Hoe kan je de afmetingen van een transportband meten op een transporteur?

Hoe kan je de afmetingen van een transportband meten op een transporteur?

Het kan voorkomen dat u een transportband op een transporteur wilt vervangen, maar niet meer de exacte benodigde maten weet. In deze blog leg ik u uit hoe u de lengte en breedte van een transportband kunt meten, zonder dat u deze hoeft te demonteren van de machine. U kunt ervoor kiezen om de band te verwijderen, maar om onnodige stilstand te voorkomen worden vervangingsorders meestal geplaatst terwijl de huidige band nog in bedrijf is.

Voordat u begint met meten, kunt u het beste goed de handleiding doorlezen die u bij aankoop van de transporteur heeft gekregen van de fabrikant. In sommige gevallen zijn de afmetingen van de transportband gespecificeerd in de lijst van inbegrepen items.
Het lijkt misschien eenvoudig om de afmetingen van een transportband te bepalen, maar als u een transportband bestelt met de verkeerde maten, kan dit ernstige gevolgen hebben. Transportbanden worden op maat gemaakt en niet alle banden kunnen worden ingekort of verlengd.

De breedte van de transportband

De breedte is het gemakkelijkst te bepalen, omdat u dit kunt verifiëren door de oude transportband op te meten. Controleer of de randen van de band niet zijn versleten, want dit kan leiden tot een significante wijziging van de breedte van de oorspronkelijke band. Kijk ook of de bandbreedte overeenstemt met de breedte van de pulley. Raadpleeg de formule hieronder (uit onze Engineering Guide) om ervoor te zorgen dat de transportband genoeg ruimte heeft om correct te lopen. Indien dit niet het geval is dan kan de band spanning verliezen, of beschadigd raken als deze tegen de zijkant van de transporteur loopt.

Belt width bo Pulley width bo
bo ≤ 100 mm / 4 in b = bo + 20 mm / 0.8 in
bo > 100 mm / 4 in b = (1.08 ∙ bo) + 12 mm / 0.5 in

De lengte van de transportband

De meeste betrouwbare manier om de lengte te bepalen is het plaatsen van markeringen op de zijkant van de transportband. Meet de lengte met regelmatige intervallen, totdat u weer uitkomt bij de eerste markering. Het totaal van deze metingen is de lengte van de gespannen band.
Het is ook belangrijk om de lengte van de voorspanning er vanaf te trekken (in de meeste gevallen is 0,3% voldoende). Dit wordt vaak vergeten, waardoor de geleverde band te lang is en niet goed kan worden opgespannen. Een andere mogelijke, maar minder nauwkeurige methode is het meten van de hartafstand tussen de eerste en laatste pulley, en daarna de corresponderende diameters te meten. De helft van de omtrek van de twee pulley’s en twee maal de hartafstand is de opgespannen lengte. De voorspanning moet u er hierbij ook van aftrekken. Bij deze methode moet u er goed op letten dat er geen verborgen lussen in zitten (bijvoorbeeld een bandspanner) waardoor extra lengte nodig is.

Bandspanning

De aanwezige spanweg moet worden gecontroleerd voor de totale beschikbare lengte, en de positie waarin de spanrol staat met de huidige bandlengte. Afhankelijk van de positie van de spanner kunt u de bandlengte vervolgens aanpassen zoals deze het beste bij de transporteur past. De totale lengte van de spanweg dat we aanbevelen voor transportbanden met een polyester treklaag is 1,5% van de bandlengte, en voor een band met een nylon treklaag is het 2,5%.

Transportbandontwerp

De benodigde meetnauwkeurigheid hangt altijd af van het ontwerp van de transporteurs. Een serie transportbanden met slechts twee pulley‘s mag elkaar niet raken. Wanneer een band te lang of te kort is, kan het product er doorheen vallen. In die gevallen wordt vaak een midden-aandrijving gebruikt in de retoursectie. Voor lange transporteurs is het gebruikelijk de spanweg achter de aandrijving te plaatsen.

Neem contact met op ons als u assistentie nodig heeft bij het opmeten van een transportband op locatie.

2021 oktober 4  |  Posted by

René Grevengoed

René Grevengoed is an Application Engineer who has worked at Habasit in the Netherlands since 1996. He speaks native Dutch and he is also fluent in English. Grevengoed specializes in general conveying, including fabric conveyor and power transmission belts. His expertise is applicable in several industries, including food, material handling, as well as printing and paper applications. Grevengoed’s experience began in workshops and onsite fittings where he was able to acquire the necessary special skills in order to progress to where he is today.

Contact us for personal support

Get advice