Wie had dat gedacht? Habasit geeft u contant geld

Wie had dat gedacht? Habasit geeft u contant geld

Een korte klik, vier piepjes en wat gerammel. De geluiden die worden gemaakt door een geldautomaat zijn misschien niet zo bijzonder, maar het proces achter deze geluiden is dat wel. De meesten van ons merken ze niet eens meer op. De stappen voor het opnemen van geld zijn volledig geautomatiseerd. Binnenin de geldautomaat echter, zorgen kleine Habasit machineriemen er voor dat het papiergeld de exacte bestemming bereikt.

Het succesverhaal begon in New York in 1939. Maar zoals we weten zijn de eerste stappen altijd het moeilijkst. In het begin waren mensen erg achterdochtig ten aanzien van de nieuwe machines. Na slechts zes maanden werd de eerste geldautomaat al weer weggehaald. Zo’n 40 jaar later, is de drempel van de remming overwonnen. De meeste mensen zijn gewend geraakt aan de machines. De geluiden zijn onbewust opgenomen in het alledaagse leven en zijn niet langer een ontmoedigend vooruitzicht. Sinds die tijd hebben geldautomaten ons 24-uur per dag papiergeld verschaft.

Een korte klik

We zijn allemaal bekend met de smalle sleuf met de inscriptie “Pas”, soms met en groen knipperend kader, zodat deze niet is te missen. Als de bankpas volledig is ingestoken, horen we een korte klik. Een teken dat de geldautomaat begint met haar proces. De eerste bankpas zoals we die vandaag de dag kennen, werd meer dan 50 jaar geleden ontwikkeld door de Brit James Goodfellow. Het principe was eenvoudig. De gegevens van de klant zijn opgeslagen op een chip of magnetische strip en worden dan versleuteld met een persoonlijk identificatienummer. Een kaartlezer verstuurt de data van de chip naar een computer. Dit concept heeft de introductie van de geldautomaat versoepeld. Vanaf dat moment was alles wat u nodig had om contant geld op te nemen de bankpas.

Vier piepjes

Het opnameproces van het papiergeld gaat verder via de computer van de bank. De data wordt verzonden vanaf de pas en de klant wordt gevraagd een pincode met vier posities in te voeren, een piepje voor elk cijfer. De computer verwerkt de data onopgemerkt op de achtergrond.

In het begin bevonden de eerste geldautomaten zich alleen in bankfilialen, maar dat veranderde al snel. De geldautomaat wordt in een muur geplaatst. Deze slimme locatie betekent dat deze vanaf de straat toegankelijk is. Geldautomaten zetten hun zegetocht buiten de bankfilialen nog steeds door. In winkelcentra, bij benzinestations, op vliegvelden en treinstations duiken ze op als laatste redmiddel om contant geld te halen.

Een rammelend geluid

Het moment waar iedereen op wacht is het rammelende geluid. Het geluid van bankbriefjes die de geldautomaat verlaten. De bankpas wordt teruggegeven. En het luide geratel betekent ook dat de machineriemen en rondsnaren in werking treden. Een geldautomaat zou niet kunnen functioneren wanneer individuele bankbriefjes niet betrouwbaar getransporteerd zouden kunnen worden. Vanuit het perspectief van de klant voeren ze de belangrijkste taak uit in het hele proces: Habasit riemen verplaatsen de bankbriefjes vanuit een kluis direct in de handen van de rekeninghouder. Ze zorgen er voor, door hun optimale oppervlaktestructuur, dat bankbriefjes niet vast komen te zitten, blokkeren of beschadigd raken.

Drie geluiden, welke we geheel onbewust elke keer horen, onderbouwen het succesverhaal van de geldautomaat. Een korte klik, vier piepjes, een rammelend geluid – en op de achtergrond trekken Habasit machineriemen aan de touwtjes.

2019 juli 16  |  Posted by

Sonja Strimitzer

Sonja Strimitzer is a member of the Global Marketing and Communications Team at Habasit in Vienna. She joined the company in 2011 to provide Marketing and Sales support for Austria and Central Eastern Europe, but also quickly rose to become Editor-in-Chief of Highlights, Habasit’s popular customer and employee magazine. She is a native German speaker, as well as fluent in both English and Swedish. She enjoys strong cooperation with colleagues from around the world and values the unique international environment.

Contact us for personal support

Get advice