vragen beantwoordt op het gebied van transportbanden en aandrijfriemen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen! Stuur een e-mail naar expert.blog@habasit.com.

2018 mei 28  |  Posted by

Anders Nilsson

Anders Nilsson is a Product Expert who have been working at Habasit in Sweden since 2017. He speaks native Swedish and is also fluent in English. Anders specializes in the Habasit Plastic product range such as HabasitLINK Modular Belts, HabaCHAIN plastic chains for conveying and Habiplast wearstrips and guides. His expertise is applicable in all types of industry sectors using Habasit products. Anders has previously worked with thermoset plastics and robots and is an automation engineer.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published