4 uitdagingen op het gebied van bakkerij- en biscuitverwerking die de levensduur van de TPU-transportband kunnen beïnvloeden

4 uitdagingen op het gebied van bakkerij- en biscuitverwerking die de levensduur van de TPU-transportband kunnen beïnvloeden

In de zoete en hartige wereld van de snacks, koekjes en brood zijn TPU-banden vaak de werkpaarden – en verborgen helden – van de voedselverwerking.
Deze goede reputatie hebben zij te danken aan de veelzijdige eigenschappen van de TPU-coating, zoals een hoge slijtvastheid die ervoor zorgt dat band langer glad blijft en makkelijk schoon te maken is. Voeg hier een hoge flexibiliteit aan toe, breed temperatuurbereik, olie- en vetbestendigheid, goede lossingseigenschappen voor het omgaan met plakkerig deeg, plus het feit dat de coating geen invloed heeft op de smaak van de getransporteerde producten; het is duidelijk waarom TPU-banden zo gewaardeerd worden.

Deze uitstekende eigenschappen van TPU zijn belangrijk, omdat transportbanden voor levensmiddelen onderhevig zijn aan zeer veeleisende omgevingen. Deze beïnvloeden mogelijk niet alleen de levensduur van de banden, maar ook de operationele efficiëntie van de productielijn. De vier belangrijkste uitdagingen illustreren wij hier in meer detail:

Uitdaging nr. 1: Toepassing bij verhoogde temperaturen

TPU-banden voor de invoer en uitvoer van oventoepassingen worden constant blootgesteld aan, en absorberen de hoge temperaturen van de oven en van de hete, vers gebakken koekjes. Het grootste gedeelte van de bakprocessen kent tegenwoordig een constante bandtemperatuur, die wel 110 ⁰C (230 ⁰F) kan bereiken. Banden die ongeschikt zijn voor continue blootstelling aan deze temperaturen moeten vanwege vermoeidheid en barsten in het bandoppervlak vaker vervangen worden, zeker in hygiënegevoelige toepassingen.

Een ander algemeen risico is het breken van de las, wat zelfs de stilstand van de gehele productielijn tot gevolg kan hebben. Dit kan worden vermeden door banden te gebruiken die geschikt zijn voor continu gebruik bij hogere temperaturen.

Uitdaging nr. 2: Vochtige processen en olieachtig omgeving

Voor het maken van een smaakvol koekje hebben bakprocessen een goede vochtverwijdering uit het deeg nodig. Hoe dit proces plaatsvindt hangt af van de verwachte knapperigheid van het eindproduct en de ingrediënten van het deeg zelf. Vocht en olie in het onbewerkte product kunnen worden geabsorbeerd door het weefsel van de band, vooral aan de loopzijde. Hierdoor ontstaat een risico op microbacteriële groei en biofilm-vorming, wat ernstige uitdagingen vormt voor de voedselveiligheid.

TPU-materialen zijn ook gevoelig voor degradatie door reactie met water, wat in de meest vochtige processen kan leiden tot versnelde veroudering van de band. Het binnendringen van olie kan uiteindelijk leiden tot wijzigingen in de wrijvingscoëfficiënt, of krimp veroorzaken of zelfs delaminatie, wat de totale uitvoer van de productielijn beïnvloedt.

Uitdaging nr. 3: Agressieve reinigingsprocedures

Bij elke voedseltoepassing is het handhaven van de hoogste hygiëneniveaus een topprioriteit. Reinigingsprotocollen zijn zeer veeleisend voor alle apparatuur die wordt gebruikt in voedselverwerking, waaronder transport- en procesbanden, voornamelijk vanwege het feit dat frequente reiniging noodzakelijk is voor het handhaven van een stabiele houdbaarheid van het eindproduct.

Protocollen waarbij stoom- of water gebaseerde reinigingsmiddelen worden gebruikt, kunnen vanwege hydrolyse invloed hebben op de levensduur van de band. Daarnaast zal, in het geval van stoom, de band vanwege de hoge temperaturen ook sneller verouderen. Het gebruik van banden met goede hydrolysebestendigheid, die geschikt zijn voor hogere temperaturen, waarborgt stabielere reinigingsresultaten met minder frequente bandvervanging. Het type TPU-materiaal is ook van belang, omdat sommige beter bestand zijn dan andere tegen de gebruikte chemische middelen.

Uitdaging nr. 4: Voedselresten

De grondstoffen gebruikt in de bakkerijsector zijn vaak olieachtig en plakkerig, waardoor voedselresten zich ophopen op het bandoppervlak. Deze resten worden vaak verwijderd tijdens de productie door schrapers. Deze kunnen een impact hebben op het bandoppervlak omdat ze de toplaag van de band kunnen beschadigen en onveilig maken voor voedseltoepassingen. Als de band een gestructureerd oppervlak heeft, kan het lastiger zijn voor de schraper om voedselresten te verwijderen. Dit kan weer een negatief effect hebben op productlossing en verspilling veroorzaken, omdat er meer deeg op de band blijft zitten. Dit kan worden vermeden door banden te gebruiken met goede lossingseigenschappen voor deeg.

Hoogwaardige TPU-banden voldoen aan de uitdagingen

Deze uitdagingen maken duidelijk dat kwalitatieve TPU-banden de vereisten in de bakkerijsector zeker aankunnen. Ze zijn zelfs bij verhoogde temperaturen bestand tegen voedseloliën, en worden terecht gewaardeerd in de markt voor hun uniforme, poriënvrije oppervlakken met goede lossingseigenschappen, uitstekende lengte-flexibiliteit en grotere laterale stabiliteit bij een breed temperatuurbereik.

Nieuwe Habasit Premium TPU-banden voor levensmiddelen

Om onze klanten nog beter te helpen met de uitdagingen, hebben we een nieuwe generatie van Habasit Premium TPU-banden voor levensmiddelen geïntroduceerd met een verbeterde levensduur. Deze hydrolysebestendige banden zijn uitgerust met een verbeterde impregnatie aan de loopzijde, die de band beschermt tegen vochtopname. Een nieuwe combinatie van gesponnen stoffen en niet-rafelende gebreide weefsels beperkt het risico van lostrekken van lange draden uit  de zijkant  van de band en maakt de banden geschikt voor de neusovergangen. De Premium TPU-banden voor levensmiddelen van Habasit zijn leverbaar met een mat, glad of wafelstructuuroppervlak in wit en blauw.

Heeft u problemen met uw transportbanden in een bakkerij of koekjesproces? Of wilt u mijn advies over het optimaliseren van uw productielijn? Laat een reactie achter onder dit artikel, of stuur een e-mail naar: expert.blog@habasit.com.

2018 april 3  |  Posted by

Bernd Roser

Bernd Roser is a Product Manager for food fabric belts at Habasit and he has been with the company for more than 20 years. He has extensive knowledge about the food industry, especially in bread, biscuits, pastry and confectionery. For Bernd the food industry is not just about bare necessities, but it is also a lot about taste, pleasure and innovative ideas making our lives more rich. He is a native speaker of German, with a fluent command in English, French and Italian.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published