Metrische en imperiale tandriemen – wat is het verschil?

Metrische en imperiale tandriemen – wat is het verschil?

Regelmatig merk ik dat onze klanten het lastig vinden het juiste type tandriem te bepalen. In deze blog zal ik de belangrijkste verschillen in grootte en structuur uitleggen. Tandriemen zijn in twee maatvoeringen leverbaar: In metrische (mm) en imperiale (inch) maatvoering.

Het verschil zit voornamelijk in de steekmaat van de tanden, de afmeting is altijd een meervoud van de steekmaat.

Tandvormen van een tandriem

Er is een scala aan tandvormen waaruit gekozen kan worden. De grootte of tandvorm kan een belangrijk verschil uitmaken in de toepassing. De meest gebruikte vormen zijn de trapeziumvorm en de ronde vorm. De trapeziumvorm wordt gebruikt in standaard toepassingen zoals het transporteren van producten en in verpakkingslijnen. De ronde vorm wordt met name toegepast in liftsystemen, voor het nauwkeurig positioneren en heffen.

Onder de metrische maatvoering kennen wij de volgende typen uitgevoerd met een trapeziumvormige tandvorm:

• T5, AT5
• T10, AT10
• T20, AT20

De metrische maatvoering kent ook een uitvoering met een ronde tandvorm zoals:

• HTD (5M)
• HTD (8M)
• HTD (14M)

In de imperiale maatvoering is enkel een trapeziumvormige tandvorm beschikbaar:
• L
• H
• XL
• XH

Aflezen van maten

Het kan lastig zijn om te weten hoe men de maatsymbolen moet aflezen. Bij metrische tandriemen staat het getal in de omschrijving van de steekafstand van de vertanding. Bij imperiale types is dat anders, namelijk: L = 3/8” (9,525 mm.), H = 1/2” (12,7 mm.), XL = 0,2” (5,08 mm.) en de XH = 7/8” (22,225 mm.).

Daarnaast kennen enkele metrische maatvoeringen ook de toevoeging letter A. (AT5, AT10 en AT20). Bij deze typen is de tandvorm trapeziumvormig, maar is de tandvoet groter waardoor de vertanding zwaarder belast kan worden met afschuiving.

HabaSYNC timing belts

Wij hebben een gadget ontwikkeld om u te helpen bij het bepalen van het juiste tandriemtype. Deze pitch guide stellen wij gratis ter beschikking. Heeft u interesse in een HabaSYNC? Stuur dan uw contactgegevens naar expert.blog@habasit.com.

2017 juni 1  |  Posted by

René Grevengoed

René Grevengoed is an Application Engineer who has worked at Habasit in the Netherlands since 1996. He speaks native Dutch and he is also fluent in English. Grevengoed specializes in general conveying, including fabric conveyor and power transmission belts. His expertise is applicable in several industries, including food, material handling, as well as printing and paper applications. Grevengoed’s experience began in workshops and onsite fittings where he was able to acquire the necessary special skills in order to progress to where he is today.

Contact us for personal support

Get advice