Hoe de juiste band helpt om avocado's in de lift te houden

Hoe de juiste band helpt om avocado’s in de lift te houden

Hoewel de bevolking van Mexico al duizenden jaren van avocado’s geniet, zijn deze heerlijke groene vruchten pas de afgelopen decennia populair geworden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Vandaag groeit de wereldwijde markt voor dit voedzame supervoedsel nog steeds (in 2025 zal deze naar verwachting bijna 50% groter zijn dan in 2019), dankzij de heerlijke smaak en de hartvriendelijke oliën, vitaminen en mineralen van de avocado. Hoewel avocado’s op verschillende continenten worden geteeld, is Mexico veruit de wereldleider op het gebied van productie en export: avocado’s zijn goed voor 80% van de export van Mexico. Mexico is op zijn beurt verantwoordelijk voor 45% van de internationale avocadomarkt. De westerse staten vormen het hart van de industrie en het is hier dat onze klant MexiFrutas ons team om hulp vroeg voor een toepassing voor de verwerking van avocado’s, waarbij de avocado’s met een lift naar een IQF-kamer (individuele snelvrieskamer) worden gebracht.

De kern van het probleem

In deze toepassing worden avocado’s in tweeën gesneden en zonder schil via een watertunnel aangevoerd, om vervolgens via een helling naar twee watertunnels twee verdiepingen hoger te worden gebracht. De avocado’s worden op deze manier verwerkt zodat ze kunnen worden gebruikt voor sandwiches, wraps, salades, guacamole en andere verse kant-en-klare maaltijden. De originele band was een kunststof modulaire noppenband van een andere bandleverancier. Het probleem was dat deze noppen sporen op de avocado’s veroorzaakten. De gevoelige vruchten moeten zeer voorzichtig worden verwerkt om een visueel aantrekkelijk product te garanderen. Aangezien de band bovendien harde plastic meenemers/klampen had, werden de avocado’s beschadigd, wat resulteerde in aanzienlijk productverlies. Tot slot werd de modulaire band erg vuil, omdat zich resten ophoopten tussen de scharnieren en de stangen, en deze zones zijn moeilijk schoon te maken. Het was duidelijk dat de klant een bandsysteem nodig had dat geen sporen op de avocado naliet, minder afval produceerde, gemakkelijker te reinigen was, een hogere productiviteit opleverde en milieuvriendelijker was.

Monolithische band biedt de oplossing voor avocadoverwerkingslijnen

volledig geëxtrudeerde monolithische band die aan de normen voor voedingsmiddelen voldoet, zacht genoeg om de impact van de avocado te absorberen Onze CD.M50.S-UA.CB Habasit Cleandrive TPU-band bood de perfecte oplossing. Deze volledig geëxtrudeerde monolithische band, die aan de FDA/EU-regels voor voedingsmiddelen voldoet, is zacht genoeg om de impact van de avocado te absorberen en laat geen sporen achter op de vrucht. Door op de band om de 8″ gebogen klampen van 3″ te gebruiken, wordt voorkomen dat de avocado’s er rechtstreeks tegenaan stoten. Het solide maar flexibele bandontwerp bevat ook geen scharnieren, holtes en stangen die normaal voorkomen in kunststof modulaire banden, waardoor de band zeer gemakkelijk te reinigen is. De hydrolyse- en chemische bestendigheid van de band zorgen ervoor dat er geen schade ontstaat tijdens de reiniging. Bovendien was het eenvoudig om de oude band uit te rusten met de Habasit Cleandrive-band, omdat er geen extra wijzigingen aan de transportband nodig waren en omdat de Cleandrive-band ook op tandwielen loopt, net als de kunststof modulaire band.

Vermindering van afval, reinigingstijd en waterverbruik

Dankzij de Habasit-band kon de klant de verspilling met 90% verminderen, omdat de avocado’s zonder sporen naar de volgende fase van de verwerking worden gebracht. Bovendien is de reinigingstijd ook 50% teruggebracht (van 1 uur tot 30 minuten) en daalde het waterverbruik met 10%, waardoor meer wordt voldaan aan de eisen van de klant voor een hogere productiviteit en winstgevendheid en een groenere werking.Volledig geëxtrudeerde monolithische band_Vermindering van afval, reinigingstijd en waterverbruikNaarmate de avocado- en fruitsector in Mexico zich ontwikkelt, groeien ook de Habasit-oplossingen. Waar u zich ook bevindt, als u hulp nodig hebt bij het verwerken van delicate voedingsmiddelen, dan kan ons Cleandrive-assortiment de ideale oplossing bieden. Voor hulp en advies kunt u op elk moment contact met mij opnemen.

2021 september 1  |  Posted by

Alan Favretto

Alan Favretto is Habasit’s Global Industry Segment Manager for Agriculture & Dairy. He joined Habasit in 2020 after many years in the belting market, mainly focused on food applications, and involving belts of all types. He has an Executive MBA with a focus on Digital transformation, and is keen to bring innovation to the belting industry, as well as improved hygiene, and efficiency to Agriculture & Dairy processing plants. Based in Italy, but a global traveler, Alan speaks Italian and English.

Contact us for personal support

Get advice