De juiste transportband voor voedselveiligheid kiezen

De juiste transportband voor voedselveiligheid kiezen

Het runnen van een voedselverwerkende installatie is complex, niet in het minst vanwege de ingewikkelde omgang met voedselveiligheid en hygiëne. Anna Marcol deelt inzichten uit een recente gezamenlijke webinar van experts van Habasit en NGI, die hebben besproken hoe hygiënisch geclassificeerde uitrusting en het juiste bandtype en -materiaal van cruciaal belang zijn voor het realiseren van voedselveiligheid. Terwijl managers van voedselfaciliteiten hun voorzieningen goed schoon houden, kunnen voedselresten en microben toch hun weg vinden naar de kleinste blinde vlekken van het systeem. Bacteriën kunnen zich op en in frames van transportbanden, onder uitrusting, onder de band of zelfs in de kleine openingen van een modulaire kunststofband ophopen. Bovendien kunnen ze zelfs de intensiefste reinigingscycli overleven, wat leidt tot een overmatige inzet van reinigingsmiddel, water, tijd en energie. Het is dus duidelijk dat voedselveiligheid de kern vormt van het voedselproces en de supply chain. Daarom moeten voedselverwerkers ook in elk stadium van de productie-, verwerkings- en verpakkingsfase weloverwogen hygiënebeslissingen nemen. Een van de belangrijkste uitrustingsstukken die bij al deze stappen betrokken is, is waarschijnlijk het transportbandsysteem. Wie aan voedselveiligheid en hygiëne denkt, moet als professional in de voedselverwerking twee belangrijke punten overwegen: uitrusting met een goede hygiëneclassificatie en de juiste keuze van elementen die met levensmiddelen in aanraking komen, inclusief het soort band en materiaal.

Hygiënische uitrusting voor open transportbanden

In open transportbandsystemen kunnen voedselresten oppervlakken verontreinigen en na verloop van tijd in spleten en inwendige ondersteunende structuren terechtkomen. Terwijl een effectief reinigings- en ontsmettingsplan een grote bijdrage levert aan het terugdringen van verontreinigingen, kunnen speciaal voor hygiëne ontworpen voorzieningen en onderdelen minder water en reinigingsmiddelen en dus minder tijd nodig hebben voor reiniging en desinfectie. Daarom moeten alle voorzieningen en onderdelen de passende certificering voor levensmiddelen hebben. Dit omvat het voldoen aan de minimumhygiënenormen in overeenstemming met de richtlijnen van 3-A, NSF of EHEDG voor apparatuur, evenals het voldoen aan de voedselcontactvoorschriften van de FDA of EU 1935/2004 en andere nationale reguleringen. Hygiënisch gecertificeerde onderdelen houden onder andere rekening met de reinigbaarheid van oppervlakken, het voorkomen van indringing en de groei van microben in verborgen ruimten, zelfdrainerende oppervlakken of nivelleervoeten en zwenkwieltjes en dergelijke. In elk geval moeten managers van installaties ervoor zorgen dat hun uitrusting bestaat uit materialen die veilig zijn en de samenstelling van het voedsel, de smaak of geur niet veranderen. Deze maatregelen zijn echter slechts een middel om een einde te maken aan het probleem. We wilden onze ervaringen delen en deelnemen aan de dialoog over voedselveiligheid. Daarom heeft Bernd Roser, de Hygiene Program Manager van Habasit, onlangs een webinar over voedselveiligheid gegeven in samenwerking met Niels Vindsmark, Sales and Brand Owner Program Manager bij NGI, fabrikant van hygiënische componenten.

“Door hygiënisch gecertificeerde componenten toe te passen, voorkomt u geen uitbraak, maar hoe meer problemen u kunt elimineren en hoe meer gecertificeerde hygiënische componenten u in uw productiefaciliteit hebt, des te minder plekken waar u naar moet kijken en waar u zich zorgen over moet maken als u een uitbraak hebt,” stelt Niels Vindsmark, Sales and Brand Owner Program Manager bij NGI.

Transportband voor voedselveiligheid

Bernd Roser wees erop dat managers van voedselfabrieken met drie punten rekening moeten houden bij het gebruik van open transportbandsystemen: de selectie van de juiste transportband, de selectie van het juiste materiaal dat in contact komt met voedingsmiddelen passend bij de verwerkingsomstandigheden en de selectie van banden die het reinigingsgemak ondersteunen. Een transportband die aan de hygiënische behoeften voldoet, biedt eenvoudige toegang aan alle kanten, zodat operators de apparatuur effectief kunnen inspecteren, reinigen, desinfecteren en valideren. De Saniclip van Habasit is bijvoorbeeld een stanghoudersysteem waarbij de band zonder gereedschap geopend kan worden en een lijnoperator een modulaire band snel kan verwijderen en monteren voor eenvoudige reiniging. Bij de keuze van het juiste materiaal voor contact met levensmiddelen is het belangrijk dat voedselverwerkers een band kiezen die niet van mechanische eigenschappen verandert of snel slijt wanneer ze regelmatig worden blootgesteld aan agressieve, chemische reinigingscycli, bij hogere temperaturen en met langere contacttijden.

Habasit Super HyCLEAN modulaire kunststofband

Om technici te ondersteunen bij het identificeren van de chemische weerstand van verschillende bandtypes en -materialen, heeft Habasit een gratis online tool ontwikkeld voor de keuze van de meest geschikte band. Voor toepassingen die blootstaan aan zeer veeleisende hygiënische omstandigheden, heeft Habasit ook Super HyCLEAN ontwikkeld, een modulaire kunstofband die het gebruik van stangen en scharnieren minimaliseert om de reiniging te vergemakkelijken, ideaal voor toepassingen zoals vis en gevogelte. Wat de voedselverwerkende toepassing ook is, het is van essentieel belang om de juiste transportband te kiezen en te garanderen dat de uitrusting is ontworpen met het oog op hygiëne. Niet alleen helpt dit voedselverwerkingsbedrijven om aan de industrienormen te voldoen, het zorgt er ook voor dat de industrie de risico’s op verontreinigingen kan blijven reduceren – en maakt het eenvoudiger voor installatiemanagers om hun faciliteit te runnen.

Bekijk de gratis webinar

Voor meer informatie over het kiezen van de juiste transportband en om de webinar te bekijken gaat u naar: https://bit.ly/36Uzdy4

2021 juni 15  |  Posted by

Anna Marcol

Anna Marcol leads Habasit’s Global Marketing and Communications team, and has been with Habasit since 2017. A communications professional, she has over 15 years of experience in international and local B2B marketing and employee communications in F&B packaging and hygiene technologies, and energy-saving solutions in the construction and automotive industries. Based in Poland, Anna is a native Polish speaker, and fluent in English. She is a keen globetrotter and enjoys discovering new places, cultures and people, and gaining fresh ideas for her private and professional life.

Contact us for personal support

Get advice