6 tips voor het lassen van transportbanden

6 tips voor het lassen van transportbanden

Het lassen van transportbanden is een specialisme. Wanneer u deze taak zelf uitvoert, zonder hulp van experts, dan weet u wellicht niet waar u rekening mee moet houden om optimale resultaten te behalen. In deze blog geef ik een aantal tips voor het lassen van transportbanden.

1. Lees de gebruikershandleiding zorgvuldig door en controleer de apparatuur

Elk lassysteem wordt geleverd met een gebruikershandleiding. Lees de handleiding zorgvuldig door voordat u het lassysteem gebruikt, zodat u de kennis heeft om het te gebruiken. Inspecteer ook de apparatuur en zorg ervoor dat u alle onderdelen heeft en niks beschadigd is.

2. Temperatuur en de keuze van de lijm zijn belangrijker dan u wellicht denkt

Zorg ervoor dat het lassysteem de juiste temperatuur heeft voor het lassen. Wanneer u een temperatuur gebruikt die te laag is, zullen de uiteinden niet goed hechten en kan de las losgaan. Wanneer de las wordt gelijmd, moet u er zeker van zijn dat u het juiste type lijm gebruikt en de vervaldatum controleren. Zorg ervoor dat u de juiste lijm op het juiste oppervlak aanbrengt, zodat deze niet terecht komt op oppervlakken die schoon en droog moeten blijven.

3. Lassen is een specialisme

Het lassen van een transportband is een handmatige procedure, een ambacht dat precisie vereist. U moet daarom zeer zorgvuldig handelen tijdens elke stap van het lasproces. Het is belangrijk dat de bandlassen recht zijn. Scheve lassen zullen leiden tot een instabiele bandloop, hetgeen in het slechtste geval er toe zal leiden dat producten vastlopen er een storing optreedt.

4. Heeft u de transportband geïnspecteerd?

Denk eraan om altijd de transportband te controleren voordat u de band spant. Controleer ook de kalibratie van de pulleys, rollen, spindels, profielen en geleiderails om er zeker van te zijn dat alle onderdelen compleet en schoon zijn.

5. Zorg voor de juiste bandspanning

Span de band en zorg ervoor dat de spanning correct is. Wanneer deze te laag is, wordt de bandsturing gereduceerd en neemt het risico dat producten slippen groter. Wanneer de spanning te hoog is, kunnen lagers defect raken, spindels buigen en kan de band uit koers raken en scheuren.

6. Een kleine schroevendraaier kan een hoop ellende veroorzaken

Controleer na het uitvoeren van de werkzaamheden of er geen losse onderdelen op of rond de transportband meer aanwezig zijn. Berg het lassysteem weer op in de koffer, samen met de gebruikershandleiding, en tel uw gereedschap. Een vergeten schroevendraaier kan een grote schade aan de band en installatie veroorzaken wanneer deze klem komt te zitten onder de band!

Ik heb in deze blog een aantal tips gegevens die u als checklist kunt gebruiken. Wanneer u vragen heeft over bijvoorbeeld de temperatuur, of de lijmkeuze, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We assisteren ook graag wanneer u een tijdelijke productiestop plant en de transportbanden gaat vervangen door nieuwe. Wat uw vraag of zorg ook is, wij helpen u graag.

2017 juni 1  |  Posted by

Sten-Goran Friberg

Sten-Göran Friberg is the Key Account Manager for Northern and Eastern Sweden. He has worked at Habasit for over 35 years and has extensive experience in drive belts, as well as webbing in most industries and applications. He is fluent in both Swedish and English.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published