Het gewikkelde hart van een toiletpapier rol

Het gewikkelde hart van een toiletpapier rol

De COVID- 19 pandemie heeft een grote impact op de tissue industrie. Sinds de uitbraak van de pandemie alle continenten heeft bereikt, treffen consumenten lege toiletpapier schappen aan. Wij kunnen stellen dat toilet paper een symbool is geworden van deze pandemie.

De wereldwijde papier- en pulp industrie had al te maken met grote uitdagingen voor de pandemie: de digitalisering zorgt voor steeds minder vraag naar kranten-, druk- en schrijfpapier. In veel landen beïnvloeden politieke beslissingen de wereldhandel. Een onstabiele marktsituatie leidt tot onstabiele grondstofprijzen die structurele veranderingen in de papierindustrie tot gevolg hebben.

Voor het behoud van hun concurrentievermogen moeten fabrikanten niet alleen deze uitdagingen aangaan, maar ook een maximale lijnefficiëntie en -winstgevendheid waarborgen.

Hoewel de algehele vraag stabiel lijkt, zijn er nog steeds verschillende sectoren en regio’s die een stevige groei laten zien. In deze expertblog wil ik me richten op een van de meest succesvolle: hygiënische papierproducten.

Deze snelgroeiende industriële sector reageert snel op de stijgende vraag naar tissuepapier (toiletrollen en keukenpapier), vooral in ontwikkelingslanden waar de inkomens en de middenklasse toenemen.

De groeiende wereldwijde productie van tissuepapier

Habasit is al decennialang leverancier van de papier-, karton- en tissuebranche, en volgt deze op de voet. Ons onderzoek naar de wereldwijde productie van tissuepapier laat een gezonde opwaartse trend zien. Hier volgen enkele van de belangrijkste bevindingen:

 • In 2012 werd China ’s werelds grootste producent van tissuepapier en nam daarbij het stokje over van de VS, die nu op de tweede plaats staan.
 • De Chinese productie van tissue- en keukenpapier groeit enorm en bedraagt in 2019 naar verwachting zo’n 16,5 miljoen ton per jaar (ongeveer een derde van de wereldwijde productie).
 • Naarmate de economie van China groeit, zou ook het tissueverbruik per hoofd van de bevolking moeten toenemen (momenteel is dat minder dan een derde van de VS). Om een productie te bereiken die gelijk is met die van de VS zijn 2000 extra tissuepapierlijnen nodig: een geweldige kans.
 • Turkije is een van de grootste producenten van tissuepapier in Europa (ruim 1 miljoen metric ton per jaar), wat vergelijkbaar is met veel West-Europese landen, hoewel de consumptie per hoofd van de bevolking in vergelijking met die in West-Europa amper de helft is. De capaciteit van Turkse tissuepapierproducenten is sneller gegroeid dan die van elk ander Europees land (meer dan een verdubbeling sinds 2008).
 • In West-Europa bedraagt de gemiddelde jaarconsumptie van tissuepapier 17 kg per hoofd van de bevolking. In Oost-Europa wordt 6 kg per hoofd van de bevolking per jaar verbruikt. Hier is dus duidelijk ruimte voor groei, en in Turkije en Rusland zal naar verwachting een sterke toename van de consumptie plaatsvinden. In Noord-Amerika is de vraag in de tissuepapiermarkt sinds 1996 gegroeid met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,8%. De capaciteitsvermeerdering voor tissuepapier laat sinds 2013 een CAGR van 1,5% zien.

Een wereld van mogelijkheden

Hoewel de productiegroei in ontwikkelingslanden het meest spectaculair is, blijft ook de vraag in rijkere regio’s toenemen, waardoor enorme mogelijkheden voor uitbreiding van de sector in vele markten ontstaan. Maar net als voor elke andere bedrijfstak geldt ook hier dat winstgevendheid de sleutel is tot succes. Productietechnologie speelt hierbij een belangrijke rol. De vervaardiging van producten op vormlijnen voor tissuepapier is een veeleisend proces, waarbij de kartonnen kokers worden gewikkeld met aandrijfriemen of vouw-/plakriemen. Op dit gebied ligt de expertise van Habasit.

Het juiste inzicht van koker wikkelen

Voor de productie van de rol waaromheen het toiletpapier wordt gewikkeld, worden twee gelijmde vellen karton in een nauwkeurig en continu proces aan elkaar gewikkeld, bijvoorbeeld met behulp van een aandrijfriem.

De condities voor deze toepassing zijn extreem veeleisend: kleverige lijm, veel stof, zware belastingen en hoge snelheden. De toiletrollen zijn meestal gemaakt van gerecycled karton, waarvan de oppervlakken onvermijdelijk tot slijtage van de riem leiden. Vanwege de eisen van dit proces, moeten de riemen over de volgende eigenschappen beschikken:

 • Een constante wrijvingscoëfficiënt zonder verglazing
 • Een hoge mate van slijtvastheid
 • Goede dimensionele stabiliteit
 • Goede flex-vermoeidheidseigenschappen en het vermogen om tordering aan te kunnen

Het nadeel van aandrijfriemen van lagere kwaliteit

Wat gebeurt er als deze eigenschappen afwezig zijn? Hoewel de riemen die in deze toepassing worden gebruikt minder dan 0,05% van de totale kosten van de productie van toiletrollen uitmaken, kunnen ze tot USD 10.000 per uur aan verloren productie kosten, als ze door een defect een onverwachte onderhoudsstop veroorzaken (volgens onze berekening).

Een referentiecasus

Hier volgt een voorbeeld. We zijn onlangs benaderd door een klant die op zoek was naar een vervanging voor zijn huidige kokerwikkelriemen. Deze aandrijfriemen hadden niet alleen een korte levensduur, maar vereisten ook een hoge spanning en extra onderhoud, wat tot regelmatige lijnonderbrekingen en productieverliezen leidde.

Onze oplossing was een beproefde aandrijfriem met een PET-treklaag, flexiblele lagen en een hoogwaardig oppervlak van nitrilrubber (NBR). Deze riem zorgde voor benodigde longitudinale flexibiliteit, nauwkeurige uitlijning en riemdikte die voor de toepassing waren vereist.

De klant profiteert nu van de volgende eigenschappen van de nieuwe aandrijfriemen:

 • Langere levensduur
 • Eenvoudige installatie met 50% minder tijd die aan onderhoud moet worden besteed
  Energiebesparing door een betere flexibiliteit in de lengterichting
 • Lagere levenscycluskosten, waardoor er USD 4.900 per jaar per kokerwikkelaar (met vier tot zes buis wikkelaars per lijn) wordt bespaard, berekend op basis van de verlengde levensduur van de riemen en verminderde stilstandskosten van de machine (maar exclusief productieverliezen).

Nadruk op de levenscycluskosten

Aangezien de kosten van een riem slechts 0,05% van de totale kosten voor het maken van toiletrollen bedragen, maar de verliezen als gevolg van slechte riemprestaties en stilstand extreem hoog zijn, zijn wij van mening dat levenscycluskosten overduidelijk de sleutel tot een efficiënte en winstgevende productie zijn. Het is de beste manier om uw resultaten te verbeteren.

Wilt u meer weten?

Als u meer informatie wilt over onze kokerwikkelriemen of een van onze vele andere oplossingen voor de papier-, pulp- en hygiëne-industrie, laat dan een reactie achter of neem contact met me op.

 

 

2020 april 15  |  Posted by

Felix Rolle

Felix Rolle is a Senior Product Manager at Habasit and has been with the company for more than 30 years. He specializes in the Printing, Paper and Yarn Processing industry, with fluency in German, English and French.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published