4 tips voor preventief onderhoud van transportbanden

4 tips voor preventief onderhoud van transportbanden

Preventief onderhoud is belangrijk in alle sectoren van de industrie om het risico op storingen en stilstand te verminderen. Transportbanden zijn daarop zeker geen uitzondering. Banden zijn de slagader van een productieproces. Wanneer een transportband stilstaat, stopt het hele proces met veel kosten tot gevolg.

Ik adviseer klanten om hun transportbanden daarom regelmatig te inspecteren om problemen te voorkomen. Hier volgen een aantal tips over preventief onderhoud van transportbanden die u zelf kunt uitvoeren!

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud omvat een gedetailleerde inspectie van de machine om te controleren op onderdelen die niet goed werken of zwak worden door slijtage. Een vroeg bewustzijn creëert de kans om een probleem op te lossen voordat deze ontstaat. Correcties kunnen gemakkelijker worden gemaakt en maatregelen kunnen worden genomen om productieproblemen in de toekomst te voorkomen. Dit zorgt voor een grotere betrouwbaarheid en optimaliseert de levensduur van de transportband.

Mogelijke punten waar naar gekeken kan worden zijn transportbanden die niet recht lopen, geblokkeerde rollen, defecte lagers, beschadigd weefsel of een band die regelmatig aangrijpt of slipt. Geen van deze situaties hoeft te betekenen dat uw transportband defect is. Hoewel de band vaak de schuld krijgt wanneer er een machinestoring optreedt, kan het ook zijn dat de lagers of andere componenten van de transportband zelf het probleem veroorzaken. Wanneer de band in een goede conditie lijkt te zijn, maar het probleem aanhoudt, adviseer ik elk onderdeel van de machine zorgvuldig te inspecteren.

Uitvoeren van een visuele inspectie

Het belang van het uitvoeren van een regelmatige visuele inspectie kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Door het onderzoeken van zichtbare oppervlakken en onderdelen, kunt u veel tijd, geld en arbeid besparen. Er zijn vier specifieke vragen die u moet stellen bij het inspecteren van uw band op beschadigingen.

Is de transportband onbeschadigd?

Begin met het controleren van de band zelf. Ziet u beschadigingen? Zijn de bandlassen in een goede conditie? Hoe zien de pulleys, spindels, profielen en het glijbed er uit? Zijn de lagers en rollen compleet? Een versleten lager bijvoorbeeld kan de reden zijn dat een band naar één kant trekt. Neem de tijd voor het afstellen en repareren van zelfs de kleinste details van de machine.

Is de transportband gecentreerd op de transportinstallatie?

Een transportband moet gecentreerd zijn voor een optimaal transport van een product. Controleer of de band exact is gepositioneerd tussen de rollen. Zorg er ook voor dat de pulleys, wielen en rollen zijn geïnstalleerd en uitgelijnd. Wanneer ze dat niet zijn, bestaat de kans dat de band naar één kant gaat trekken.

Transporteert de band de producten adequaat?

Hoe presteert de band tijdens productie? Het kan zijn dat een band goed werkt wanneer deze leeg is, maar begint te slippen onder het gewicht van een belasting. Wanneer een band slipt of wrijft op een bepaald punt, kan er hitte door wrijving ontstaan en in het slechtste geval begint het materiaal van de band te smelten. U moet daarom de band met en zonder producten afstellen.

Is de transportband schoon?

Voor sommige banden, bijvoorbeeld transportbanden voor voedingsmiddelen, is hygiëne kritischer dan voor andere. Het is daarom belangrijk om zowel de band te reinigen als onderdelen waarmee deze regelmatig in contact komt. Ongelijkmatige oppervlakken, scheuren of barsten zijn stuk voor stuk plekken waar bacteriën kunnen groeien. Vuil en stoffen die op de band komen leiden tot productverontreiniging. Daarom moet u altijd de band zorgvuldig inspecteren en reinigen.

Inspectiefrequentie

Hoe vaak u uw transportband moet controleren hangt af van een aantal factoren: het type toepassing, in welke omgeving de band opereert en hoe vaak de band in gebruik is. Sommige banden werken in veeleisendere omgevingen met extreme omgevingstemperaturen, zoals ovens. Andere banden transporteren zeer zware producten welke giftige chemicaliën bevatten. Sommige banden moeten bestand zijn tegen agressieve reinigingsmiddelen. Elk van deze factoren kan een invloed hebben en zal de focus van de inspectie bepalen.

Wij zijn er om te helpen

Wilt u hulp bij uw preventieve inspectie? Wij zijn experts op het gebied van technische service. Ons personeel komt graag op uw locatie om u te helpen bij het onderzoeken, inspecteren en onderhouden van uw transportbanden. We maken een gedetailleerde rapportage en geven advies, zoals banden die vervangen moeten worden en factoren waar u op moet letten.

Wanneer u meer vragen heeft over transportbanden of aandrijfriemen, dan beantwoordt onze customer support graag uw vragen. Aarzel niet contact met ons op te nemen.

2017 juni 1  |  Posted by

Anders Nilsson

Anders Nilsson is a Product Expert who have been working at Habasit in Sweden since 2017. He speaks native Swedish and is also fluent in English. Anders specializes in the Habasit Plastic product range such as HabasitLINK Modular Belts, HabaCHAIN plastic chains for conveying and Habiplast wearstrips and guides. His expertise is applicable in all types of industry sectors using Habasit products. Anders has previously worked with thermoset plastics and robots and is an automation engineer.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published